Presunúť na hlavný obsah

Ako chytiť dokonalý bronz? Nebojte sa opaľovacích krémov, práve s nimi to dosiahnete lepšie

Krása

Mnohé ženy chcú krásnu bronzovú pokožku a práve kvôli tomu často ignorujú používanie opaľovacích krémov. A to je naozaj veľká chyba!

Bez opaľováku ani na krok

Povinná výbava leta - opaľovací krém. To by mala byť taká samozrejmosť ako nakúp šampónu či sprchového gélu. Jednoducho by ste mali zabudnúť na to, že sa vyberiete na lehátko bez toho, aby ste si na seba dali dostatočné množstvo opaľovacieho krému. A aké používať? Ideálne tie s minimálnym faktorom SPF 30. Tie s nižším faktorom ani nemusíte používať, je to zbytočné. Ak chcete pre svoju pleť  a telo len to najlepšie, používajte ich, aj keď sa nechystáte opaľovať. Cez leto ich môžete vymeniť za váš denný hydratačný krém. Okrem toho si pomôžte pravidelnou hydratáciou z vnútra. Áno, znie to ako obohraná platňa, ale keď si prečítate, čo stojí za krásnymi tvárami mnohých známych ľudí, všetci sa zhodnú na jednom: hydratovať, hydratovať, hydratovať. A o to viac, keď ste na slnku. 

Prečítajte si: Opaľovanie je veda! Len takto dosiahnete dokonalý efekt, ako by ste sa vrátili z exotickej dovolenky

Samozrejme, dnes je na trhu veľké množstvo opaľovacích krémov a zorientovať sa v nich je naozaj náročné. Ak chcete svoje telo pripraviť na opaľovanie vopred, začnite ešte pred dovolenkou užívať prípravky, obsahujúce betakarotén. Pri výbere konkrétneho produktu platí nepísané pravidlo: čím bližšie k rovníku sa chystáte a čím svetlejšia je vaša pokožka, tým vyšší by mal byť UV faktor vášho krému. Kým na Slovensku postačí faktor SPF 30, v subtropickom a tropickom pásme by ste mali siahnuť po faktore SPF 50. Rovnako zásadné sú však príppravky PO. Do dovolenkového kufra si pribaľte aj kozmetiku určenú na starostlivosť o pokožku po opaľovaní. Výživné a hydratačné telové mlieko, gél alebo mastička na ošetrenie spálenej pokožky by vo vašej batožine určite nemali chýbať. Siahnite po výrobkoch s aloe vera alebo panthenolom. Použiť môžete aj všestranný kokosový olej, ktorý upokojuje podráždenú pokožku, hydratuje a krásne vonia.

Mohlo by vás zaujímať: Letný make-up a vylepšená verzia vašej vlastnej krásy: Dosiahnite žiarivý look ako od slnka zo Stredozemného mora

Pri opaľovaní majte na pamäti aj: 

  • Ak užívate lieky, najmä antibiotiká, ako by ste sami dali „zelenú“ tmavým škvrnám na tvári. Slnko vám predsa neutečie, preto čas, kedy sa máte liečiť, skúste tráviť bez zbytočného sa vystavovania slnečným lúčom.
  • Počas letných dní nepoužívajte často peeling, pretože oslabuje prirodzenú bariéru kože a slnečné lúče cez ňu rýchlejšie prenikajú do vašich buniek. 
  • Za žiadnu cenu nepoužívajte parfum, keď sa chystáte na lehátko. Dráždivé prísady, ktoré sa v ňom nachádzajú vedia spôsobiť veľkú neplechu vašej tvári.
  • Zvýšená tvorba pigmentácie, teda melanínu, nie jej však záležitosťou len starších žien, ale postihuje čoraz mladšie ročníky, ktoré bezohľadne vystavujú svoje telo, najmä tvár slnečným lúčom bez dostatočnej ochrany. A výsledok? Fľakatá tvár. 

Ako spomíname vyššie, dnes je na trhu množstvo opaľovacích prípravkov a oproti minulosti, skutočne kvalitných. Nielenže dokážu našu pokožku dostatočne chrániť pred slenčnými lúčmi, sú tiež rovnako dostatočne hydratačné a je možné nachytať bronz aj s nimi. Vôbec by ste sa nemali báť siahnuť po vyššom ochrannom faktore. Navyše, krémy dnes nespôsobujú takú škodu, ako kedysi - biele mastné škvrny, či neschopnosť sa dostatočne vsiaknuť do pokožky sú minulosťou. Rovnako tak sa viac dbá na životné prostredie. Mnohé prípravky dnes neobsahujú látky ako oxybenzónu a oktinoxátu – zloženie, ktoré škodí koralom. 

Neprehliadnite: Strašiak menom celulitída: Čo všetko ju ovplyvňuje a dá sa jej naozaj zbaviť?

FEMINITY TIP: Neviete si dať rady pri výbere opaľovacieho krému? Máme pre vás zopár tipov

1. Eucerin Sun Oil Control - ochranný krémový gél na tvár SPF 50+, 2. Bioderma Photoderm Mist - opaľovacia hmla v spreji SPF 30, 3. Institut Esthederm Photo Reverse Brightening Protective Anti-Dark Spots Face Care - ochranný tónovací krém proti pigmentovým škvrnám s vysokou UV ochranou, 4. Vichy Idéal Soleil - ochranný sprej s betakaroténom SPF 30, 5. La Roche-Posay Anthelios SHAKA - ochranný fluid pre veľmi citlivú a intolerantnú pleť SPF 50+, 6. Nivea Sun - zmatňujúci opaľovací krém na tvár SPF 30, 7. Shiseido Sun Care Expert Sun Protector Face & Body Lotion - opaľovacie mlieko na tvár a telo SPF 30