Šéfredaktorom Investigatívneho centra Jána Kuciaka (ICJK) sa stal od 13. júla.

„Podarilo sa nám centrum uviesť do života a stabilizovať ho, pokiaľ sa však má ďalej rozvíjať, potrebujeme niekoho s víziou a adekvátnou profesionálnou skúsenosťou,“ povedal predseda správnej rady občianskeho združenia ICJK Arpád Soltész.

„Robiť kvalitnú investigatívu tak, ako ju robil Ján Kuciak, navyše v centre nesúcom jeho meno, je pre mňa obrovská zodpovednosť. Posledné mesiace nám opäť ukázali, že kvalitná a nezávislá investigatíva je na Slovensku nenahraditeľná, keďže novinári často suplujú prácu orgánov činných v trestnom konaní. Centrum je svojím zameraním a nezávislosťou jedinečné a jeho medzinárodný presah nám otvára možnosti posilniť a ďalej budovať kvalitnú investigatívu na Slovensku,“ povedal Lukáš Diko.

SR Kuciak centrum investigatívne ICJK TK BAX
Neprehliadnite

Ďalšia spolupráca novinárov. Vzniklo Investigatívne centrum Jána Kuciaka

„Lukáš vychoval celú generáciu úspešných slovenských žurnalistov a podpísal sa pod zlatú éru spravodajstva a publicistiky u verejnoprávneho vysielateľa. Som presvedčený, že z ICJK vybuduje silné médium,“ dodal Arpád Soltész.

Centrum založili dlhoroční novinári. Ide o Zuzanu Petkovú, riaditeľku nadácie Zastavme korupciu, šéfredaktora portálu Aktuality.sk Petra Bárdyho a komentátora portálu Noviny.sk Arpáda Soltésza. Ten je zároveň predsedom centra a editorom.

Meno zavraždeného novinára použili pri založení projektu po dohode s rodinou J. Kuciaka. Členom Dozornej rady ICJK je aj Kuciakov brat Jozef, ktorý bude dohliadať na jeho činnosť.

Investigatívne centrum Jána Kuciaka je neziskové združenie novinárov, ktoré sa zameriava predovšetkým na odhaľovanie organizovaného zločinu a jeho korupčných praktík. Je partnerom medzinárodného združenia investigatívnych novinárov Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), ktoré združuje desiatky nezávislých centier na štyroch kontinentoch. V súčasnosti sa ICJK ako partner OCCRP podieľa aj na prevádzkovaní takzvanej Kočnerovej knižnice, v ktorej poskytuje slovenským novinárom prístup k dátam zaistením počas vyšetrovania vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.