Základné pravidlá pri výbere z bankomatu v zahraničí, aby ste ušetrili na poplatkoch

Autor: redakcia
13.07.2020 (09:10)

Kým pri výbere kartou z bankomatu na Slovensku nemusíte platiť žiadne poplatky, v zahraničí je to inak. Pozrite si návod ako ušetriť desiatky euro na poplatkoch za výber z bankomatu v zahraničí.
 

1. Na mieste výberu záleží

Za výbery z bankomatu v zahraničí si banky účtujú dosť vysoké poplatky. Poplatky môžu byť fixné, alebo tvoria percento z vyberanej sumy. Preto sa peniaze snažte vyberať z bankomatov tej istej bankovej skupiny, ku ktorej patrí vaša banka. Keďže slovenské banky sú väčšinou dcéry zahraničných finančných domov ako ERSTE, Intesa Sanpaolo či KBC ich dcéry môžete nájsť po celej Európe.

Ak využite možnosť sesterského bankomatu, poplatok za výber bude nulový alebo za niekoľko centov. O tom kde nájsť sesterské banky a ich bankomaty sa dozviete na weboch bánk alebo cez ATM lokátor. Pozor si dajte na bankomaty, ktoré sú spravované inými firmami a nie bankami. Zvyčajne ich rozpoznáte podľa loga. Títo správcovia bankomatov si účtujú vysoké poplatky za výber a nad rámec tých, ktoré si zaráta ešte vaša banka. Zvyčajne o poplatku vopred informujú na obrazovke bankomatu. Tomuto poplatku sa môžete vyhnúť tak, že transakciu odmietnete a nájdete si iný bankomat, ktorý tento poplatok neúčtuje.

bankomat4-redakcia

2. Ak vyberáte inú menu ako euro

Pri výbere hotovosti v lokálnej mene (inej ako eur) si zvoľte možnosť zúčtovania tejto transakcie v lokálnej mene, nepoužívajte konverzný kurz DCC (Dynamic Currency Conversion). Je pre vás nevýhodnejší.

Jediná výhoda DCC kurzu je v tom, že ihneď vidíte v akom kurze ste si vybrané peniaze zamenili.

3. Rátajte aj s konverzným poplatkom

Pri výberoch z bankomatu v zahraničí vás môže čakať aj konverzný poplatok pri prevode eura na zahraničnú menu.

4. Pozor na limity výberu

Pri výbere hotovosti z bankomatu ste limitovaní aj výškou vyberanej sumy. Tieto limity sú kvôli bezpečnosti. Hoci máte nastavený určitý denný limit na výbery kartou, z bankomatu v cudzine si budete môcť vybrať menej. Dôvodom je, že bankomaty v zahraničí môžu mať nastavený nižší limit.

5. Nevyberajte z bankomatu často a malé sumy

Zo zahraničných bankomatov sa neoplatí vyberať menšie sumy hotovosti príliš často. Pri jednorazovom výbere vyššieho objemu sa vyhnete zbytočným poplatkom za výber. Napríklad Slovenská sporiteľňa za výber z cudzieho bankomatu v zahraničí v inej mene ako euro účtuje poplatok 6 eur. Navyše musíte zaplatiť poplatok za spracovanie transakcie v inej mene ako euro, ktorý je vo výške 2% z vyberanej sumy, max. 3 eurá.

Čiže ak si vyberiete z bankomatu cudziu menu v sume 150 eur, poplatok bude 9 eur. Ak by ste si túto sumu vybrali na dvakrát, poplatok bude ešte vyšší.

Niektoré banky dokonca poplatkami odrádzajú vyberať malé sumy. Napríklad mBank má výber v hotovosti nad 70 eur bez poplatku, ale za nižšiu sumu zaplatíte jedno euro.

6. Debetka je na výbery, kreditka na platenie

Dôležité pravidlo pri výbere hotovosti z bankomatu v zahraničí je rozlišovať medzi debetnou a kreditnou kartou. Výbery kreditkou môžu byť aj dvakrát drahšie. Vo VÚB je poplatok za výber s kreditkou určený ako 2% z vyberanej sumy, ale minimálne 8 eur, za výber debetkou najviac 3 eurá. Kreditná karta sa preto skôr hodí na platby v obchodoch a reštauráciach.

Poplatok za výber hotovosti z bankomatu v zahraničí debetnou kartou

Pokiaľ tieto výbery nemáte zahrnuté v balíku, budete za nich platiť tieto poplatky:
 
  Výber v eurách Výber v inej mene
ČSOB 0,20 € z bankomatov KBC
3 € z iného bankomatu
6 €
Poštová banka 3 € 6 €
Prima banka 3 € 3 €
Slovenská sporiteľňa 0,20 € z bankomatu ERSTE
2,50 € z iného bankomatu
6 € + 2% z transakcie max. 3 €
UniCredit banka 0,30 € z bankomatu UniCredit
1,5 € resp 2 €* z iného bankomatu
0,30 € z bankomatu UniCredit
5 € z iného bankomatu
VÚB 0 € z bankomatu Intesa Sanpaolo
3 € z iného bankomatu
0 € z bankomatu Intesa Sanpaolo
3 € z iného bankomatu
Tatra banka 3 € 3 €

*Pre karty vydané do 31.12.2019 platí poplatok 1,5 €. Pre karty vydané od 1.1.2020 platí poplatok 2 €.
 
Foto: Ivan Sedlák