Nespracované emócie, zlé rodinné zázemie: Aj to môže stáť za samovraždou - tak zbytočnou stratou dieťaťa

Mama a dieťa
Mama a dieťa
Zdroj: iStockphoto
GALÉRIA
Samovražda je druhou najčastejšou príčinou smrti detí a mladých vo veku 10-24 rokov. Tento údaj je alarmujúci. Obzvlášť, keď v rokoch 2007-2017 podľa Centers for Disease Control and Prevention došlo k strojnásobeniu samovrážd u mladých.

Odborníci hľadajú rizikové faktory a vyhľadávajú rizikové deti a mladých, ktorým sa snažia poskytnúť odbornú starostlivosť, aby k týmto zbytočným úmrtiam nedochádzalo.

Sme pre ne príkladom - aj zlým

Rodič, ktorý sa pokúsi či spácha samovraždu, vystavuje svoje dieťa 4-6-násobnému riziku, že pôjde v jeho šľapajách . A to dokonca aj v prípade, ak sa dieťa lieči na chorobu spojenú s rizikom samovraždy (napríklad depresiu). 

Rizikovým faktorom je aj neschopnosť regulovať emócie - spôsob, akým dieťa rozumie, spracováva a reaguje na svoje emócie. Tu je tiež silné prepojenie s rizikom samovraždy. Vedci z Nationwide Children Hospital skúmali deti vo veku 6-9 rokov, snažili sa skúmať priesečník týchto dvoch rizikových faktorov - samovraždy rodiča s kontrolou emócií. Výsledky tejto štúdie zverejnili v magazíne Child Psychiatry & Human Development.

Podľa štúdie ak sa rodič pokúsil o samovraždu, zažíva dieťa stresujúcejšie životné udalosti a viac podlieha emóciám v porovnaní s mladými bez takejto rodinnej anamnézy. To môže dieťa tiež dohnať k samovražde.

Sebakontrole a spracovaniu pocitov sa môžu naučiť

V štúdii skúmali vedci pod vedením Arielle Sheftall, Ph.D. 21 detí vo veku 6-9 rokov, spolu s ich matkami. Zisťovali samovražedné myšlienky či pokusy, schopnosť zvládať emócie a typ významných udalostí v ich životoch. V skupine boli jednak deti s rodičmi, ktorí sa pokúsili o samovraždu, ale aj deti s rodičmi, ktorí samovraždu neskúšali. Tieto deti vedci kontaktovali aj po pol roku a následne po roku. 

Výsledky naznačujú, že včasný zásah u detí zameraný na stratégie zvládania emócií u rizikových detí môže znížiť pravdepodobnosť rozvoja rizikových faktorov spojených s budúcimi samovražednými myšlienkami a správaním. 

Včasná pomoc môže zachrániť život

Dr. Sheftall tvrdí, že podľa tejto štúdie môžu deti profitovať zo včasných odborných zásahov zameraných na mechanizmy zvládania emócií. “Ak poskytneme tieto stratégie rizikovému dieťaťu už v detstve, môže to dieťaťu zachrániť život,” dodáva Dr. Sheftall.

“Je nesmierne dôležité včas zachytiť a poznať varovné znaky pred pokusom o samovraždu. Tieto znaky sa líšia u detí a u dospievajúcich. Ak dieťa rozpráva o samovražde, je dlhodobo nešťastné, bočí od kamarátov a bežných školských aktivít, je nadmerne dráždivé či agresívne, sú to známky toho, že niečo nie je v poriadku. Je nutné s dieťaťom o tomto hovoriť, vyhľadať odbornú pomoc - obzvlášť ak dieťa rozpráva o samovražde,” tvrdí Dr. Sheftall.

Dieťaťu však môže pomôcť včasná pomoc a vedomie, že vie, kam sa obrátiť  prípade ťažkostí. 

Je preto veľmi dôležité všímať si svoje deti, tráviť s nimi čas a rozprávať sa o ich túžbach a plánoch. Vytvorte si s deťmi pravidelné rituály - prechádzky so psom či spoločné večere - aby im komunikácia s vami nebola neprirodzená a cudzia. Tak najlepšie spozorujete, ak sa niečo s dieťaťom začne diať. Neváhajte sa obrátiť na odborníka, ak máte pochybnosti alebo viete, že dieťa je v ohrození.

Podobné články



MÔŽE VÁS ZAUJÍMAŤ