13.7.2020 08:10 | Android

Google sa chváli, že Android sa šíri rýchlejšie. Nie je to úplne pravda

Zdroj: Pixabay

Rovnako ako Google zjednotil systém, plánuje zjednotiť aj kernel Androidu.

Spoločnosť Google sa na svojom blogu pochválila , že Android 10 je zatiaľ najrýchlejšie sa šíriacou aktualizáciou jej operačného systému. Firma ale úplne vynechala percentuálne porovnanie, takže zanedbala medziročný nárast celkového počtu smartfónov vo svete. Téme sa venoval web GSM Arena.

Posledné tri veľké verzie systému Android firma porovnala na jednom grafe. Ukazuje celkový počet používateľov jednotlivých verzií v závislosti od počtu dní, ktoré uplynuli od vydania konkrétnej verzie.

Dôležité je zdôrazniť, že firma neporovnáva súčasný trhový podiel jednotlivých verzií. Namiesto toho berie v grafe do úvahy, že výrobcovia mali na šírenie starších vydaní Androidu niekoľkonásobne viac času.

Počet zariadení používajúcich jednotlivé verzie Androidu v závislosti od uplynutého času od vydania. Zdroj: Google

Ako porovnávací bod môžeme vybrať napríklad 250. deň od vydania danej aktualizácie. Android 8.0 Oreo bol za daný čas stále ďaleko od dosiahnutia hranice 100-miliónov aktívnych používateľov. O rok neskôr ale Androidu 9.0 Pie stačil približne rovnaký počet dní na to, aby dosiahol hranicu 200-miliónov aktívnych používateľov.

Minuloročný Android 10 si pritom podľa grafu od Googlu vedie ešte lepšie. V 250. deň od oficiálneho vydania už mal vyše 300-miliónov aktívnych používateľov na celom svete.

Čísla nehovoria všetko

Pre úplnosť je ale potrebné spomenúť aj percentuálne podiely jednotlivých verzií. Tie už tak dobre nevyzerajú. Porovnanie koncom mája vypracoval web Android Authority, ktorý porovnal percentuálne zastúpenie jednotlivých verzií na trhu po 10 mesiacoch od vydania.

Ako sme spomenuli, rozdiel je v tom, že porovnávanie konkrétnych čísel neberie do úvahy nárast celého trhu so smartfónmi. Percentuálne porovnávanie naopak áno. Percentá predstavujú presnejší obraz o tom, akú časť z celého trhu predstavovala v danom období vybraná verzia Androidu.

Podľa dát od Googlu bol Android 8.0 Oreo po uplynutí 10 mesiacov nainštalovaný na 5,7 % zariadení na trhu, Android 9.0 Pie na 10,4 % zariadení a Android 10 na 8,2 % percentách zariadení.

Z toho sa dá usúdiť, že miera adopcie nových verzií systému rástla pomalšie než počet zariadení na trhu. Android 10 tak síce za rovnaký čas mohol mať 1,5-násobne viac používateľov, vo svete ale medziročne vzrástol celkový počet smartfónov oveľa výraznejšie. Android 10 si tak s väčším počtom používateľov vyslúžil menší trhový podiel.

Pre porovnanie, v prípade ekosystému Applu je situácia úplne odlišná. Naposledy napríklad stačilo pár týždňov na to, aby si najnovšia verzia systému iOS „uchmatla“ nadpolovičnú väčšinu trhu .

Google sa snaží rôznymi inováciami

Na záver pripomeňme, že Google sa pokúsil zlepšiť situáciu s aktualizáciami Androidu v uplynulých rokoch hneď niekoľkokrát. Ako rekapituluje na svojom blogu, jednou z najväčších zmien bol Project Treble.

Ako sme popisovali v dobovom článku , ide o zjednotenie základných súčastí systému Android do jedného obrazu. Ten je univerzálne kompatibilný so všetkými modernými smartfónmi s Androidom. Vyriešený je dokonca aj spôsob, akým môžu výrobcovia svoje úpravy „pripájať“ k základnému systému. Podrobnejšie sme tieto zmeny rozobrali v samostatnom článku .

Vďaka tomu si môže do svojho smartfónu ktokoľvek nainštalovať najnovšiu verziu „čistého“ Androidu vo forme takzvaného GSI obrazu. Proces je ale pomerne zložitý, v praxi je tak univerzálna kompatibilita využívaná len vývojármi a na rýchlejšie spracovanie novej verzie systému výrobcami jednotlivých telefónov.

Tento rok plánuje Google na Project Treble nadviazať. Univerzálne kompatibilný nebude už len systém, no aj linuxový kernel. Takže rovnako ako je v súčasnosti možné nainštalovať si univerzálny Android, pôjde na budúcich smartfónoch nainštalovať takisto univerzálny kernel.

Za zmienku ďalej stoja testovacie programy nových systémov pre verejnosť a aktualizácia vybraných systémových súčastí prostredníctvo Služieb Google Play. Príkladom môže byť univerzálna platforma na boj s koronavírusom od Googlu a Applu, ktorá bola takýmto spôsobom pridaná na všetky zariadenia s Androidom 6.0 Marshmallow alebo novším.