Medzi nami ženami: Páli vás po milovaní tam dole? Čo to znamená?

Fotogaléria
Zdroj: iStockphoto

Tri zo štyroch žien počas života zažije obdobie, kedy pociťuje pri alebo po sexe bolesti. Z príjemného milostného zážitku sa ľahko stane nepríjemná skúsenosť. Viete, čo je najčastejším vinníkom pálenia intímnych partií po pohlavnom styku?

Sexuálne hračky

I keď sú na to, aby nám spríjemnili milostný život a pomohli relaxovať, niekedy prinášajú sklamanie. Príčinou pálenia v pošve môže byť aj použitie týchto hračiek pre dospelých. Prečo? Z viacerých dôvodov:

Materiály použité na výrobu vibrátora vám spôsobujú podráždenie. Sexuálne hračky sú vyrobené z rôznych materiálov, takže si pred nákupom prečítajte všetky podrobnosti, obzvlášť ak ste alergička. Dobrou cestou je výber pomôcky, ktorá neobsahuje latex, nebezpečné chemikálie (ftaláty) a ktorá nie je pórovitá.

Za nepríjemnosťami po použití erotických pomôcok môže byť aj zlá hygiena. Čistíte ich správne? Je veľmi dôležité, aby ste si sexuálnu hračku po každom použití očistili mydlom bez vône a teplou vodou. Zabránite tak bakteriálnemu rastu, ktorý môže vyvolať vaginálnu infekciu a pálenie po styku.

Prací prostriedok

Aj niektoré zložky pracích prostriedkov zapríčiňujú vaginálne pálenie. Farbivá, vonné, konzervačné, povrchovo aktívne látky, enzýmy, parabény, rozpúšťadlá, emulgátory a ďalšie chemikálie môžu priamo dráždiť pokožku alebo spôsobiť alergickú reakciu.

Ako zistíte, že je to pracím prípravkom? Prestaňte ho používať, aspoň spodnú bielizeň si vyberte iným, jemnejším. Pokožku ošetrite aloe gélom alebo bambuckým maslom. Ak sa problém vytratí, mohol za to prach na pranie. Ak sa však podráždenie ani tak nezlepší do troch dní, navštívte lekára.

Spodná bielizeň

Tangá a nohavičky s úzkym pásom medzi nohami dráždia vagínu i konečník a vedú k prenosu baktérií tak, kde nepatria. Výsledkom je zápal, ktorý prechádza do chronického stavu, ak nezmeníme svoje návyky.

Stres

Aj stres ovplyvňuje vaginálne zdravie a pocity, ktoré vnímame pri či po sexe. Mení hormonálnu rovnováhu a výsledkom môže byť aj nedostatočná vlhkosť intímnych partií. Vaginálna suchosť je nebezpečná, pretože pri sexe sa v pošve vytvoria mikrotrhlinky, cez ktoré sa dnu ľahko dostane infekcia. Ak máte problém s vlhkosťou, určite použite lubrikant. Nebudete mať nepríjemné pocity a zníži sa riziko narušenia epitelu.

Tampóny

Aj tampóny môžu vyvolať nepríjemné pocity pri a po pohlavnom styku. Dôvod je jednoduchý – tampóny absorbujú aj vaginálnu vlhkosť, takže, ak plánujete milostný akt, aspoň dve-tri hodiny pred ním si vyberte tampón.

Pôrod, zranenie, chirurgický zákrok

Vaginálny pôrod, chirurgický zákrok, úraz potrebujú čas na zahojenie. Tkanivo v pošve je po týchto situáciách krehké a penetrácia býva bolestivá. Doprajte si dostatok času a zvlhčujte, pri dlhodobejších problémoch vyhľadajte lekára.

Kozmetika

Mydlá a sprchové gély sú najčastejšou príčinou pálenia pošvy počas alebo po sexe. Stane sa to vtedy, ak agresívnymi prípravkami narušíte rovnováhu mikroflóry v pošve. Vonné prípravky bývajú najagresívnejšie. Vyberajte si jemné mydlá určené na intímnu hygienu.

Kondómy alebo lubrikant

Aj kondómy a lubrikanty môžu vyvolať nepríjemné podráždenie. Ak máte citlivú pokožku vyhýbajte sa prípravkom s glycerínom, zvážte, či nemáte alergiu na latex.

Fotogaléria
Zdroj: istockphoto.com

Spermie a infekcie

Síce zriedkavou, ale predsa reálnou príčinou bolestí po sexe je alergia na spermie. V tomto prípade pomáha použitie prezervatívu. Určite však navštívte gynekológa, možno nájde jasnú príčinu inde. Veľmi často sú za bolesťou po intímnostiach či pri nich vaginálne infekcie – bakteriálna vaginóza alebo kvasinky, preto je potrebné vylúčiť túto príčinu.

Antihistaminiká

Lieky predpisované pri alergiách majú často ako vedľajší efekt vysychanie sekrétov v nose, ale aj vo vagíne.

Nevhodná poloha, priveľmi tvrdý sex

Drsné milostné hry, používanie predmetov, ktoré nie sú určené na sex, ale aj nevhodná poloha či priveľký alebo veľmi hrubý penis partnera môžu zaviniť nepríjemnosti. V tomto prípade je pomoc jednoduchá, dohodnite sa s partnerom na hrách, ktoré sú pre vás príjemné a stanovte si jasné hranice.

Diva.sk Bavlna, viskóza či hodváb? Ktorá je najlepšia, a ktorá najhoršia bielizeň v lete