Keď sa končia rozprávky

Pre každé malé dievča je otec princom, ktorý ho zachráni v každej nebezpečnej situácii, na ktorého sa môže vždy spoľahnúť. Lenže keď dievčatko vyrastie, príde iný princ a jeho prvý hrdina odchádza popri ňom do zabudnutia. Aj zložité obdobie dospievania má však svoju nenahraditeľnú poetiku a presne tak ho zachytili tvorcovia francúzskeho filmu Zabudnutý princ. Zabudnutý princ víťazí v prvom rade hviezdnym obsadením.

13.07.2020 07:32
Herec Omar Sy na zábere z filmu Zabudnutý princ. Foto:
Herec Omar Sy ako Zabudnutý princ.
debata
Pozrite si ukážku z rodinného filmu Zabudnutý princ

Omar Sy je aj slovenským divákom a diváčkam známy z francúzskych filmových hitov Nedotknuteľní či Aj dvaja sú rodina. Znova si zahrá starostlivého otca obdareného značnou dávkou fantázie, ktorý svojej malej dcérke Sofii každý večer rozpráva pred spaním príbehy plné odvahy, dobrodružstva a nežnej otcovskej lásky.

Lenže každé dieťa raz dospeje a vtedy sa rozprávka končí. Staré príbehy odchádzajú do zabudnutia a z otca princa, sa stáva zabudnutý princ. Je ťažké zmieriť sa s vedľajšou úlohou. Na pomoc mu však príde Žena s dverami. Sama je najprv zabudnutou vedľajšou postavou, ale obaja sa znova stanú hlavnými hrdinami príbehu. Pretože v skutočnosti sa rozprávka nikdy nekončí – ak to tak chceme.

Vo filme sa prelína skutočnosť s fantáziou, reálny život vdovca s dcérou a otcove večerné príbehy z fantastického „Rozprávkolandu“. V jeho vymyslenom filmovom štúdiu žijú rôzne postavy a postavičky a prežívajú farbisté dobrodružstvá, v ktorých má milovaná dcérka rolu princeznej a otec si užíva hrdinskú úlohu princa. Lenže aj do krajiny fantázie preniká realita. Sofia si chce písať svoj vlastný príbeh sama, navyše nájde chlapca, ktorý by mohol byť jej novým princom. Z dvoch princov sa odrazu stávajú rivali. A každý z nich podstúpi vlastnú skúšku odvahy a statočnosti, vo svete fantázie aj v tom skutočnom.

Omar Sy je ako filmový otec veľmi presvedčivý, veď je otcom piatich detí. „Presne viem, čo znamená nechať svoju dcéru dospieť, a aká dôležitá etapa v živote to je,“ hovorí. Zrejme preto mu nakrúcanie s detskými hercami nerobilo problém. „Pristupujem k tomu ako dieťa, s potešením z hry… V takých scénach robím, akoby to bolo naozaj. Nemyslím pri tom na nič iné, ani na výsledok, ani na kariéru. Deti takto vôbec neuvažujú, chcú sa prosto len hrať, tu a teraz! Viem sa na ne celkom rýchlo napojiť a ony to hneď vycítia,“ dodal Omar Sy. Zabudnutý princ osloví dospelých témou dospievania a prázdneho rodinného hniezda, menšie deti upúta farbistými obrazmi fantazijného "Rozprávkolandu“, a tie o málo väčšie budú presne vedieť, o čom je reč, keď sa rozprávka končí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #filmová novinka