Som tehotná - môžem sa bicyklovať?

Redakcia | 13. júl 2020
Bicykel a tehotenstvo

Je to bezpečné?

V súčasnosti sa zdôrazňuje potreba dostatku pohybu počas tehotenstva. Ale je skutočne každý „zdravý“ pohyb vhodný? Čo taká všeobecne obľúbená cyklistika?

Som TEHOTNÁ: Môžem cvičiť?
Prečítajte si tiež:

Som TEHOTNÁ: Môžem cvičiť?

S cyklistikou počas tehotenstva opatrne

Nuž, milé nastávajúce mamičky, nepotešíme vás – cyklistiku radíme do rovnakej kategórie ako gymnastiku, jazdu na koni či lyžovanie. Pri týchto športoch sa vyskytujú otrasy, ktoré sú samy osebe pre tehotné nevhodné, navyše sa k nim priraďuje riziko pádu. Pád môže byť nebezpečný pre každého, no u tehotnej ženy hrozí poranenie brucha, plodu a pri odlučovaní placenty je ohrozená aj ona sama.

Ak ste však na bicyklovanie zvyknutá, môžete si dopriať ľahkú jazdu po rovinatom cyklochodníku, najlepšie však v čase, keď je tam menej ľudí, a tým aj menšia možnosť kolízie. Okrem opatrnosti pri predchádzaní úrazu pamätajte aj na správne oblečenie – má chrániť, ale nemá prehrievať organizmus. Dbať treba aj na pitný režim, no pri veľmi teplom počasí je lepšou voľbou prechádzka. 

Bicykle na chvíľu radšej odložte

Vo vyššom štádiu sa prekážkou bicyklovania stáva čoraz objemnejšie bruško – vtedy je ozaj rozumnejšie bicykel na určitý čas odložiť a vrátiť sa k nemu až vtedy, keď sa po pôrode dostatočne zotavíte.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: