Ceny ropy zaznamenali počas minulého týždňa mierny nárast, ktorý nie je príliš podstatný, nakoľko sa ceny ropy už viac ako mesiac obchodujú v pásme. Ako informuje Lukáš Lipovský, analytik spoločnosti X-Trade Brokers, súčasná situácia vo svete a na finančných trhoch je zatiaľ pomerne zmiešaná, čo odráža aj vývoj cien ropy. Na jednej strane dochádza k postupnému ekonomickému oživeniu, keďže mnohé krajiny pristupujú k uvoľňovaniu blokovacích opatrení. Na druhej strane však uvoľňovanie opatrení vedie k nárastu nových prípadov koronavírusu, čo môže v konečnom dôsledku spomaliť hospodárske oživenie, a teda aj dopyt po rope.

V stredu (tj. 15. Júla) však budú členovia krajín OPEC + rokovať o ďalšom postupe, pričom najpravdepodobnejším scenárom je postupné znižovanie škrtov ťažby ropy. V súčasnosti sú ťažobné škrty nastavené vo výške 9,6 milióna barelov ropy denne, no od augusta by združenie krajín mohlo rozhodnúť o poklese škrtov ťažby na 7,7 milióna barelov. Problém je však v tom, že oživenie dopytu po rope stojí na veľmi krehkých základoch a to na postupnom hospodárskom oživení.

V prípade pokračovania šírenia nákazy je hospodárske oživenie do značnej miery ohrozené, a preto môže byť zníženie produkčných škrtov zo strany krajín OPEC + do istej miery krátkozraké, čo opäť môže spustiť lavínu poklesov cien na trhu s ropou. Zaujímavosťou je, že aj napriek viac ako zdvojnásobeniu cien ropy, sa ceny PHM sa Slovensku zmiernili len nepatrne. Preto očakávame, že ceny PHM na Slovensku by mali začať postupne konvergovať k predkrízovým úrovniam, no v prípade, ak by opäť skolaboval trh s ropou je šanca, že ceny PHM ostanú na súčasných úrovniach dlhší čas.

Ceny benzínu na Slovensku zaznamenali počas minulého týždňa nárast o 7,5 centu, pričom ceny dieslu zaznamenali pokles o 0,2 centu za liter oproti priemerným cenám z predchádzajúceho týždňa. Ceny dieslu by mali zaznamenať nárast o dva až tri týždne od 2 do 3 centov za liter oproti priemerným cenám z predchádzajúceho týždňa.