Internet novej generácie

Európska únia odštartovala Iniciatívu internet novej generácie (Next-Generation Internet Initiative, v skratke NGI), prostredníctvom ktorej financuje a vzdeláva výskumníkov a inovátorov s cieľom vyvinúť technológie potrebné pre internet zajtrajška.

Od jej začiatku prešiel rok a k dispozícii sú prvé výsledky prinášajúce dôveryhodnosť, ochranu súkromia, bezpečnosť a inklúziu, ako aj európsku alternatívu open source ku komerčne voľne dostupným produktom.

Funkčná práca z domu

Mnohí ľudia ešte nedávno pracovali z domu, aby pomohli spomaliť šírenie pandémie COVID-19. Iniciatíva NGI rozvíja a podporuje nástroje open source veľmi dobre prispôsobené situáciám, keď pracujeme a komunikujeme na diaľku. Veľká výhoda týchto nástrojov je v tom, že podliehajú úplnej kontrole koncového používateľa a zároveň ochraňujú jeho údaje, čím mu umožňujú s inými účastníkmi rozoberať dôverné pracovné informácie či detaily zo súkromia. Napriek tomu, že niektoré časti internetu boli odpojené, tieto aplikácie sa nespoliehajú na pripojenie k jedinému poskytovateľovi a mnohé z nich môžu byť neprerušene zapnuté na koncových zariadeniach. Tu je výber riešení s podporou NGI, ktoré môže využiť ktokoľvek a kdekoľvek.

Kontakt cez internet

Človek je spoločenský tvor a sociálny odstup uňho vzbudzuje pocit izolácie. Je preto dôležité udržiavať kontakty s inými ľuďmi aj prostredníctvom niektorých nových nástrojov. Sylk je videokonferenčná open source miestnosť bez servera. Funguje okamžite v ktoromkoľvek prehliadači bez nevyhnutnosti inštalácie či vytvorenia používateľského účtu, a to úplne zadarmo. Stačí vytvoriť novú miestnosť, zadať navrhnutý názov a poslať odkaz ostatným účastníkom. Sylk umožňuje používateľovi zobraziť prezentáciu a sprístupňovať súbory, ktoré si môže stiahnuť ktokoľvek z prítomných v miestnosti. Viac informácií na sylkserver.com. Blink umožňuje priame spojenie prostredníctvom správy, telefonátu alebo videohovoru. Je to open source aplikácia na ploche, ktorá ponúka aj širšie spektrum možností, napríklad hovor na diaľku alebo prístup k telefonovaniu prostredníctvom internetu. Viac informácií na ag-projects.com/blink.

Okamžité zasielanie správ

Delta Chat funguje ako Telegram alebo WhatsApp, ale bez sledovania a ústrednej kontroly. Delta Chat nevyžaduje telefónne číslo a dokonca ani servery. Využíva najrozšírenejší dostupný systém posielania správ: e-mail. Viac informácií na delta.chat. Riot je četová aplikácia, ktorá funguje prostredníctvom protokolu Matrix. Používatelia sa môžu pripojiť k verejnému serveru Matrix alebo si vytvoriť vlastný. Riot.im je webové rozhranie dostupné aj ako aplikácia. Viac informácií na riot.im/app a matrix.org. Manyverse a Briar sú dve služby založené na rovnakom princípe: posielaní správ bez servera. Ani jedna sa neaktivuje prostredníctvom cloudu, ale na tieto účely využíva telefón koncového používateľa. Takýmto spôsobom môžu fungovať aj v režime offline a synchronizovať sa, len čo sa telefón pripojí k internetu. Viac informácií na briarproject.org/manual/ a www.manyver.se.

Pokračovanie článku si môžete prečítať v časopise Quark 7/2020. Ak chcete mať prístup k exkluzívnemu obsahu pre predplatiteľov, prihláste sa. Ak ešte nie ste naším predplatiteľom, objednajte si predplatné podľa vášho výberu tu.

R, foto Pixabay, wikipédia/Stephane Gigandet