13.7.2020 07:00 | Štvorka
Top

Šéf Swanu: Určite spustíme 5G. Štátny operátor ale nemusí byť zlý nápad

Zdroj: Ján Trangel

Operátor nechce čakať dlho a plánuje štart novej siete. O 700 MHz pásmo ale ani nezabojoval.

So šéfom Swanu a podpredsedom dozornej rady Swan Mobile (4ka) Romanom Vavríkom sme sa porozprávali o plánoch providera pri 5G, ako hodnotí pozastavenú aukciu vhodných frekvencií či o zmenách pri TV.

V článku sa dočítate, či si už vybral sieťového dodávateľa 5G siete a ako jeho rozhodovanie ovplyvňuje politika. Zároveň prezradil, prečo stále nemá mobilno-fixné služby.

Štát pre nás aukciu nestopol, odkazuje šéf Swanu

Štát stopol rozbehnutú 5G aukciu . Niektoré firmy naznačovali, či nebola stopnutá pre Swan, ktorý údajne nemá peniaze na nákup frekvencií v pásme 700 MHz.

Toto som si vypočul už niekoľkokrát. Je to absolútny nezmysel. Až tomu nerozumiem, prečo to hovoria.

Všetci naši konkurenti vedia, akú máme situáciu na trhu. My sme sa do aukcie do 700 MHz neprihlásili, pretože je tam len 6x5 MHz, spektrum samotné má svoju hodnotu a okrem toho sú regulátorom zadefinované neľahké rozvojové kritériá. Návratnosť pre slovenského lokálneho operátora tam nie je. Nám to ekonomicky nedáva zmysel, preto sme sa ani neprihlásili.

Ak niekto hovorí, že sme to zmanipulovali, alebo neviem čo urobili, je to čistý nezmysel. Úrad sa rozhodol aukciu oddialiť a urobil to, či sme s tým súhlasili alebo nie.

Čo hovoríte na samotný fakt, že štát stopol aukciu pár dní pred jej konaním?

Ťažko povedať. Je to dôležitá téma pre novú vládu a aukciu chystala pôvodná vláda, respektíve regulátor. Tá nová to môže vnímať tak, že je to unikátne aktívum, ktoré keď predá, tak sa k tomu frekvenčnému spektru ďalších 15 až 20 rokov nedostane. Chce teda zvážiť, či to dáva zmysel.

Stavať ale 5. štátneho operátora nanovo? To nedáva žiadny ekonomický zmysel. Ak chcú ale docieliť to, aby operátori stavali sieť spoločne, to myšlienku má. Spoločne by vedeli operátori vybudovať sieť rýchlejšie a asi aj vo väčšom rozsahu.

Spoločná 5G sieť s konkurentmi? Nepohlo sa to

V minulých dňoch ste previedli časť 5G frekvencií na Orange. Prečo?

Previedli sme ich, lebo sme sa komerčne dohodli. Oni podobnú transakciu zrealizovali aj so Slovanetom (viac informácií k téme , pozn. red.). Keďže máme tento frekvenčný rozsah relatívne veľký, tak sme mali priestor im vyhovieť v tejto oblasti, aby sa vedeli stať plnohodnotným 4G/5G hráčom (aktuálne Orange neposkytuje LTE pre fixné použitie cez 3,5 - 3,7 GHz pásmo, má ale vybudovanú mobilnú 4G sieť, pozn. red.).

Bolo to za finančnú náhradu alebo za výhody pre 4ku v národnom roamingu v sieti Orangeu?

Týkalo sa to čisto fixného Swanu. So Swan Mobile (prevádzkovateľom 4ky, pozn. red.) to súvislosť nemá. Komerčné detaily dohody komentovať nemôžem.

Máte ešte dosť frekvenčného pásma vhodného pre 5G a povolenia sú platné na viac ako päť rokov. Telekom nemá takmer nič . S nimi sa o odpredaji časti licencií na frekvencie nerozprávate?

Nie. My sa chceme rozprávať o zdieľaní siete a prípadne spoločnej výstavbe, ale túto otázku sa treba opýtať väčších operátorov.

„My sa chceme rozprávať o zdieľaní siete a prípadne spoločnej výstavbe,“
hovorí Vavrík.

Pred rokom sme sa rozprávali o možných spoločných rokovaniach s mobilnými konkurentmi o výstavbe 5G siete. Pohlo sa to nejako?

Máme vôľu diskutovať o tejto téme a ďalej rozvíjať rokovania, aby sa nestavala 5G sieť separátne každým jedným operátorom.

Za posledných 20 rokov sa napríklad budovali štyri paralelné optické siete v okresných mestách. Či to už bol Orange, Telekom, UPC alebo my. Na našu malú krajinu to nedáva zmysel. Dáva zmysel stavať v tandeme – či už po dvoch alebo v rámci širšej spolupráce.

Telekomu aj Orangeu šéfujú španielski riaditelia a tam sa vo veľkom pevné siete zdieľajú.

Či sa oni o tom rozprávajú, neviem. Bol by som ale prekvapený, keby sa nerozprávali. My sme inicializovali stretnutia, aby sme takéto debaty zorganizovali. Historicky boli, nikdy ale nedorástli do reálnej kontúry. Viem to, pretože sme to robili aktívne. Aktuálne takéto debaty nie sú.

Každý z veľkých operátorov si myslí, že budovanie vlastnej siete je to kľúčové, a chce tak sieť stavať sám. Nemyslím si ale, že je vhodné pri budovaní 5G sietí zopakovať rovnakú chybu ako pri optike.

Plánuje budovať 5G sieť v mestách

Minulý rok ste spustili v Banskej Bystrici pilotné 5G . Aké máte plány?

Nechcem predbiehať. Bez ohľadu na výsledok aukcie ale musím povedať, že my nebudeme čakať päť rokov. Postupne budeme spúšťať 5G vo veľkých mestách, bez ohľadu na to, či budeme mať 700 MHz pásmo. Budeme firma, ktorá 5G sieť mať bude.

fotogaléria
Operátor hovorí, že 5G spustí a nebude dlho čakať. Zdroj: Ján Trangel

Budete to robiť masívnejšie ešte tento rok?

Či tento alebo budúci, v dohľadnej dobe dáme vedieť. Rozhodne nebudeme čakať roky na spustenie 5G siete. Postupne sa 5G rozšíri po Európe a tak isto aj na Slovensku. Som si tým istý.

„Rozhodne nebudeme čakať roky na spustenie 5G siete,“
uvádza šéf Swanu.

Kto bude technologickým partnerom? Mobilnú sieť vám postavila čínska ZTE.

Debaty ešte prebiehajú. Teraz sa ťažko komentuje, pretože stále prebieha výberové konanie na dodávateľa. Aj v kontexte čínskych a amerických technológií – to má tiež váhu v tých diskusiách. Musíme sa rozhodnúť a potom cez toho partnera ďalej budovať sieť.

Treba ale povedať, že samotný problém bezpečnosti nie je v prístupových častiach 5G sietí. Potencionálnym problémom pre operátorov môže byť corová sieť, ktorú má Swan postavenú na technológiách od spoločnosti Nokia. Táto informácia nie je verejnosti bežne dostupná.

Dôležité je, že fixnú core sieť chcem i naďalej stavať na bezpečných a certifikovaných technológiách, ako je tomu i dnes – a nespájať sa s dodávateľmi, u ktorých by boli identifikované prípadné bezpečnostné riziká.

Nateraz sme ale nikoho z tendra nevylúčili. Myslím si, že rozhodnutie, koho sme si vybrali, by malo byť známe do konca tohto roka. Nemôžeme zdržovať rozhodnutie donekonečna. Následne budeme stavať 5G sieť s jedným dodávateľom.

Aktivujte si denný sumár noviniek do e-mailu!

Štátny operátor? Nemusí ísť o zlý nápad

Vo vláde padli návrhy o možnom vybudovaní 5G štátneho operátora , ktorý by infraštruktúru ďalej zdieľal mobilným operátorom. Čo hovoríte na takúto ideu?

Zaujímavá myšlienka. Ide ale o to, čo si pod tým štát, ministerstvo alebo regulátor predstavuje. Ak by to malo byť o budovaní ďalšieho backbonu (chrbticovej sieti, pozn. red.), mne to príde zvláštne, pretože ten už na Slovensku existuje. Ak by malo ísť o pripájanie základňových staníc ku corovej sieti (tzv. backhauling), to už je zaujímavá myšlienka. Mala by tu byť ale zhoda všetkých operátorov.

Na Slovensku je cez 7-tisíc základňových staníc, z čoho my máme tisíc. Keby štát budoval všetko nanovo, to mi príde neekonomické, respektíve bolo by to mrhanie finančnými prostriedkami. Ak to má byť úprava základňových staníc na 5G, to by zmysel dávalo.

Musel by ale vzniknúť nejaký spoločný podnik. Napríklad štát a operátori a v spoločnosti 50 percent pre štát a 50 percent pre operátorov a každý by mal kontrolnú funkciu.

fotogaléria
Swan má veľa pásma na budovanie 5G siete v mestách. Zdroj: Filip Maxa

Chce vysvetľovať ľudom nezmysly o 5G

Nebojíte sa toho, že ešte pred veľkým štartom 5G u nás vytiahnu niektoré politické strany tému novej siete a možného vplyvu na zdravie?

Nie sme ľahostajní voči tej téme. Štandardy sú certifikované a už fungujú na báze sietí 4G. Keby bola 5G sieť nebezpečná a nevhodná pre zdravie, platilo by to už aj o 4G. Nemyslím si, že je to o tomto. Rešpektujem ale otázky ľudí a je povinnosť operátorov im to vysvetliť. Myslím si, že je vhodné komunikovať otvorene a s reálnymi faktmi. Priamo sa ich pýtať, v čom tkvie ich obava o zdravie a ak si niečo myslia, my sa budeme snažiť na dané otázky odpovedať.

Doteraz možno bola zlá taktika, kedy sa povedalo: to je blbosť, neriešte to. A ľudia teraz majú potrebu to riešiť. Takže poďme ľudom vysvetliť, prečo to nie je pravda.

Chcete to robiť vy ako operátor alebo to má robiť štát?

Má to byť spoločná práca. Aj operátorov, aj neziskoviek. Pretože štát aj operátor môžu povedať, že je to v pohode a občan naopak, že vy ste nás oklamali. Preto by mala byť nestranná osoba, ktorá povie, že to zanalyzovala a je to OK. 5G je v prospech občanov.

Čítajte podrobnosti o 5G a zdraví na Živé.sk:

Plánuje spustiť novú TV službu

Stále ste nepriniesli balík mobilných a fixných služieb ako má Orange a Telekom. Prečo?

Verím, že to bude čoskoro. Doteraz sme nemali fakturované služby v 4ke a hardvérovú ponuku (viac o novej ponuke ). Teraz sa to zmenilo a už vieme vytvoriť spoločné FMC portfólio služieb (mobilné a fixné služby v jednom balíku, pozn. red.).

Príde ponuka na jeseň?

Neviem, či príde už na jeseň. Je to ale jedna z absolútnych priorít, ktorej sa budeme venovať. Chceme odladiť hardvérovú ponuku 4ky a či to príde v decembri, na jar alebo v lete, bude záležať od toho, koľko rôznych scenárov budeme chcieť zapracovať.

„Je to ale jedna z absolútnych priorít, ktorej sa budeme venovať,“
uvádza Vavrík k balíku služieb.

Mali ste plány aj s internetovou TV v celej SR a spomínali ste aj satelitnú TV.

V dohľadnej dobe príde kompletne nová ponuka televíznych služieb. Bude to do konca tohto roka. Možno už v krátkej dobe povieme viac. Robíme na tom. Swan bude mať novú televíziu, novú televíznu platformu a diametrálne lepšie služby v tejto oblasti ako má dnes.