byvanie, nehnutelnost
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Rast cien bytov a domov na Slovensku patril k najrýchlejším v EÚ

BRATISLAVA – Ceny bytov a rodinných domov na Slovensku v prvom kvartáli medziročne stúpli o 13,1 %, čo bolo v rámci krajín Európskej únie druhé najrýchlejšie tempo po Luxembursku (14 %). Po Slovensku nasledovali Estónsko (11,5 %), Poľsko (11,3 %) a Portugalsko (10,3 %). Medziročne ceny obytných nehnuteľností klesli iba v Maďarsku (-1,2%). Vyplýva to z informácií, ktoré zverejnil štatistický úrad EÚ Eurostat.

V rámci celej eurozóny byty a domy medziročne zdraželi o 5 %, čo bol najväčší rast od druhého kvartálu 2007. V rámci celej Európskej únie sa ceny bytov a domov v prvom kvartáli medziročne zvýšili o 5,5 percenta, čiže opatrenia na zabránenie šírenia ochorenia Covid-19 ceny nehnuteľností neovplyvnili.

Medzikvartálne ceny bytov a domov na Slovensku počas januára až marca stúpli o 4 %, čo bol v rámci krajín EÚ tretí najvýraznejší rast. Pred Slovenskom boli iba Portugalsko (4,9 %) a Estónsko (4,8 %). Medzikvartálny pokles cien obytných nehnuteľností nastal na Malte (-4,3 %), v Maďarsku (-1,1 %), Írsku (-0,8 %) a Belgicku (-0,1 %). V rámci celej eurozóny byty a domy v prvom štvrťroku tohto roka medzikvartálne zdraželi o 0,9 % a v rámci celej Európskej únie o 1,2 %.

Viac..  Komisia navrhuje zvýšenie ciel na ruské a bieloruské obilné výrobky

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices