Dovolenka na Slovensku takmer ako pri mori: Slnečné jazerá

2020-07-13 00:00:00 |   |    | 

Slnečné jazerá sú jasnou voľbou pre tých obyvateľov hlavného mesta, ktorí si chcú oddýchnuť v obklopení nádhernej prírody a zároveň si potrpia na dobré služby. Od Bratislavy sa nachádzajú len 30 kilometrov, takže sú ideálnou voľbou na oddych od rušného mesta. Využiť ich môžu aj návštevníci z iných kútov Slovenska, ktorí chcú spojiť vodné radovánky so spoznávaním našej metropoly.



 

Vďačíme za ne železnici

Spomedzi všetkých umelo vytvorených plôch sú Slnečné alebo pôvodne Senecké jazerá najstaršie. Ich história sa datuje už od roku 1845, keď v tejto lokalite vznikala železnica. Práve kvôli tomu odtiaľ bagrovali štrk, z čoho postupne vzniklo päť menších jazier. Po dostavbe trate sa ich rozhodli spojiť do jednej veľkej plochy, ktorá vytvorila obľúbené dovolenkové stredisko. V súčasnosti plnia iba zábavnú funkciu a voda z nich sa nevyužíva na žiadne ďalšie účely. Podmienky na kúpanie sú ideálne pre rodiny s deťmi, pretože sa takmer okolo celej prístupnej plochy nachádzajú pláže s miernym vstupom do vody. Tá nie je pri brehoch veľmi hlboká a počas dlhej sezóny je príjemne teplá a vhodná aj na neskoršie jesenné kúpanie. Psov môžete priniesť na pláž iba na vôdzke, kúpať sa môžu len v jednej časti jazier.

 

Severná zóna

Brehy Slnečných jazier sú rozdelené na tri hlavné oblasti – severnú, južnú a východnú zónu. V každej z nich nájdete zaujímavé aktivity, ktoré môžete vyskúšať postupne počas celej dovolenky. Začneme v severnej zóne, ktorá je najpopulárnejšia. Práve tam sa nachádza známy aquapark, takže vodné radovánky si okrem jazier môžete užiť aj v tomto upravenom areáli. Severný breh sa pokladá zároveň za aktívnejší, pretože tam máte k dispozícii hneď niekoľko možností na využitie voľného času. Veľmi obľúbené sú vodné bicykle, vyskúšať môžete aj paddleboarding a člnkovanie. Pre najmenších je tam pripravený vodný skákaci hrad a dospelí si zatiaľ môžu užiť zábavu pri vodnom futbale. Okrem toho máte k dispozícii aj niekoľko ihrísk. Na severnej strane sa zároveň môžete ubytovať v stanovom kempe.

 

Južná zóna

Okolo celého jazera máte k dispozícii na bývanie rôzne typy ubytovacích zariadení. Veľmi obľúbené je najmä bývanie v súkromí a nájdete tam tiež originálny penzión, ktorý je postavený v karibskom štýle s chatkami nad vodou a s reštauráciou na pirátskej lodi. Na južnej strane máte zároveň k dispozícii karavanový kemp, chatovú oblasť s bungalovmi a rodinné apartmány. Aj v tomto prípade sa môžete tešiť na množstvo zaujímavých aktivít. Pre deti sú pripravené vodný a klasický skákaci hrad. Prihlásiť sa môžete na hodiny jogy alebo zumby. Nachádza sa tam areál pre minigolf, ale aj tenisové a volejbalové ihrisko. Vypožičať si môžete bicykel alebo kolobežku, pomocou ktorých si obzriete celé okolie.

 

Východná zóna

Táto časť Slnečných jazier je pokojnejšia a zameraná na tri hlavné aktivity. Počas letnej sezóny sa bude páčiť najmä deťom, ktoré sa tam môžu vyblázniť na vodnej trampolíne. Pre dospelých je k dispozícii prenájom vodných bicyklov, aby ste mohli preskúmať celé pobrežie a obzrieť aj iné zóny. Pokiaľ sa chcete radšej túlať po meste a okolí, v tom prípade máte možnosť prenajať si skútre, s ktorými prejdete celú túto oblasť.

 

Cyklotrasy v blízkosti Slnečných jazier

Zo Senca vedú tri známe cyklotrasy, ktorými si môžete vyplniť voľný čas. Prvá vedie do Jelky, meria pätnásť kilometrov a prechádza jednoduchým terénom, ktorý zvládnu aj deti alebo začiatočníci. Jej začiatok je priamo pri aquaparku, odkiaľ si môžete urobiť tri zastávky pri vzácnom historickom kamennom moste, Malom Dunaji a pri oáze sibírskych tigrov. Druhý cyklistický chodník vedie do blízkeho Pezinka, tvorí jednoduchý okruh prevažne po asfaltovej ceste, ktorý má niečo vyše 16 kilometrov. Priamo v Pezinku je známe Malokarpatské múzeum a počas cesty si môžete urobiť prestávku vo vinohradoch alebo sa vybrať priamo na Vinohradnícky náučný chodník. Tretia trasa vedie cez Recu až do Nového Sveta. Prechádza popri Slnečných jazerách a potom do dediniek v okolí. Opäť ide o nenáročnú trať s čiastočne prírodnou cestou.

 

Tipy na výlety v okolí:

Včelársky skanzen, Kráľová pri Senci – včely sú pre náš život veľmi dôležité a čím skôr to pochopíte vy alebo vaši potomkovia, tým skôr sa nám ich podarí zachrániť. Skanzen pri Kráľovej pri Senci slúži ako výstava unikátnej zbierky úľov, ale aj ako múzeum o histórii a základoch včelárstva.

Strieborné jazero – aj na tomto mieste nájdete poklad, ale v trochu inej podobe. Tým bude dokonalé ticho a relax, ktoré vám ponúka. Nachádza sa v záhradkárskej oblasti a chodia sa tam kúpať najmä domáci obyvatelia.

Pezinský zámok – pochádza z 13. storočia a jeho súčasťou je krásny park. V súčasnosti sa tam nachádza luxusný hotel, ale časť priestorov je stále prístupných pre verejnosť. Môžete si tam pozrieť pár historicky zariadených miestností, ale aj aktuálne výstavy.

Vodný mlyn, Jelka – pokiaľ sa vyberiete na cyklotúru do Jelky, zastavte sa aj pri ich slávnom vodnom mlyne. Ten pochádza z konca 19. storočia a pokladá sa za významnú technickú pamiatku. Nachádza sa pri ňom aj menší poľnohospodársky skanzen.

Bratislava – pokiaľ prídete k Slnečným jazerám z niektorého iného kúta Slovenska, môžete navštíviť aj Bratislavu. V hlavnom meste si pozrite jeho historické centrum, hrad, Slavín, prejdite sa po niektorom z mostov cez Dunaj a pokiaľ budete mať viac času, zájdite do Devína alebo na Kamzík.

 

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR, BSSK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa