Surfmagazin

WIND&KITE OKULIARE MEATFLY ZADARMO K DVOJROČNÉMU PREDPLATNÉMU WINDSURFER/KITESURFER IBA ZA 29,90€!
Kiteboard

Bratislava – Dunajské spoty

Dovolenky sú síce fajn, ale čo by bolo krajšie, ako zajazdiť si doma po práci – možno v nie hore popísaných podmienkach, ale zato s kamarátmi na domácom spote.
Laci Kobulsky

Piesočné duny v pozadí, perfektne stabilný vietor, 30 stupňov a dokonalý flat v lagúne. Drvivá väčšina spot checkov sa začína takýmto rozprávkovým introm a ty sa už chytáš za hlavu, koľko opäť minieš na letenku, a začneš odrátavať dni. Dovolenky sú síce fajn, ale čo by bolo krajšie, ako zajazdiť si doma po práci – možno v nie hore popísaných podmienkach, ale zato s kamarátmi na domácom spote. Rozhodli sme sa pre vás teda dôkladne predstaviť naše domáce spoty.

Začneme na západe a v prvom diele pre vás predstavíme legendárne spoty na Dunaji – Kalinkovo, Hamuliakovo a Šamorín. Svojou polohou a tvarom koryta Dunaj tvorí ideálny spot pre riderov v západnej časti republiky a dá sa využiť na väčšinu smerov vetra.

Kalinkovo

Prístup

Všetky tri spoty sa nachádzajú cca 25 kilometrov od Bratislavy. Z „diaľnice juhu“, cesty prvej triedy s číslom 63, je rýchly prístup ku všetkým trom spotom. Najzápadnejšie ležiaci spot – Kalinkovo – sa dá dosiahnuť dvoma spôsobmi. Ak vám nevadí parkovanie pod hrádzou cca 100 m od spotu, tak prístup je priamo z Kalinkova – najprv po asfalte, potom po lesnej ceste. V prípade, že ste z lenivejších a radi by ste sa dostali na spot autom, tak prístup je rovnaký ako na spot „Hamuliakovo alebo Protiprúd“ – ale tesne po prejdení kanála odbočíte doprava pod hrádzou a pokračujete k uzatvorenému mostu v Kalinkove, po asfalte vyjdete hore na hrádzu a s veľkou opatrnosťou a rešpektom k cyklistom a slečnám na kolieskových korčuliach prejdete hrádzu a môžete zaparkovať priamo na pláži.

Spot

Tento spot ponúka prístup do vody po dĺžke asi pol kilometra. Najlepší vstup do vody je však ihneď pri jedinom strome, ktorý funguje ako magnet na kity a už ich niekoľko pritiahol – takže len opatrne. V prípade, že vás sfúkne severozápadný vietor, budete musieť vyliezať po betónových paneloch tvoriacich breh až po ďalší spot. Hneď po vstupe do vody si treba všimnúť aj stĺp na meranie stavu vody – najviac trikov padá práve na tomto mieste, takže naň netreba zabudnúť, aby nezmeral aj vás. Koryto je na týchto miestach celkom plytké a môžete naraziť na predmety, ktoré sa veľmi nekamarátia s pokožkou – ak nie ste freestyler s wake topánkami, odporúčame nosiť aspoň tie neoprénové.

Hamuliakovo – Protiprúd

Prístup

Priblížiť sa k tomuto spotu môžete priamo z Hamuliakova. V dedine z ulice Hlavná odbočíte na ulicu Dunajská, ktorá vás dovedie až k Dunaju. S navigáciou vám pomôžu aj šípky k Marina Café – hausbótu, ktorý sa nachádza priamo na spote. Parkovať sa dá buď pod hrádzou na parkovisku, alebo priamo na pláži, ale treba rátať s tým, že premávka cyklistov atď. na hrádzi je tu naozaj hustá.

Spot

Na tomto spote sa koryto Dunaja zužuje menej ako na polovicu oproti predošlému spotu – tým pádom aj plavebná dráha lodí je oveľa bližšie k brehu, čo freeriderov veľmi nepoteší. Plavebná dráha je lemovaná kamennými ostrovčekmi, takže je ťažké na ňu zabudnúť. Keďže koryto Dunaja je tu oveľa užšie, aj prúd rieky je tu citeľnejší, ale nie je to nič hrozné. Vstup do vody je viac-menej možný na celom spote, žiadne stromy a iné prekážky nehrozia. Priamo na spote v Hamuliakove oceníte aj Marina Café, odkiaľ môžete sledovať lokálnych borcov, ako napr. Lukasa Staneka, na vode pri pivečku, ako nakladajú svoje najnovšie handlepassy.

Šamorín

Prístup

Tretí spot najďalej ležiaci od Bratislavy je Šamorín. V Šamoríne pri autobusovej stanici stačí odbočiť doprava a pokračovať rovno k Dunaju po ulici Rybárska. Parkovanie rovnako ako na ostatných spotoch je možné priamo na pláži po prejdení hrádze po asfaltke.

Spot

Spot je skoro identický ako ten v Kalinkove, široké koryto Dunaja pripomína skôr jazero ako rieku, ani na tomto spote však netreba zabudnúť na plavebnú dráhu. Je to síce ďaleko od pláže, ale druhý breh láka freeriderov – treba si však dávať pozor aby vám zábavu neprekazila loď plná turistov smerujúcich do Budapešti. Breh je síce čistý od prekážok, žiadne stromy sa tu nenachádzajú, na brehu však rieka zvykne naukladať slušné množstvo bordelu vo forme konárov, pokojne aj väčších, ktoré sa dosť nepohodlne preskakujú.

Vietor a podmienky

Najideálnejší a najčastejší smer, čo tu jazdíme, je severozápad. Ten sa nerozbíja o hrádzu a stromy zasadené popri hrádzi. A zopárkrát zafúka aj nejaký ten juh, ale predpoveď na tento smer veľakrát prekvapí – väčšinou negatívne.

Najveternejšie obdobie je aj na tomto spote rovnako ako na celom Slovensku počas jari a jesene. Ak zainvestujete do hrubšieho neoprénu (pokojne aj do zimného do vôd okolo 5 – 10 stupňov), tak rozšírite sezónu skoro na celý rok tak na tomto spote, ako aj v našich končinách všeobecne, a budete si môcť zajazdiť v najveternejších mesiacoch – väčšinou marec, apríl. Kým tvoji kamaráti budú nadávať na hrozné podmienky na Chopku, ty už budeš dávať svoju piatu session na vode. Cez leto voda je stále pomerne osviežujúca, takže ak by si rád trávil dlhší čas na vode, odporúčame aspoň krátky neoprén. Čo sa týka vodnej hladiny, je to väčší chop až menšie vlnky – teda slovenský štandard.

Tipy

1. Nejazdiť po hrádzi autom (za kanálom, pod hrádzou je vyjazdená trasa, tuneri so zníženým podvozkom možno nepochodia) – v poslednom čase to polícia dosť vážne sleduje, keďže niektorí si to pomýlili s diaľnicou Šamorín – Bratislava.

2. Štartovať kite z asfaltu na hrádzi – iba pre skúsenejších (ak ideš do vody prebušený a fúka juh alebo čistý sever, rátaj s niekoľkosekundovou levitáciou).

3. Neoprénová obuv – je to rieka a nosí so sebou plno bordelu, takže pre pohodlný vstup a výstup z vody treba ich nosiť, ak nie si práve freestyler vo wakeových topánočkách.

4. Pozor na plytčiny, stromy a iné nánosy, plavebnú dráhu, kamenné ostrovy okolo neho, burinu pod vodou, ktorá zvykne narásť po lete, na strom v Kalinkove – ten magicky priťahuje kity, a na stĺp na meranie stavu Dunaja.

5. Keď parkuješ na pláži, parkuj priamo pod asfaltovanou cyklotrasou na hrádzi – hlavne keď je plnka – nech náhodou niekto nepristane svoj nepodarený kiteloop práve na tvojom čelnom skle – ťažko by sa to vysvetľovalo poisťovni.

6. Na každom spote sa nachádza prístrešok, prípadne stĺp (Kalinkovo – pri strome), o ktorý môžeš odštartovať svoj kite pomocou lana alebo leashu (lano treba nosiť), keď všetci tvoji kamoši sú na rodinnej oslave, sú rozbití, prípadne nemajú gule jazdiť v trochu chladnejších vodách.

7. Pre začiatočníkov odporúčame spoty Kalinkovo a Šamorín – budú sa tu cítiť bezpečnejšie.

8. Keďže jazdiť sám je aj tak hlúposť, pokojne môžeš napísať do našej lokálnej FB groupy: https://goo.gl/dscgx0 . Tu sa dozvieš o všetkých akciách, výjazdoch, podmienkach a môžeš sa zoznámiť s local heroes.

9. Ako a kde sa spoty nachádzajú si môžete pozrieť na mape – https://goo.gl/aldJfV

Vaše komentáre

NOVÝ ČASOPIS

WINDSURFER & KITESURFER Objednať
Predplatné časopisu Biker

Surfmagazin na facebooku

Zavrieť reklamu