Existoval na Marse život? Koncom júla odštartuje misia, ktorá by mohla priniesť odpovede

Vedci vedia, že kedysi dávno tiekla na Marse voda, záhadou pre nich ostáva, ako dlho

planeta Mars (1)
Zdroj: flickr.com (Kevin Gill)

Mars sa dnes považuje za pustú, ľadovú púšť. Existuje však možnosť, že na našom najbližšom planetárnom susedovi kedysi existoval život? Na túto otázku by sme sa mohli už čoskoro dozvedieť odpoveď.

Vedci veria, že červená planéta bola schopná pred štyrmi miliardami rokov podporovať život. Jej história však stále ostáva záhadou, hoci je predmetom mnohých vedeckých prác a skúmania. Už čoskoro vyšlú Spojené štáty, Čína a Spojené arabské emiráty na planétu svoje sondy, ktoré budú hľadať stopy po dávnych životných formách. Upozorňuje na to portál Phys.org.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

„Mars je najlepšou možnosťou nájsť stopy mimozemského života, pretože vieme, že pred miliardami rokov bol obývateľný,“ hovorí Jean-Yves Le Gall, prezident francúzskej vesmírnej agentúry, CNES.

Misia Perseverance

Le Gall je jedným z architektov novej prieskumnej sondy, ktorá má vyraziť k Marsu koncom tohto mesiaca. Najnovší projekt je technologicky najvyspelejšou misiou, ktorá so sebou nesie aj najlepšiu šancu na odhalenie záhad červenej planéty.

V roku 2000 vedci prišli na revolučný objav. Na povrchu Marsu kedysi tiekla voda. Išlo o objav, ktorý vzbudil novú vlnu záujmu o túto planétu a po viac ako desiatich rokoch, v roku 2011 sa im podarilo objaviť stopy vody. Každá misia, ktorá nasledovala, priniesla ďalšie dôkazy a ukázala, že Mars nie je tak úplne „mŕtvou planétou,“ ako si vedci  dlho mysleli.

Najnovší rover americkej NASA, Perseverance, pristane vo februári budúceho roka v kráteri Jezero, ktorý mohol byť v minulosti 45 km širokou riečnou deltou. V tejto oblasti sa našli sedimentárne skaly, ako napríklad karbonáty a hlina, rovnaké typy hornín, v akých sa našli fosílne stopy u nás na Zemi. Vedci predpokladajú, že kráter Jezero by mohol byť truhlicou, plnou informácií.

Mars možno nie je „mŕtvou“ planétou. Najnovšie zistenia prinášajú zaujímavé odhalenia

„Vieme, že na Marse kedysi tiekla voda. Našou otázkou je: Ako dlho?“ hovorí astrofyzik Francis Rocard.

Ak by bola misia americkej NASA úspešná a podarilo sa priniesť vzorky hornín späť na Zem, vedci by konečne mohli nájsť odpoveď na túto otázku. Na odpoveď však budú musieť čakať najmenej ďalších 10 rokov. Jeden z vedcov poznamenal, že informácie zo sondy budú skôr „ďalším zväzkom stôp,“ než jasnou odpoveďou.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre