VIDEO: V Rumunsku sa v nedeľu objavil tzv. „prachový diabol“

Dominik Cenkner

V nedeľu popoludní sa blízko rumunského mesta Greci, ktoré leží vo východnej časti krajiny objavilo malé tornádo, ktoré je v angličtine označované ako „dust devil“, teda prachový diabol.

Ide o jav, podobný tornádu, ktorý sa môže počas leta vyskytnúť prakticky kdekoľvek. Je to vlastne vzdušný vír, ktorý vzniká nad prehriatou časťou zemského povrchu.

Pozorovať ho môžeme aj na našom území, najmä počas horúcich letných dní, a to nad prehriatym asfaltom, betónom či nad poľami po žatve. Väčšinou ide o neškodný jav. Ojedinele sa však môžu vyskytnúť aj silnejšie víry, ktoré majú silu podobnú malému tornádu.

Sila vztlaku vetra pri takomto jave dosahuje 50 - 100 km/h. Zaujímavosťou je, že tzv. „prachový diabol“ je známy aj z povrchu Marsu, kde mimo iného dokáže očistiť aj solárne panely pozemských sond a tak predlžovať ich životnosť.

Vír, ktorý sa dnes objavil pri rumunskom meste Greci, ktoré leží severovýchodne od hlavného mesta Bukurešť, nespôsobil žiadne škody.

Viac o tomto jave sme vám priniesli v samostatnom článku, ktorý si môžete prečítať po kliknutí TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd