Ak sa chystáš niekam letieť, dávaj pozor, kam si sadneš. Na týchto sedadlách je 2x také riziko nákazy

  • American Airlines a United čelia kritike za napĺňanie kapacít lietadiel
  • Prostredné sedadlá v lietadle zvyšujú riziko nákazy vírusom COVID-19
Instagram/americanair
  • American Airlines a United čelia kritike za napĺňanie kapacít lietadiel
  • Prostredné sedadlá v lietadle zvyšujú riziko nákazy vírusom COVID-19

Niektoré letecké spoločnosti začínajú naplno využívať kapacitu svojich lietadiel a tým ukončujú éru sociálneho dištancu. Kým Delta a Southwest nechávajú stredné sedadlá stále prázdne, American Airlines a United zapĺňajú svoje stredné sedadlá.

Nová výskumná správa technologického inštitútu v Massachussetts vyvoláva otázky o rizikách spojených s lietadlami plnými ľudí. Riziko ostáva relatívne nízke, vďaka cirkilácii vzduchu a filtrom, štatistický model však ukazuje, že podstatne nižšie je, ak ostávajú stredné sedadlá prázdne. 

Riziko COVID-19

Dokument s názvom „Riziko COVID-19 medzi cestujúcimi v leteckej doprave: Malo by byť prostredné sedadlo prázdne?“ ešte nebol recenzovaný, napriek tomu vyvolal rozruch. 

Štatistický model, ktorý zostavil Arnold Barnett, profesor na Technologickom inštitúte v Massachussetts ukazuje, že riziko úmrtia na COVID-19 ako priamy dôsledok lietania je vyššie ako riziko úmrtia pri leteckej havárii.

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa American Airlines (@americanair),

Podľa štúdie zohráva pri riziku nákazy obrovskú úlohu fakt, či sú prostredné sedadlá zaplnené alebo sú prázdne. Šanca, že ochorieš na koronavírus v lietadle, ktoré je kapacitne naplnené a teda sú obsadené aj prostredné sedadlá je 1 ku 4 300. Naopak, pri lete s prázdnymi prostrednými sedadlami je to 1 k 7 700. 

Barnett hovorí, že ak v daný deň poletí približne 600 000  Američanov, približne 140 z nich sa počas letu,  kde sú obsadené prostredné sedadlá, sa môže nakaziť a to aj za predpokladu, že všetci budú mať počas letu rúško. Počet sa znižuje približne na 78 nakazených, ak ostanú tieto sedadlá prázdne.

Letecké spoločnosti sa bránia 

Letecké spoločnosti sa snažia robiť všetko pre pohodlie a komfort svojich cestujúcich počas celosvetovej pandémie. Okrem dezinfekcie a používania filtrov s vysokou účinnosťou používajú napríklad aj vzorce prúdenia vzduchu v lietadlách a odvolávajú sa aj na operadlá sedadiel, ktoré majú medzi cestujúcimi vytvárať účinnú bariéru. 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Delta Air Lines (@delta),

Bránia sa tým, že ak by aj prostredné sedadlá ostali prázdne, cestujúci by od seba neboli vzdialení na potrebnú vzdialenosť, ktorá bola spočiatku odporúčaná pri sociálnom dištanci osôb. Hovoria aj, že blokovanie prostredného sedadla nie je bezpečnostnou stratégiou. 

Treba nájsť riešenie

Spojené štáty tvrdia, že v súvislosti s ochorením COVID-19 prijímajú prísne opatrenia. Letecké spoločnosti napríklad umožňujú cestujúcim zmeniť let v prípade, ak sa ich pôvodný naplní a k dispozíci je iný, prázdnejší. 

Niektoré letecké spoločnosti však ani napriek varovaniam nebudú viac blokovať stredné sedadlá a neobmedzujú kapacitu svojich lietadiel. Spoločnosť Delta však uviedla, že od 30. septembra bude znižovať kapacitu na 60% a zablokuje prostredné sedadlá.

Zvýšené riziko šírenia nákazy označujú za ekonomickú katastrofu. IATA popisuje neobsadenie prostredného sedadla ako ekonomicky nezrealizovateľnú. „Musíme dospieť k riešeniu, ktoré poskytne cestujúcim istotu, že budú lietať, a náklady na lietanie zostanú cenovo dostupné,“ uviedol riaditeľ IATA Alexandre de Juniac. „Jeden bez druhého nebude mať trvalý úžitok.

Zdroj: businessinsider.com

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá