Pravý domáci kotlíkový guláš. Overený recept na skvelý guláš vám prináša kuchyňa portálu Ženy v meste. Náš vynikajúci guláš si môžete pripraviť z bravčového, ale aj z hovädzieho mäsa. Tradične a chutne so značkou Ženy v meste. Dobrú gulášovú chuť vám želáme.

Domáci kotlíkový guláš

Chcete si v prírode pripraviť kotlíkový guláš a neviete ako na to? My vám poradíme. Nech sa páči, podrobný fotorecept na najlepší domáci kotlíkový guláš z dielne kuchyne portálu Ženy v meste. 

Kotlíkový guláš originál sa pripravuje samozrejme bez múky. Na jeho zahustenie postačí rozvarená cibuľa, preto použijeme väčšie množstvo, ale aj rozvarený zemiak. Guláš pre celú rodinu. Varte s nami zdravšie, jednoducho a chutne.

Náš pravý domáci kotlíkový guláš bez múky je vhodný aj pri bezlepkovej intolerancii. Najlepší kotlíkový guláš s overenými radami so značkou Ženy v meste. Inšpirujte sa.

Vybrali sme pre vás výborný guláš so zemiakmi, jednoduchý a chutný

Recept na skvelý guláš z kotlíka

  • Čas prípravy: 2 hodiny (aj dlhšie, podľa druhu a kvality mäsa)
  • Počet porcií: 8

 

Ingrediencie

na 1 porciu rátame cca 150 g mäsa a 1 zemiak strednej veľkosti

  • 1 200 g bravčové alebo hovädie mäso na guláš (bravčové pliecko, stehno alebo hovädzie predné)
  • 500 g cibuľa
  • 5 polievkových lyžíc oleja alebo bravčovej masti
  • 4 ks paradajka strednej veľkosti
  • 2 ks zelená paprika strednej veľkosti
  • 8 ks zemiak strednej veľkosti + 1 ks väčší zemiak na zahustenie
  • 5 strúčikov cesnaku (podľa chuti)
  • na dochutenie: soľ, mleté čierne korenie, drvená rasca, mletá červená paprika (sladká, môže byť aj pálivá) alebo môžeme zvoliť už hotové gulášové korenie, feferónka (podľa chuti, môžeme aj vynechať)
  • na dozdobenie: petržlenová vňať (podľa chuti)

 

 

Pravý domáci kotlíkový guláš. Foto - Nela

 

Postup receptu 

  1. Mäso dôkladne umyjeme, osušíme, odblaníme, nakrájame na väčšie kocky. Cibuľu očistíme a nakrájame. Nemusíme ju krájať úplne nadrobno, cibuľa sa rozdusí, guláš zahustí. Pripravíme si kotlík, ktorý necháme nad ohňom rozpáliť.
  2. Do rozpáleného kotlíka pridáme olej alebo bravčovú masť a cibuľu. Cibuľu orestujeme do sklovita. Zasypeme mletou červenou paprikou (cca 3 polievkové lyžice), premiešame a pridáme hovädzie alebo bravčové mäso. Orestujeme.
  3. Mäso restujeme, pokiaľ sa nezatiahne. Mäsko zbledne. Potom ho môžeme prikryť pokrievkou (ak máme), aby pustilo vlastnú šťavu. Guláš tak získa na výbornej chuti. K mäsu pridáme ešte aj väčší rozpolený zemiaky, ktorý ku koncu v guláši roztlačíme, a takto si zahustíme náš guláš. Potom guláš dusíme podľa potreby, aby bolo mäso polomäkké.
  4. Papriky a paradajky umyjeme, papriky nakrájame na tenšie prúžky, paradajky na menšie kocky. Paradajky môžeme aj ošúpať a to tak, že si necháme vodu zovrieť, vložíme do nej paradajky narezané do kríža, necháme trocha povariť. Šupka sa začne pekne oddeľovať. Paradajky vyberieme a ošúpeme. Guláš tak nebude mať paradajkové šupky.
  5. Po polhodine dusenia mäsa pridáme zeleninu, nakrájané paradajky a papriky. Je veľmi dôležité, aby sme pod kotlíkom udržiavali stálu teplotu, drevo prikladali postupne. Treba dávať pozor, aby sa kotlíkový guláš neprichytil, podlievame ho horúcou (nikdy nie studenou) vodou. Guláš ďalej dusíme, môžeme ho aj prikryť, pokiaľ nie je mäso polomäkké. 
  6. Keď je mäso polomäkké, pridáme očistené a na kocky nakrájané zemiaky. Ďalej pridáme aj prelisovaný cesnak podľa chuti. Zvoliť môžeme aj nadrobno nakrájanú feferónku, ak máme radi pikantné. Kotlíkový guláš ešte povaríme, pokiaľ mäso a zemiaky nezmäknú. Veľký rozpolený zemiak dobre roztlačíme vidličkou, kotlíkový guláš výborne zahustí. 
  7. Ak sa nám zdá guláš hustý, zriedime ho horúcou vodou podľa potreby. Guláš môžeme ešte aj dochutiť, a podávame. Dozdobíme ho petržlenovou vňaťou, doplníme si tak vitamín C. Pravý domáci kotlíkový guláš podávame najlepšie s čerstvým chlebom. Ešte lepšie chutí kotlíkový guláš na druhý deň, keď sa odležia chute. Vyskúšajte, neoľutujete.

Tip na záver: Pripravte si mäso na kotlíkový guláš deň vopred. K nakrájanému mäsu pridajte olej (5 polievkových lyžíc) a korenie na guláš podľa obľuby. Premiešajte. Ak si mäsko necháme odležať v chlade aspoň hodinu, najlepšie však cez noc, guláš získa na chuti, mäso sa aj skôr udusí.  Dobrú gulášovú chuť. Máme pre vás aj recept na hovädzí guláš.

Recept na skvelý obed originálny maďarský guláš, najlepší recept