Vedela sa rozprávať so zvieratami

NETKY.SK • 29 Apríl 2020, 06:47 • 2 min
Vedela sa rozprávať so zvieratami

Bola iná, pre niekoho čudáčka. Vyhľadávala samotu a mala svojský pohľad na svet. Predovšetkým ju však charakterizovala výnimočnosť, pre tú si ju dejiny navždy uchovajú.

slovakia

left justify in out

Dobré zázemie
Beatrix Potter sa narodila v roku 1866 a nebolo to v inom meste, iba v Londýne. Tam sa azda vylial celý sud kreativity a slávy, lebo odtiaľ pochádza nejedna históriou obdivovaná osobnosť. Majetkovo bola na tom dobre, pomohlo jej zázemie rodičov. Otec aj matka pochádzali zo strednej vrstvy, ktorú ako novinku vyprodukovala priemyselná revolúcia. Kým jej otec síce mal vzdelanie advokáta, ale žil obklopený múrmi klubov a točil sa v kruhu spisovateľov a politikov tej doby, matka vysedávala pri čaji s priateľkami a svedomito viedla domácnosť. Beatrix zbožňovala svojho o šesť rokov mladšieho brata, a hoci veková priepasť medzi súrodencami by sa mohla javiť hlboká, nič ich neoddelilo. Spoločne prekypovali láskou k vidieku a zvieratám.

 

img

 

V tej učebni bolo veselo
Beatrix získala patričnú výchovu a vzdelanie jej poskytovali guvernantky. Ona a jej brat v učebni vystrájali kadečo. Najviac tam schovávali všetky možné druhy zvierat, či už to bol zajac, a či potkan alebo žaba a netopier. Svojich miláčikov potom Beatrix kreslila, čo sa jej stalo osudným.


Keď totiž nadišiel čas zaradenia sa do spoločnosti, a ona sa presvedčila, že ako ženu ju v rámci vedy nikto neberie vážne, naplno sa presadila vo svete fantázie. Obrázky zvierat predávala na pohľadniciach, aj ilustráciám kníh sa venovala.

 

img

 

Bola to veselá žena
Jej posledná guvernantka si našla manžela a splodila vo zväzku deti. Beatrix s ňou neprerušila spojenie, jej potomkom dokonca posielala veselé príbehy o zvieratách a nechýbala ani nádherná ilustrácia. Jeden z nich, ktorý rozprával príhodu o zajacovi Petrovi, bol neskôr námetom pre jej knihu.

 

Sama
Keď skúsila ponúknuť prvý rukopis do viacerých vydavateľstiev, ani jedno ho neprijalo. Vytlačila si teda knihu sama a mala taký obrovský úspech, že počet kusov musela zvýšiť. To ju povzbudilo a dodalo jej odvahu nevzdať sa a pokúsiť sa presadiť aj v nejakom komerčnom vydavateľstve. A nie je prekvapenie, že sa jej to podarilo a okamžite sa jej titul zaradil do rebríčku bestsellerov.

 

 

Bolelo to
Vo vydavateľstve, v ktorom zakotvila, si našla niekoho blízkeho jej srdcu. Ten jej cit opätoval a dokonca ju požiadal o ruku. Hoci bola jej rodina zásadne proti vzťahu a snažila sa do romance zasahovať, Beatrix bola zaľúbená a nemienila sa podvoliť. Žiaľ, jej snúbenec ochorel na leukémiu a netrvalo dlho a zomrel. Tragédia ju položila na kolená. Kúpila si opustenú farmu a stránila sa spoločnosti. Bola by tak možno až doteraz, ale láska k nej bola milosrdná. Dostala druhú šancu, zahľadela sa do právnika. Tentoraz sa sobáš uskutočnil a dvojica sa netajila šťastím. Beatrix chránila prírodu z celej sily. So zvieratami vedela komunikovať. No dobre, možno nie naozaj, ale je nepopierateľné, že im rozumela a jej práca bola splatená ich bezpodmienečným priateľstvom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies