Rozhodla sa, že sa nikdy nevzdá

NETKY.SK • 23 Apríl 2020, 06:24 • 2 min
Rozhodla sa, že sa nikdy nevzdá

Aké plytké je srdce človeka, keď sa dokáže zamilovať za dva týždne.

slovakia

left justify in out

Žiť s následkami

Možno je ľahké urobiť nejaké rozhodnutie. No je ťažké potom žiť s následkami, ktoré po ňom vždy nasledujú. Ak by sa vtedy človek zachoval inak, bol by teraz šťastnejší? To už sa nikto nikdy nedozvie. Je to len naháňanie duchov, ktorí by už radi odpočívali v pokoji. Je to len márne hľadanie východiska z terajšej situácie.
 

Boj o nezávislosť
Otázku volieb rieši vo svojom najnovšom románe aj Laura Frantz. Knihu pomenovala Čipkárka a jej dej sa odohráva v 18. storočí. Obdobie si, samozrejme, zvolila cielene, pretože preň bol typický boj. Bojovalo sa o nezávislosť, o slobodu, o to, aby všetko mohlo vyzerať v krajine inak. Postaviť sa na stranu kráľa alebo radšej sa prikloniť k patriotom - to vtedy mátalo nejedného obyvateľa kolónií.

 

img

 

Pod tyraniou
Elisabeth je pripútaná k Williamsburgu. Je dcérou váženého muža, ktorý oddane ctí anglického kráľa. Kým je na verejnosti, správa sa k dcére ako-tak dobre, ale v súkromí je pre neho charakteristická tvrdosť, ba až ľahostajnosť. Matka je síce milujúca žena, ale kedykoľvek sa pánovi domu zachce, dá ju vyhlásiť za trochu bláznivú. Aj manželstvo má už Elisabeth dohodnuté, má si vziať mladíka, ktorého sotva pozná. Hoci ona sama vie, že je to iba obchodná záležitosť, nič nenamieta. Veď pre dámu je potrebné vydať sa, to je jej poslanie a úloha v rozmanitej spoločnosti.

 

Vzbura za dverami
Ovzdušie sa začína trochu meniť, postupne oťažieva. Najskôr je to len tichý výkrik do tmy, ktorý si snáď ani nikto nevšíma. Stále viac sa ale ozýva nespokojnosť a postupne už nie je možné držať sa od toho ďalej. Obyvatelia sa delia, jedni chcú zachovať závislosť od kráľa, tí druhí hlásajú rovnosť ľudu a pracujú na deklarácii. Do popredia vystupuje George Washington a tí, ktorí sa k nemu pridávajú, už nenechajú kameň na kameni.

 

img

 

Prechod
Elisabeth to sleduje a nestíha sa čudovať. Hovorí si, že sa nebude niečím takým zaoberať, čoskoro ju čaká svadba a jej jedinou starosťou je, aby nebola taká tenká, lebo krajčírka sa večne sťažuje, že svadobnú výbavu musí jednostaj zužovať. Keď ale otec z večera do rána zmizne, mama je na nútenom pobyte v Anglicku a jej rodný dom je skonfiškovaný, bude sa aj ona musieť popasovať s tým, kam sa vlastne má zaradiť. Byť patriotkou alebo ísť po stopách otca? Ešteže je zručná čipkárka a má nablízku slúžku, ktorá je síce dosť hysterická, ale ochotná pomôcť. A ešte je tu aj ten muž, ktorý verí v Boha a stará sa o ňu.

 

Je to fascinujúce
Je fascinujúce, že vďaka románu Čipkárka sa čitateľ priamo zúčastňuje jednej z najväčších udalostí v histórii. Len sa ticho usmieva, pretože ani hrdinovia príbehu netušia, ako ich záležitosť nakoniec dopadne a kto vyhrá vojnu o nezávislosť. Nebyť tohto medzníka, Spojené štáty by sa dnes netešili toľkému obdivu. V tom všetkom má svoje miesto aj láska, lebo tá si nevyberá ani čas, ani spôsob a ukazuje sa, že sila niekedy nespočíva v šikovnosti prstov, ale v odhodlaní nikdy sa nevzdať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona