Turistický ruch, ktorý prinášal vyše šesť percent HDP Slovenska, zrazila pandémia na kolená. Aj keď sú hranice pre návštevníkov z najdôležitejších krajín už otvorené, biedny počet rezervácií zatiaľ nedáva nádej na návrat k normálnemu stavu.

„Hlavným dôvodom je všade prítomná neistota – obavy z druhej vlny epidémie narúšajú plány dovolenkárov, neistota v ekonomike a na trhu práce zase obmedzuje výdavky domácností vrátane výdavkov na rekreáciu,“ vysvetľuje analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák.

Prelet akrobatickej skupiny francúzskej armády Patrouille de France
Neprehliadnite

Slovensko, jedna z najmierumilovnejších krajín, stráca holubičí kredit

Vyťaženosť slovenských hotelov a penziónov sa síce pomaly zvyšuje, stále je však najnižšia v Európskej únii. Prebytok voľných kapacít hlási najmä východ krajiny. V okrese Michalovce bolo priemerné lôžko vlani obsadené iba 15 nocí.

Veľa prázdnych postelí však majú aj tatranské rezorty. „Súčasné štatistiky návštevnosti nedosahujú úroveň ani 35 percent z roku 2019,“ hovorí riaditeľka Mestskej informačnej kancelárie v Poprade Lucia Pitoňáková.

Uzavretý obchod
Neprehliadnite

Nedeľný predaj rozdeľuje a aj naďalej bude rozdeľovať Európu

Kým vlani bola polovica hostí z cudziny, tento rok tvoria 90 percent Slováci.

„Z toho dôvodu sa nazdávame, že celkovo bude táto sezóna slabšia než všetky doposiaľ,“ obáva sa Pitoňáková.

Napriek atraktívnym horám, termálnym kúpeľom aj množstvu kultúrnych pamiatok Slovensko nedokáže svoj turistický potenciál využiť naplno.

Nezamestnaný
Neprehliadnite

Ľudí bez práce po vyčínaní koronavírusu pribúda nečakane rýchlo

Počet Slovákov, ktorí každoročne vyrážajú na dovolenku do zahraničia, je vyšší ako počet cudzích turistov na Slovensku. Môže byť kríza príležitosťou?

Podľa L. Koršňáka ťažko: „Ani v extrémnom prípade, ak by všetci Slováci nahradili svoju zahraničnú dovolenku tuzemskou v rovnakom rozsahu, by sa nepodarilo plne vyťažiť miestne ubytovacie kapacity bez pomoci zahraničných návštevníkov.“

Infografika

Viac informácií v priloženej infografike