Cestovanie

Tip na výlet: Orava ponúka turistiku, 9 bazénov s mineralizovanou vodou i tiesňavu

Orava leží v severozápadnej časti Slovenska pri štátnej hranici s Poľskom.

Ilustračný obrázok k článku Tip na výlet: Orava ponúka turistiku, 9 bazénov s mineralizovanou vodou i tiesňavu
5
Galéria
Zdroj: TASR

Hraničný bod v katastrálnom území obce Oravská Polhora je najsevernejším bodom Slovenska. Región je známy prírodným bohatstvom, stavebnými pamiatkami a ľudovou architektúrou. Je rodiskom spisovateľov Pavla Országha Hviezdoslava, Mila Urbana či Martina Kukučína.

Oravský hrad

Je významnou turistickou dominantou oravského regiónu. Stojí na 112 metrov vysokom vápencovom brale nad obcou Oravský Podzámok. Z pôvodne malej pevnosti z 13. storočia vznikol v priebehu storočí rozsiahly hradný areál s prvkami románskeho slohu, gotiky, renesancie, baroka či romantizmu.

Na hrade je archeologická expozícia či mediatéka, ktorá mapuje audiovizuálne diela nakrútené na Oravskom hrade. Pozoruhodné sú aj Kaplnka sv. Michala a klenotnica hradu. Priamo pod hradom je Múzeum šľachtických kočiarov a saní.

Oravská priehrada

Má rozlohu 35 km2 a vybudovali ju v rokoch 1941 – 1954. Vody priehrady zaplavili štyri obce (Slanica, Osada, Oravské Hámre a Ústie nad Oravou). Nad hladinou ostalo len návršie obce Slanica, z čoho vznikol turistický obľúbený Slanický ostrov. Priehrada ponúka možnosť kúpania sa, jachtingu, jazdy na vodných bicykloch, člnkovania, surfingu alebo plavbu loďou.

Dolný Kubín

V meste sa nachádza Oravská galéria, ktorá sídli v Župnom dome zo 17. storočia a patrí medzi najvýznamnejšie verejné galérie na Slovensku. Okrem nej možno navštíviť expozície Oravského múzea Pavla Országha Hviezdoslava – Čaplovičovu knižnicu a Florinov dom, Historický cintorín alebo Literárne múzeum P. O. Hviezdoslava. Medzi významné stavby patria Kostol sv. Kataríny Alexandrijskej, evanjelický kostol, mestská radnica, pred ktorou v roku 2009 vysadili Lipu sútokov sveta. V meste je aj akvapark AquaRelax.

Kubínska hoľa (1346,4 m n. m.): Je druhý najvyšší vrch Oravskej Magury. Východiskovým bodom je zväčša Dolný Kubín alebo aj Oravský Podzámok. Vedie na ňu i lanovka. Z hole je výhľad na pohoria Malej a Veľkej Fatry, Veľký Choč či Oravské a Kysucké Beskydy alebo na vrcholy Západných Tatier.

Zaujímavé obce

Istebné: V obci vzdialenej štyri kilometre od Dolného Kubína sa nachádza drevený artikulárny Kostol sv. Michala z roku 1730. Je zaradený medzi národné kultúrne pamiatky Slovenska.

Leštiny: Aj v tejto obci možno vidieť drevený artikulárny kostol. Ide o evanjelický kostol, ktorý pochádza zo 17. storočia a je zapísaný v Zozname svetového dedičstva UNESCO.

Múzeum oravskej dediny: Nachádza sa tri kilometre od obce Zuberec. Drevenice v areáli boli odkúpené od pôvodných majiteľov, rozobraté a poskladané v múzeu. Prvýkrát bolo pre verejnosť otvorené v roku 1975.

Puklinovoriečna jaskyňa

Brestovská jaskyňa: Je puklinovoriečna jaskyňa a národná prírodná pamiatka v katastrálnom území obce Zuberec. Patrí medzi najvýznamnejšie jaskyne na Orave a v Západných Tatrách.

Článok pokračuje pod fotografiou.

Zdroj: TASR/Erika Ďurčová

Kópia hájovne

Veľký Choč (1611 m n. m.): Najvyšší vrch Chočských vrchov. Najkratšia a zrejme aj najpoužívanejšia trasa vedie z Valaskej Dubovej, dá sa však ísť aj z liptovských Kúpeľov Lúčky. Okrem Veľkého Choča ponúkajú Chočské vrchy aj ďalšie turisticky zaujímavé vrcholy – Zadný Choč, Predný Choč a Malý Choč. V prostredí Chočských vrchov sa nakrúcali scény z filmu Želary či rozprávky Plavčík a Vratko.

Expozícia Hviezdoslavovej Hájnikovej ženy: Neďaleko obce Oravská Polhora pod Babou horou stojí verná kópia hájovne, ktorá Hviezdoslava inšpirovala na napísanie Hájnikovej ženy. Začiatkom 20. storočia sa stala aj rodiskom spisovateľa Mila Urbana. V hájovni je okrem Hviezdoslavovej expozície inštalovaná aj výstava venovaná Urbanovi.

Náučný chodník Juráňova dolina: Chodník prechádza jednou z najkrajších tiesňav v Juráňovej doline. Ponúka pestrú, ale nenáročnú turistiku. Prvá zastávka náučného chodníka sa začína neďaleko kúpaliska Oravice v Oravickej kotline.

9 bazénov

Meander Park: Akvapark sa nachádza v Oraviciach, v mestskej časti Tvrdošína. Všetkých deväť bazénov v akvaparku obsahuje vysoko mineralizovanú termálnu vodu s priaznivými účinkami na zdravie.

Tvrdošín: V meste možno navštíviť drevený Kostol Všetkých svätých z polovice 15. storočia. Je zaradený do zoznamu UNESCO a v roku 1994 bol ocenený organizáciou Europa Nostra.

Pamätný dom Martina Kukučína: Nachádza sa v Jasenovej v rodnej obci spisovateľa. Expozícia v dome približuje život v oravskej obci na prelome 19. a 20. storočia a Kukučínovu literárnu tvorbu.

Turistika na Orave
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM