26.04.2024, meniny má
12. júla 2020

Navštívte s rodinou tieto levanduľové záhony. Levandérie, ktoré sú obrovským letným hitom, máme neďaleko

Navštívte s rodinou tieto levanduľové záhony. Levandérie, ktoré sú obrovským letným hitom, máme neďaleko
Zdroj: FB Levandéria Tomášikovo
reklama

V poslednom období sa rozmáha internetom letný hit levanduľových políčok, ktoré navštevujú okrem rodín aj fotografovia a rôzne modelky. Nádherné fotky vznikajú na viacerých miestach, kedže „levandérií“ je na Slovensku hneď niekoľko. Dnes by sme vám chceli priniesť tip na výlet do polí, ktoré sa nachádzajú neďaleko, a to Levanduland.sk a Levandéria Tomášikovo. Krásne záhony nájdete naozaj kúsok od Serede.

Levandéria Tomášikovo

Táto levandéria sa nachádza v Tomášikove (okres Galanta). S výsadbou začali v roku 2016 a celé pole sa nachádza na ploche 35 árov. Tejto obrovskej levanduľovej plantáži sa už štyri roky naplno venuje rodina z Dunajskej Stredy. Fialová oáza však ponúka nielen nádherný pohľad a pokochanie sa prírodou. V ponuke majú aj množstvo výrobkov, ktoré šikovná dvojica dokáže vytvoriť. Toto levanduľové pole, o ktoré sa s láskou starajú, im dáva základnú surovinu. Tou je samozrejme samotný kvet levandule potrebný na výrobu rôznych levanduľových výrobkov, dokonca aj esenciálneho oleja.

Fotka Levandéria Tomášikovo.

František pri výrobe esenciálneho oleja. Zdroj: FB Levandéria Tomášikovo

„Nepoužívame žiadne chemikálie. Máme dokonca aj závlahový systém pod celou plantážou, takže vodu môžeme zapínať vždy, keď neprší,“ vyjadril sa František. Starostlivosť o tieto rastliny vôbec nie je jednoduchá. Musíte ich správne strihať, aby boli rovnakej veľkosti. „Keď bude správny čas, tak celá úroda pôjde na výrobu oleja,“ pokračuje.

reklama

3 000 sadeníc levandule

Pred štyrmi rokmi vysadili manželia 3 000 sadeníc. Sprvu to nevyzeralo na veľký úspech. Prvá úroda bola celkom slabá, pretože levandule nemali potrebný objem. Trvá približne dva roky, kým sa levanduľa dostane do požadovaného tvaru. V roku 2018 už boli sadeničky oveľa krajšie. Najskôr začali s výrobou levanduľového sirupu, postupne pridali aj voňavé levanduľové mydielka. Neskôr svoj sortiment rozšírili aj o výrobu medu, nakoľko František je z rodiny včelárov.

Fotka Levandéria Tomášikovo.

Sirup z Levandérie. Zdroj: FB Levandéria Tomášikovo

Najviac ich však teší, že v ich levanduľovom kráľovstve sa chcú fotiť ľudia naozaj z celého Slovenska. Fotenie v levanduli je medzi rodinkami obľúbené a teraz je na to ideálne obdobie. Máme mesiac dopredu rezervované termíny pre fotografov. Pomedzi to sa tu zastavujú aj okoloidúci. Stal sa z toho doslova turizmus. Levandériu môžete sledovať aj na ich FB stránke Levandéria Tomášikovo.

Fotka Bíró Pirosky.

Zdroj: FB Levandéria Tomášikovo

Levanduľa zo Záhoria

Projekt Levanduľa zo Záhoria sa zrodil v roku 2014, kedy bolo v rekreačnej oblasti Rudava vysadených prvých 1 500 sadeníc. Levanduland sa nachádza v obci Malé Leváre. K tejto krásnej záľube priviedla pestovateľov láska k prírode. Samozrejme, nechýbalo ani nadšenie z tejto voňavej rastlinky s veľkým potenciálom a s mnohými možnosťami využitia. Dlhodobou, náročnou a poctivou prácou vytvorili výnimočné miesto, z ktorého taktiež putujú kvalitné domáce produkty až na váš stôl.

20 000 litrov vína ročne

Levanduland.sk alebo Levanduľa zo Záhoria sa môže chváliť až 10 000 sadenicami. Ďalších 3 000 sadeníc plánujú pridať budúci rok. Ročne vyrobia až 15 000 litrov sirupu a 10 000 kilogramov džemu. Okrem týchto pochutín vyrábajú aj levanduľové víno, ktorého vyprodukujú až 20 000 litrov ročne.

„Všetka levanduľa, ktorá je použitá v našich produktoch, je vypestovaná výhradne na našom poli, chemicky neošetrovaná, bez použitia akýchkoľvek pesticídov, môžeme preto povedať, že je v bio kvalite. Kvalitu produktov chceme mať pod úplnou kontrolou, preto by sme nemohli dovoliť, aby sa v nich objavila levanduľa iného pôvodu. Zakladáme si na tom, aby všetky potraviny, ktoré vyrábame, boli vyrobené výhradne z čerstvej levandule. Všetky druhy ovocia okrem pomarančov, ktoré pri výrobe používame, odoberáme od slovenských dodávateľov,“ pýši sa Levanduland.sk.

S láskou pestujú dve odrody levandule, ktoré využívajú hlavne na kulinárske a, samozrejme, aj na dekoračné účely. V ich ponuke nájdete sirupy, džemy, grilovacie omáčky, med, víno, likér, limonádu či prírodnú kozmetiku, handmade výrobky a dekorácie. Sledovať ich môžete taktiež na FB Levanduľa zo Záhoria.

Džemy. Zdroj: Levanduland.sk 

Levanduľové vína a likér. Zdroj: Levanduland.sk

Páčil sa vám článok? Podporte ho zdieľaním.

Zdroje: cas.sk, levanduland.sk, startitup.sk
Zdieľať na Facebooku