Práca z domu počas koronakrízy vyvolala zvýšený dopyt po osobných počítačoch, respektíve notebookoch. Ich dodávky v druhom štvrťroku vzrástli celosvetovo podľa spoločnosti Gartner medziročne o 2,8 percenta, celkovo na 64,8 miliónov kusov.

Aj tento trh postihol prvé tri mesiace tohto roka výpadok kvôli Covidu-19 a s tým súvisiacim prerušeniam dodávateľského reťazca. Následne sa však vrátil skoro do normálu. Predajcovia totiž obnovili svoje kanály a stihli reagovať na zvýšený dopyt po mobilných počítačoch.

Rast dopytu najmä v Európe

„Druhý štvrťrok 2020 predstavoval krátkodobé oživenie pre svetový trh s počítačmi, ktorý viedol k mimoriadne silnému rastu dopytu v regióne Európy, Blízkeho východu a Afriky (Europe, the Middle East and Africa, EMEA),“ uviedol Mikako Kitagawa, riaditeľ výskumu spoločnosti Gartner na svojom webe.

Výroba osobných počítačov sa realizuje najmä v Ázi, dodávky smerujú do Európy a USA.

Agentúra Bloomberg zverejnila aj dáta konkurenčnej analytickej firmy IDC, podľa ktorej sa dodávky počítačov v druhom štvrťroku zvýšili až o 11 percent. „Vysoký dopyt vyvolaný potrebou práce z domova a tiež vyučovaním cez internet prekonal predchádzajúce očakávania a znovu umiestnil osobné počítače do centra technologického portfólia zákazníkov,“ uviedol Jitesh Ubrani zo spoločnosti IDC pre Bloomberg.

Najsilnejšie značky

Najsilnejšími spoločnosťami na trhu s počítačmi sú aktuálne HP a Lenovo, každá z nich má približne štvrtinový podiel na trhu, tvrdí Gartner. Darilo sa však aj firmám Dell a Apple.

Údaje Garntera a IDC sa podľa všetkého líšia z dôvodu, že prvá z menovaných neráta do štatistík chromebooky, teda notebooky s operačným systémom Chrome od Googlu, a iPady od spoločnosti Apple.