8 dôvodov, prečo sa oplatí
- 1. Bylinu už v minulosti využívali Indiáni na sladenie. Pripravovali z nej napríklad aj populárny čaj maté. Čaj z lístkov stévie si môžete
pripraviť doma aj vy.
- 2. Stéviu využijete doma na sladenie. Namiesto cukru použite jej lístky, ktorými jednoducho oslaďte čaj či kávu. Použiť môžete čerstvé aj sušené lístočky.
- 3. Listy obsahujú minerálne látky napr. fosfor, železo, mangán, vápník, draslík, horčík, sodík, meď, nikel, síra. Taktiež sú v nich zastúpené vitamíny A a C.
- 4. Stévia napomáha znižovať pocit únavy.
- 5. Znižuje hladinu krvného cukru.
- 6. Má antibakteriálne účinky.
- 7. Svoju sladkosť má vďaka komplexu sladivých látok, ktoré sú obsiahnuté takmer v celej rastline. Výnimkou je koreň. Aj dnes sa využíva na sladenie rôznych nápojov či potravín, pretože je to prírodné sladidlo, ktoré nemá takmer žiadne kalórie.
- 8. Sušené listy stévie sú ešte sladšie ako tie čerstvé. Drobné lístky môžete použiť ako sladidlo do čaju či iných nápojov. Je vhodná aj na sušenie, pre diabetikov a má aj mierne antibakteriálne účinky.
Pestovanie krok za krokom
Rastlina obľubuje slnečné miesta, ale zvládne aj polotieň. Pri polotieni však treba rátať s tým, že rastlinka bude menšia. Ľahko ju dopestujete zo semienok. Vysievajú sa vo februári alebo v marci. Môžete ich predpestovať v skleníku alebo doma. Najlepšie je, ak črepník prikryjete fóliou, aby mali semienka pri klíčení vlhkosť.
Priesady môžete vysadiť do záhrady, ak už nehrozia mrazy, ale dariť sa im bude aj v nádobách. Môžete ich mať na parapete či balkóne. Ideálna je východná strana.
Dostatok svetla a pravidelná zálievka vám zabezpečia, aby bola stévia pekne sýtozená. Pravidelným zaštipovaním podporíte jej rozkonárenie a zabránite aj kvitnutiu.
Listy je vhodné zberať ešte pred kvitnutím, kedy sú najlepšie. Môžete z rastlinky odobrať viacero vetvičiek, ktoré zavesíte dole hlavou a na suché a vzdušné miesto. Po pár dňoch z nich suché listy odoberiete.
Problém však nastáva s nástupom chladného počasia, ktoré stévia nezvláda. Nevyhovujú jej už teploty okolo 10°C. Preto ju je treba na zimu presadiť do črepníka a schovať do vnútra. Najlepšie do miestnosti s teplotou okolo 12 až 15 °C. Taktiež ju môžete zrezať. Jej listy zvyknú počas tohto obdobia úplne uschnúť, ale ak sa o ňu postaráte a doprajete jej zálievku, tak na jar opäť ožije.
Môžete si z nej však zabezpečiť aj nové rastlinky. Tie získate ľahko pomocou odrezkov alebo delením.