2020-07-12 01:00:00
Nové trolejbusy
Nové trolejbusy
Zdroj: banskabystrica.sk

Mesto Banská Bystrica vyhlásilo verejné obstarávanie na dopravcov MHD

Banská Bystrica hľadá dopravcov poskytujúcich služby autobusovej a trolejbusovej dopravy.

Mesto Banská Bystrica vyhlásilo verejné obstarávanie na dopravcov poskytujúcich služby autobusovej a trolejbusovej dopravy. Jednou súťažou rozdelenou na dve časti chce získať dvoch zmluvných partnerov, ktorí budú v meste pod Urpínom poskytovať služby v mestskej hromadnej doprave (MHD) od začiatku budúceho roka na desať rokov. Samospráva kladie dôraz na zvýšenie atraktivity svojej MHD v environmentálnej oblasti a stanovuje podmienky súvisiace so smart technológiami.

"Samospráva oznámila v zmysle európskej legislatívy prípravy na vyhlásenie medzinárodného tendra zameraného na zabezpečenie MHD v úradnom vestníku EÚ. Na predkladanie ponúk začala plynúť štandardná, zákonom stanovená 30-dňová lehota," informovala TASR Dominika Mojžišová z kancelárie primátora.

Vysúťažení dopravcovia budú musieť mať GPS monitorovací systém, ktorým bude mesto vedieť získať údaje o pohybe vozidla v reálnom čase, o tom, kedy a na ktorej zastávke sa aktuálne nachádza, mešká, alebo ide podľa cestovného poriadku. Elektronický odbavovací systém s palubným počítačom zároveň umožní sprístupňovať informácie o počte cestujúcich na jednotlivých autobusových zastávkach, na ktorý spoj nastúpili a aká zľava sa im poskytla.

V požiadavkách dbá mesto na ekológiu. Pri autobusoch kladie dôraz na nízkoemisné vozidlá a pri trolejbusovej doprave i na duálne vozy s čistým pohonom. Všetky autobusy a trolejbusy, ktoré v rámci obnovy vozidlového parku dopravcovia doplnia a vymenia, musia byť nízkopodlažné.

"Zároveň vyžadujeme, aby boli vozidlá vybavené systémom, ktorý bude schopný komunikovať s technológiami, čo chceme zaviesť. Sú nimi napríklad elektronické označníky autobusových zastávok, prípadne inteligentne riadené svetelné križovatky. Vozidlá musia byť v horizonte do jedného roka od uzavretia zmluvy s dopravcami vybavené aj WiFi prístupnou pre cestujúcich a USB rýchlonabíjačkami pre zvýšenie komfortu cestovania," zdôraznil banskobystrický primátor Ján Nosko.

Dopravcovia musia používať spoločnú dopravnú kartu, na ktorú cestujúcim poskytnú zľavy z cestovného. Ďalšou z podmienok je tiež nastupovanie a vystupovanie všetkými dverami, čo v súčasnosti v MHD pod Urpínom nie je možné. Pri všetkých dverách teda musia mať snímač na dopravnú kartu, aby sa urýchlilo nastupovanie pasažierov.

 

AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: TASR

Komentáre k článku


Stream naživo