StoryEditor

Od medicíny po obsah špajze: Sladká história džemu

12.07.2020, 00:00
Generácie Sloveniek ho vnímajú ako každoročné postávanie pri hrncoch a hľadelo sa naň aj trochu s dešpektom. V posledných rokoch však zažíva renesanciu a prekypuje netradičnými kombináciami.

Neviem si bez neho predstaviť palacinky, pečené buchty alebo dobrú sacher tortu. Džem a jemu podobné produkty sprevádzajú ľudstvo od antiky, respektíve možno ešte od skorších čias. Skrátka a dobre odvtedy, čo si ľudia uvedomili, že nadbytok potravy sa dá zakonzervovať.

​A že rovnako dobrým činidlom, ktoré im v tomto úsilí poslúži, je popri soli aj cukor. No dobre, poviete si, ale kde vzali praľudia cukor? Samozrejme, nemali ho (ak nerátame Papuu Novú Guineu, kde domestifikovali cukrovú trstinu už pred vyše desaťtisíc rokmi).

Praveké maľby však dokazujú, že všade, kde sa to dalo, vyberali med divokým včelám. Zistili, že keď doň ponoria orechy alebo kúsky ovocia, nepokazia sa a vydržia oveľa dlhšie. A v chutnejšom stave ako sušené. Dnes už vieme, že je to vďaka osmóze a hygroskopickým vlastnostiam medu, ktorý dokáže vytlačiť a v podstate nahradiť vodu v ovocných bunkách. A kde nie je voda, tam sa nemnožia baktérie spôsobujúce pokazenie.

„Lektvary“ a marmelády

Starovekí Gréci (ale nielen oni) neskôr vypozorovali, že keď povaria kúsky duly s medom, zmes nadobudne rôsolovitú konzistenciu, ktorá sa nielen dobre skladuje, ale aj konzumuje. Dialo sa to...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2019-04-24 12:57:52 - Feat.: 0 - Title: Morská alebo klasická soľ? Ide o marketingový ťah, pravda je úplne iná, ako sme si mysleli 02 - Modified: 2018-06-29 13:10:14 - Feat.: 0 - Title: Biele jedy. Ako na nás vplývajú mlieko, múka a cukor
01 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 02 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 03 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička 04 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu 05 - Modified: 2024-04-02 14:12:00 - Feat.: - Title: Vzniká nová gastrozóna Bratislavy? Do novej top štvrte sa sťahujú známe reštaurácie
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 02:22