Pozorovanie

Permakultúrna záhrada II. – Spoznávanie záhrady

Redakcia - 12. júla 2020 - 3995. zobrazení

Ešte predtým, než sa pustíte do samotného plánovania, je dobré sa oboznámiť so situáciou na pozemku. Tak, ako potrebujete stráviť nejaký čas spoznávaním človeka, než sa rozhodnete s ním spolupracovať, je potrebné stráviť určitý čas aj na pozemku, kde plánujete vytvoriť vašu prírodnú záhradu.

Iba s pôdorysným nákresom, aký ste zvyknutí používať pri projektovaní interiéru si v tomto prípade nevystačíte. A nezabudnite, že čím lepšie spoznáte výhody a nevýhody daného pozemku, tým lepšie si záhradu uspôsobíte tak, aby v nej fungovalo všetko ako má.

Čo potrebujú permakultúrne záhrady?

V rámci tejto „výskumnej výpravy“ sa sústreďte predovšetkým na týchto 5 parametrov: priestor, voda, pôda, svetlo a vzduch. Ak ste náhodou nadobudli pocit, že ak sa chcete stať permakultúrnym záhradníkom, musíte byť odborníkom na všetko, nepodliehajte panike. Vystačíte si s jednoduchým pozorovaním, listovaním v knihách a pár návštevami u susedov.

Veď dobrý sused sa rád podelí o skúsenosti so záhradou, povie vám, či máva problémy s tuhými mrazmi, alebo vysokou hladinou spodnej vody, čomu sa v záhrade darí viac a čomu menej, ako je to na danom mieste so slnečným svetlom, skrátka, nebojte sa opýtať.

Permakultúrna záhrada

V oblasti permakultúry sa nezabudnite neustále vzdelávať

Praktické skúsenosti sú ďaleko cennejšie, než teoretické vedomosti. Jedno posedenie so susedom vám ušetrí mnoho času nad knihami a dní strávených pozorovaním. Veď, ak by ste si chceli všetko vypozorovať v záhrade sami, potrebovali by ste na to celý rok!

Okrem zhovorčivého suseda sa vám zíde tiež návšteva knižnice. K nahliadnutiu do problematiky vám poslúži predovšetkým Atlas krajiny Slovenskej republiky, kde nájdete informácie vo forme mapových podkladov. Po vypozorovaní špecifík vášho pozemku siahnite aj po špecializovanej hobby literatúre.

Rýľovanie

Permakultúrna záhrada I. – Od bojiska k edenu

Permakultúrna záhrada vám skrátka sama od seba nevznikne. Spočiatku vás to bude stáť veľa energie a času. Nejeden záhradkár už zaplakal…

Permakultúrne záhrady - pestovanie zeleniny

Prípravu na tvorbu permakultúrnej záhrady určite nepodceňte! Ako motiváciu vám prikladáme jedno anglické príslovie, ktoré si pokojne môžete vztiahnuť na tvorbu záhrad: „Kto sadí stromy, má druhých radšej, než seba. Lebo on nebude ten, čo spočinie v ich tieni.“ Tak, hor sa do bádania!

Autor textu: Nina Kvasňovská

  • Kategórie

Podobné články