Eva Mikulová Regióny

Viete, ako vyzerala obetná jama? Objavili ju v archeologickej lokalite pri Košiciach, FOTO

Archeologický skanzen v Nižnej Myšli v okrese Košice-okolie je postupne budovaný na mieste významnej opevnenej osady a pohrebiska z doby bronzovej.

Ilustračný obrázok k článku Viete, ako vyzerala obetná jama? Objavili ju v archeologickej lokalite pri Košiciach, FOTO
Zdroj: Košice región turizmus

Archeologický skanzen v Nižnej Myšli v okrese Košice-okolie, ktorý je postupne budovaný na mieste významnej opevnenej osady a pohrebiska z doby bronzovej, sa najnovšie rozšíril o infocentrum so zázemím pre návštevníkov.

Jeho súčasťou sú toalety a zastrešené terasy s posedením, v automatoch je možnosťou zakúpenia občerstvenia, nechýba ani bezplatná wifi zóna. Z atrakcií skanzenu zároveň aktuálne pribudla replika unikátnej obetnej jamy s ľudskými pozostatkami.

Prehliadka archeoskanzenu

Infocentrum začalo svoju činnosť začiatkom júla, otvorené je denne okrem pondelka, vstupné je nateraz bezplatné, respektíve dobrovoľné. „Máme tu dobrovoľníkov, ktorí sú schopní urobiť komentovanú prehliadku po archeoskanzene a ponúknuť základné informácie. Krok za krokom budeme služby pre návštevníkov ďalej rozvíjať,“ uviedol Ján Melich z občianskeho združenia Collegium Myssle, ktoré múzeum v prírode buduje a prevádzkuje.

V utorok 14. júla sa v obci Nižná Myšľa, v jednej z najvýznamnejších archeologických lokalít európskeho významu, slávnostne odkryje a črepinami pokrstí replika obetnej jamy.

Projekt financovaný Košickým samosprávnym krajom cez program Terra Incognita je súčasťou významnej expozície a splnil tak svoj cieľ – priblížiť návštevníkom život a rituály ľudí z doby bronzovej.

Významný nález kostier spolu s ďalšími obetami objavený v archeologickej lokalite Nižná Myšľa v roku 1993 je aktuálne inštalovaný v obecnom múzeu.

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM