Súčasnosť a minulosť segmentu luxusných automobilov je známa a jednoznačná. Puncom výnimočnosti vždy bolo a je aspoň osem valcov pod kapotou a poriadne hutný, no decentný, zvuk motora. Čo ak je tento prístup už prežitok? O pár rokov možno bude za luxus považované, keď vystúpite z aute, ktoré prišlo v absolútnom tichu. Nedivili by sme sa tomu, pretože Lexus nám opätovne ukázal, že existuje iba málo príjemnejších výhod vozidiel, než je absolútne ticho a pokoj.

Lexus RX 450hL.
Zdroj: Filip Kadlečík

Predstavte si to. Ste po celom dni v práci, kedy človekom často ešte lomcujú emócie, mozog pracuje na plné obrátky a spracováva nové podnety a skúsenosti. V hlave vám ešte stále znejú hlasy kolegov, šéfa či biznis partnerov. Zrazu všetko pretne zvuk zabuchnutia dverí a vám sa vyčistí hlava v dokonalom tichu. Lexus RX 450hL vás privíta excelentným a komfortným sedadlom potiahnutým mäkkou kožou, ruky vám padnú na volant s tým istým povrchom, ktorý však navyše zdobí aj nefalšovaný drevený obklad. Prejdete rukami po dokonale rovnom povrchu lakovaného dreva a po chrbte vám prebehnú zimomriavky. 

Takto nejako by mohla vyzerať reklama na sedemmiestne rodinné SUV Lexusu a, čo je dôležité, vôbec by nebola zavádzajúca. Chválospevmi tu netreba šetriť, no nemýľte sa, toto auto má aj svoje chyby. Interiér je, ako to v Lexuse býva zvykom, vypracovaný s extrémnym citom pre detail a dýcha kvalitou. Všade sú luxusné materiály, kov sa strieda s kožou a dopĺňa ho i drevo či nadštandardné plasty. Za volantom si ľahko nájdete ideálnu pozíciu a pre spolujazdca bude RX L vďaka veľkému kreslu taktiež oázou pohody. Interiéru nemožno uprieť výnimočnosť, no nedá sa prehliadnuť ani fakt, že už nepatrí medzi najmladšie.