5 prírodných receptov na zdravé zuby, ich bielenie, aj voňavý dych

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Zdravé zuby sú vašou vizitkou, zvykne sa hovoriť. Základom je správna dentálna hygiena, pravidelné umývanie zubov, aj medzizubných priestorov, aby ste mali pekné a zdravé zuby. Máme však pre vás niekoľko prírodných receptov, ktoré pomáhajú udržiavať zuby zdravé, ktoré ich bielia a to bez akejkoľvek chémie. Tiež poradíme recept na dezinfekčnú ústnu vodu, ktorú si môžete zhotoviť doma.

 

5 prírodných receptov na zdravé zuby

Základným prípravkom na čistenie zubov je jedlá sóda. Jemne totiž stiera a veľmi účinne čistí priestory medzi zubami a ďasnami. Je to osvedčený recept a účinný prostriedok, takže ho vyskúšajte niekoľko dní a uvidíte výsledok. Stačí do nádoby s jedlou sódou ponoriť štetiny vlhkej zubnej kefky a klasicky si očistiť zuby.

Možno ste vedeli, že prírodným prípravkom na bielenie zubov sú sušené lístky šalvie. „Môžeme ich používať samostatne alebo zmiešať s jedlou sódou. Dobrým prípravkom na čistenie zubov sú aj usušené a na jemný prášok rozdrvené citrónové šupky, ale vhodná je len farebná a voňavá časť šupky,” radí Teresa Lewkowicz-Mosiej, ktorej vyšla aj v slovenčine užitočná príručka Krása z prírody.
Poďme na sľúbených 5 receptov, ktoré si poľahky môžete pripraviť doma.

ikona zub1. Škoricová zubná pasta

Potrebujete: 2 lyžičky jedlej sódy, 1 lyžičku mletej škorice a 2 lyžičky minerálnej vody.
POSTUP: Všetky ingrediencie zmiešame tak, aby sme získali hmotu s hladkou konzistenciou. Používame ju rovnako ako akúkoľvek inú zubnú pastu, potom dôkladne vypláchneme ústa.
Táto korenistá zubná pasta výrazne bieli zuby a dodáva svieži dych. Jedlá sóda neutralizuje kyseliny zo zubného povlaku, čím predchádza zápalovým stavom ďasien. Ak je pasta príliš hustá, pridáme trochu vody.

 

ikona zub2. Čaj na bielenie zubov

Pripravte si 1 lyžičku zeleného čaju, 1 – 2 klinčeky a pohár vriacej vody.
POSTUP: Čaj zalejeme vriacou vodou, pridáme klinčeky, prikryjeme a necháme 15 minút lúhovať. Po vychladnutí vyplachujeme týmto roztokom ústa a zuby.

ako si udržať zdravé zuby

 

ikona zub3. Extrakt proti paradaontóze

Potrebujeme 2 lyžice sušených listov šalvie a pohár vriacej vody.
POSTUP je jednoduchý – šalviu zalejeme vriacou vodou, prikryjeme a necháme približne 15 minút lúhovať. Týmto odvarom si vyplachujeme ústnu dutinu jeden- až dvakrát denne.

 

ikona zub4. Dezinfekčná ústna voda

Suroviny: 1 lyžička čerstvých nasekaných lístkov mäty, 1 lyžička listov rozmarínu, 1 lyžička semien bedrovníka anízového (aníz) a 2 a ½ pohára minerálnej vody.
POSTUP: Mätu, rozmarín a aníz zalejeme vriacou minerálnou vodou a necháme 20 minút lúhovať. Po úplnom vychladnutí výluh scedíme a používame na vyplachovanie úst.
Rozmarín má dezinfekčné účinky, mäta a aníz osviežujú dych. Prípravok skladujeme v chladničke.

potraviny, ktoré ničia naše zubyPrečítajte si tiež
Ktoré potraviny ničia naše zuby najviac?

 

ikona zub5. Odvar na odstraňovanie zubného kameňa

Pripravte si 1 lyžičku sušených lístkov šalvie a pohár vriacej vody.
POSTUP: Šalviu zalejeme vriacou vodou, prikryjeme a necháme približne 10 minút lúhovať. Scedeným ešte teplým odvarom denne vyplachujeme ústa minimálne 4 minúty. Túto kúru realizujeme týždeň. Efekty sú viditeľné už po niekoľkých dňoch.
Dobré výsledky pri predchádzaní zubného kazu a vzniku zubného kameňa má olej zo semien pupalky. Tvorbe kameňa a povlakov predchádza aj pravidelné pitie zeleného čaju.

Foto: Unsplash.com, Pixabay.com


Zdielať

About Author

Komentáre sú uzavreté.