Zapekané müsli s čerešňami
Zdroj: iStock

Takto čerešne asi nepoznáte! Inšpirujte sa zdravými receptami, ktorým neodoláte

Najjednoduchší spôsob, ako si poriadne vychutnať čerešne, je naložiť si ich do misky a jednoducho zjesť. Existuje však mnoho zábavných a kreatívnych spôsobov ich konzumácie. Vytvorte si z nich zdravé a chutné jedlá.

čerstvé čerešne

Pečené ovsené vločky s čerešňami a čokoládou

Slúžia ako výživné bezlepkové raňajky, ale aj fantastický dezert.

Na  4 až 6 porcií potrebujete:

  • 2 šálky ovsených vločiek
  • ⅓ šálky hnedého cukru
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 1 lyžička škorice
  • ½ lyžičky soli
  • ½ šálky nasekaných lieskových orechov
  • 2 šálky rozpolených čerešní
  • ½ šálky nalámanej tmavej čokolády alebo čokoládových lupienkov
  • 2 šálky čokoládového sójového mlieka
  • 1 veľké vajíčko
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu

Postup prípravy:

Rozohrejte rúru na 190 ° C. Vymažte pekáč, optimálne veľkosti 20 x 20 centimetrov alebo podobný.

Vo veľkej mise rozmiešajte ovos, hnedý cukor, prášok do pečiva, škoricu, soľ, polovicu lieskových orechov, polovicu čerešní a polovicu čokolády. Zmes vložte do pekáča.

Na vrch poukladajte zvyšné lieskové orechy, čerešne a čokoládu.

V miske zmiešajte čokoládové mlieko, vajce a vanilkový extrakt. Nalejte na suchú zmes v pekáči a jemne pretrepte tak, aby tekutá zmes bola rovnomerne rozložená.

Pečte 35 až 40 minút. Pred podávaním nechajte mierne vychladnúť.

Pečené ovsené vločky s čerešňami a čokoládou
Pečené ovsené vločky s čerešňami

Osviežujúca čerešňovo-višňová ľadová drť

Ideálne osvieženie na horúce dni.

Na 4 porcie potrebujete:

  • 2 šálky višní
  • 1 šálka sladkých čerešní
  • 1/2 šálky čerstvej limetkovej šťavy
  • kôra z limetky
  • ¾ šálky medu alebo sladidla podľa vášho výberu
  • 4 šálky vody
  • 2 šálky drveného ľadu

Postup prípravy:

Do mixéra pridajte višne i čerešne, limetkovú šťavu, nastrúhanú kôru, sladidlo, vodu a drvený ľad. Zmes mixujte najmenej minútu, alebo kým nie je hladká. Ozdobte čerešňami.

Čerešňová drť
Kto má chuť, môže si do zmesi pridať aj čučoriedky.

Čerešňové muffiny s čokoládou a orechovou múkou

Rýchlo pripravené a veľmi chutné občerstvenie.

Na muffiny potrebujete:

  • ½ šálky cukru
  • 2 vajcia
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • 6 polievkových lyžíc rozpusteného masla
  • ¼ šálky cmaru
  • 1 a 2/3 šálky univerzálnej múky
  • 1 šálka orechovej múky alebo pomletých lieskových orechov
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • ½ čajovej lyžičky jedlej sódy
  • štipka soli
  • 2 ½ šálky sladkých čerešní
  • 1 šálka polosladkých čokoládových lupienkov alebo rozlámanej čokolády

Postup prípravy:

Predhrejte rúru na 190 stupňov a plech na muffiny vysteľte papierovými košíkmi.

Vymiešajte cukor, vajcia a vanilku. Pridajte rozpustené maslo a cmar, znova premiešajte.

V druhej miske skombinujte oba druhy múky, prášok do pečiva, jedlú sódu a soľ. Premiešajte. Pridajte čerešne a zapracujte do zmesi.

Suché prísady primiešajte do vlhkých prísad a dobre vypracujte. Nakoniec pridajte čokoládové lupienky. Naplňte muffinové košíky cestom (nie úplne povrch) a pečte asi 25 minút. Pre podávaním nechajte 5 až 10 minút ochladiť.

Čerešňové muffiny

Čerešňové rizoto naslano

Čerešne osviežia aj slané jedlá. Môžete si ich pridať do šalátov, alebo pripraviť takýto chutný recept vhodný aj na cesty či do práce.

Budete potrebovať:

  • 1 šálka tmavej ryže, jačmenných krúpov alebo quinoy
  • 400 g cíceru z konzervy, prepláchnutý
  • ½ šálky stonkového zeleru, nakrájaného
  • ¼ šálky zelenej cibuľky, nakrájanej
  • 1 šálka rozpolených čerešní
  • ¼ šálky opečených mandlí
  • 60 g rozdrveného kozieho syra

Na zálievku:

  • 2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
  • 1 lyžica bieleho balsamicového octu
  • 1 lyžica hroznového oleja
  • 1 lyžica dijonskej horčice
  • 1 lyžica medu
  • ½ lyžice soli
  • trošku čierneho korenia

Postup prípravy:

Bežným spôsobom uvarte ryžu, quinou alebo jačmeň. Odstavte a pridajte cícer, zeler, cibuľku, opečené mandle.

V malej miske rozmiešajte zálievku vlejte do rizota a dobre premiešajte. Pridajte rozpolené čerešne, kozí syr a jemne premiešajte. Šalát chutí teplý, ale aj v studenom stave.

Čerešňové rizoto naslano s quinoou
Na prípravu môžete použiť aj quinou.

Dobrú chuť!

Sabína Zavarská, foto: istock

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.