Strata bábätka - ako sa ňou vyrovnať?

ĽUBA LAPŠANSKÁ, DULA A LAKTAČNÁ PORADKYŇA | 11. júl 2020
Strata bábätka

Prešli ste si niečim podobným?

Pred rokom som v 23. týždni prišla o bábätko, prestalo mu biť srdiečko. Nejdem sa rozpisovať, čo to pre nás s manželom znamenalo. Sama trpím panickou poruchou, beriem antidepresíva. Chceli by sme sa o bábätko pokúsiť znova. Máte skúsenosti s mamičkami, ktoré majú podobný problém? Ako zvládajú tehotenstvo? Nemôže ich psychický stav ovplyvniť vývoj bábätka?

Na otázku odpovedá dula a laktačná poradkyňa Ľuba Lapšanská.

luba lapsanska

Je mi naozaj ľúto, že ste museli prejsť takou ťažkou skúsenosťou. Ale nič nekončí, určite sa môžete pokúsiť o dieťatko znovu. Ideálna situácia by bola, aby bol váš stav čo najviac stabilizovaný. Vopred to, samozrejme, konzultujte s vaším lekárom. 

Strata bábätka bolí, ale vždy je tu nádej

S takýmito  mamičkami skúsenosť mám a jednu veľmi peknú vám opíšem. Kontaktovala ma mamička v piatom mesiaci tehotenstva. Tiež mala nasadenú liečbu antidepresívami. Od piateho mesiaca sme sa pravidelne stretávali, preberali všetky strachy, obavy, hľadali riešenia. K pôrodu (a do materstva) išla pripravená. Obávali sme sa stavu po pôrode.

Avšak odporúčanie  ležať, oddychovať, nič nerobiť a dojčiť zabralo skvelo! Prišla som ju povzbudiť do pôrodnice a potom pravidelne i domov. A po ukončení šestonedelia som si uvedomila, že pred sebou mám jednu skvelú usmiatu mamičku, ktorá to zvládla lepšie ako mnohé iné. 

Nájdite si niekoho, kto vás podporí, i dlhodobo. Nejakú spriaznenú dušu, niekoho, kto pri vás bude stáť. Komu môžete zavolať hocikedy, keď sa budete cítiť neistá. Všetky problémy dajte bokom a sústreďte sa na bábätko.

POSTOJ mamy k bábätku je veľmi dôležitý

Ohľadne vašej druhej otázky – podľa výskumov je pre vývin dieťatka úplne najdôležitejší  POSTOJ mamy k nemu. Teda to, či ho chcela, prijala, či ho už v brušku ľúbi, či s ním komunikuje. Jasné, že by sme chceli mať úplne bezproblémové tehotenstvá, ale to sa celkom nedá.

Dieťatko sa učí žiť tu na tomto svete už v maternici. Vníma všetky podnety zvonku, stav mamky, jej pokoj i strach. Ako v naozajstnom živote. Ak mu dáte dostatok lásky a pozornosti, bude šťastné. Už v brušku. 

Doprajte si blízky fyzický kontakt s partnerom počas tehotenstva, a pridajte k vám dieťatko, keď sa narodí...  Dotyky a objatia sú liečivé. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: