Duševné poruchy vytvárajú v slovenskej spoločnosti náklady 2,1 mld. eur ročne

10.07.2020 (18:00)

Na ministerstve zdravotníctva už začali pracovať na reforme oblasti duševného zdravia.

Duševné poruchy vytvárajú podľa Útvaru hodnoty za peniaze v slovenskej spoločnosti náklady 2,1 mld. eur ročne. Na piatkovej tlačovej konferencii o tom informoval minister zdravotníctva Marek Krajčí. Ako uviedol, duševné poruchy predražujú systém zdravotného a sociálneho poistenia, sú zodpovedné za výskyt fyzických ochorení, a tým pádom zvyšujú počty odvrátiteľných úmrtí. Znižujú tiež vzdelanosť, zamestnanosť a produktivitu, zvyšujú chudobu, kriminalitu, počet samovrážd a sú zodpovedné za záťaž rodiny tým, že zvyšujú ich nestabilitu. "Duševné zdravie je jednou z ťažiskových tém rezortu zdravotníctva, a preto sa prvýkrát dostala do programového vyhlásenia vlády," povedal Krajčí.

Rezort už preto začal pracovať na reforme oblasti duševného zdravia. Ako Krajčí uviedol, na ministerstve založili odbor duševného zdravia, jeho riaditeľom sa stal Peter Šomšák. Pri tejto téme je podľa ministra dôležitá aj nadrezortná komunikácia, pretože sa týka viacerých rezortov. Vedúcim tohto oddelenia je Viktor Svetský. Ako dodal šéf rezortu zdravotníctva, nadrezortný orgán bude vybudovaný na pôde vlády, nazývať sa bude Rada vlády SR pre duševné zdravie.

Šomšák informoval, že reforma duševného zdravia bude postavená na dvoch základných bodoch. Jedným je výrazný rozvoj komunitnej psychiatrie na Slovensku vrátane vzniku centier duševného zdravia zložených z multidisciplinárnych tímov ako predstupeň reprofilizácie lôžok ústavnej psychiatrickej starostlivosti. Druhým pilierom bude reforma vzdelávania budúcich psychiatrov, klinických psychológov a psychoterapeutov. Jej cieľom bude zjednodušenie a sprístupnenie tohto vzdelávania.

Odborníkov v oblasti duševného zdravia reguluje dohromady sedem ministerstiev, každé z nich pritom vytvára vlastnú legislatívu. "Za posledných 16 rokov od poslednej reformy to dospelo do takého stavu, že mnohé tieto zákony sú už protichodné a navzájom si odporujú," povedal Svetský. Je preto podľa neho nevyhnutné urobiť v systéme poriadok. Ako dodal, mal by sa otvoriť aj zákon o psychologickej činnosti a upraviť spôsob vykonávania psychoterapie.
 
Zdroj: SITA, Foto: Ivan Sedlák