Kniha pre cestovateľov, milovníkov polárnych oblastí a horolezcov

Kniha "Moje najkrajšie cesty za spoznaním sveta" autora Marcela Králika svojim obsahom osloví hlavne cestovateľov, milovníkov  polárnych oblastí a vysokých hôr. Pretože sa autor venuje horolezectvu, skialpinizmu a diaľkovým behom na lyžiach už viac ako štyri desaťročia, dostal sa pri svojich cestách na menej známe a Slovákmi málo navštevované miesta vo svete.

V knihe sú preto v prvom rade opísané cesty a zážitky z takýchto nevšedných ciest  ako napríklad  prechod  východosíbírskeho pohoria Kodar aj s cestou po slávnej železnici BAM, vrátane plavby po celom Bajkalskom jazere, putovanie po horách Baffinovho ostrova v kanadskej Arktíde, kde  bol prvým Slovákom na tomto piatom  najvačšom ostrove sveta, cestu do stredu Sahary až k slávnym kresbám v Národnom parku Tassili v Alžírsku alebo výstup na najkrajšiu horu Afriky Ruwenzori v Ugande.

K týmto cestám možno pridať aj zimný prechod na lyžiach po najväčšej náhornej plošine v Európe Hardangervidda v Nórsku so známym českým polárnikom Miroslavom Jakešom, zimný výstup na najvyššiu horu Fínska s Petrom Šperkom, Expedíciu do pakistanského Karakoramu s Palom Barabášom či nedávnu cestu loďou do Antarktídy.  

Okrem toho  kniha obsahuje aj nezabudnuteľné zážitky pri štartoch na lyžiarskych maratónoch v Japonsku a v Rusku.

  • Kniha obsahuje ojedinelé a exkluzívne fotografie z málo známych miest v horách a v polárnych oblastiach.

Marcel Kralik

Marcel Kralik

Marcel Kralik

  • Vychádza: 01.07.2020, ISBN: 978-80-89985-02-9
  • Počet strán: 160, tvrdý obal ,formát A4, Kriedový papier
  • Vydavateľstvo: Karpaty-Infopress
  • Mám záujem o knihu (cena 15 Eur + 2,60 Eur poštovné v rámci Slovenska)
  • E-mail: [email protected]

Marcel Králik  

Je aktívny horolezec, skialpinista a bežec lyžiarskych maratónov, ktorých absolvoval vo svete viac ako 40. Medzi nimi dvakrát aj najdlhší 90-kilometrový maratón sveta vo Švédsku - Vassaloppet. Okrem viacerých horolezeckých výstupov vo Vysokých Tatrách a zlyžovaní viacerých extrémnych svahov v Tatrách, vystúpil aj na najvyššie vrcholy svetadielov ako sú Mt.Blanc, Elbrus, Kilimanjaro či Aconcagua. Okrem toho vystúpil a zlyžoval viaceré štvortisícovky v Alpách. Bol aj na najkrajšej hore Afriky – Mt.Ruwenzori v Ugande, pričom bol aj v pohoriach východnej Sibíri (Kodar), Alžírska (Hoggar, Atlas, Tassili), Maroka, Japonska, Tajwanu, Karakorumu, Himalájí, Patagónie, Grónska, Islandu, Peru, Bolívie, Škandinávie a Kirgizska.

Bol prvým Slovákom v horách Baffinovho ostrova v kanadskej Arktíde, kde vykonal aj slovenský prvovýstup. Ako prvý Slovák lyžoval v roku 1983 na pieskových dunách Sahary.

Absolvoval tiež zimné prechody na lyžiach na Špicbergoch a na najväčšej náhornej plošine Európy Hardangervidda v Nórsku. Nedávno bol v Antarktíde, kde sa plavil na lodi až za polárny kruh. Okrem Austrálie bol vo všetkých svetadieloch pričom doteraz navštívil celkove 69 krajín sveta.

Pravidelne prednáša svoje zažitky z ciest na cestovateľských festivaloch v Čechách i na Slovensku vrátane najväčšieho outdoorovho festivalu Hory a mesto v Bratislave a publikuje svoje reportáže vo viacerých časopisoch /Život, Krásy Slovenska, Lidé a země a.i./