Čoraz viac zahraničných firiem prijíma rozhodnutie opustiť Hongkong. Robia tak pre obavy z dôsledkov prijatia nového bezpečnostného zákona, ktorým sa čínska vláda snaží upevniť si v regióne moc.

Odchod už ohlasujú aj takí technologickí giganti ako Google, Twitter alebo TikTok. Hongkong bol donedávna považovaný za jedno z mála bezpečných miest v Číne, patril mu status autonómneho mesta. Dlhé roky bol tiež hlavným finančným a biznisovým centrom Ázie. Novoprijatá čínska legislatíva mu však tieto výsady odoberá; kritici sa obávajú, že obmedzuje ľudské práva miestnych obyvateľov.

Údaje o používateľoch

Britská BBC priniesla správu, že sociálna sieť TikTok, ktorá si získava popularitu medzi mladými, plánuje odchod v priebehu niekoľkých dní. Ďalšie firmy, ktoré potvrdili, že zvažujú odchod, sú Google, Facebook, ale aj Twitter. 

Na novom zákone im podľa The New York Times prekáža najmä to, že by museli odkrývať údaje o používateľoch. Za trestný čin sa totiž podľa čínskeho bezpečnostného zákona považuje aj miešanie sa zahraničných subjektov do interných záležitostí.

Nervózni sú aj miestni

Nervózni z nového zákona sú aj miestni obyvatelia; obávajú sa straty súkromia a prísnych sankcií. Gordon Lam, ktorý prevádzkuje sieť barov a reštaurácií, pre CNN uviedol, že zákon je najzávažnejším útokom na slobody mesta. „Mnoho majiteľov podnikov sa bojí, že budú potrestaní za svoje názory,“ povedal.

Problematický zákon konkretizuje nové druhy trestných činov: separatistické, podvratné a teroristické aktivity a spoluprácu s cudzími silami s cieľom ohroziť národnú bezpečnosť. Stanovuje aj patričné tresty, až po doživotné väzenie. Rovnako tak zákon umožňuje rozmiestniť v Hongkongu bezpečnostné zložky pevninskej Číny, čo predtým možné nebolo.

Nie všetci sú proti

Hongkong bol kedysi britskou kolóniou, no v roku 1997 sa vrátil pod čínsku správu. Mal zaručenú vysokú mieru autonómie. Uplatňoval si princíp „jeden štát, dva systémy“.

Sú aj také nadnárodné spoločnosti, ktorým nová legislatíva nevadí. Takto sa vyjadrili napríklad HSBC, Standard Chartered, Swire či Jardine Matheson.