Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
10.07.2020 08:10

Slováci dobre poznajú pojem občan EÚ aj svoje práva v Únii


Ilustračná snímka.


Veľká väčšina Európanov (91 percent) pozná pojem "občan Európskej únie" a 65 percent uviedlo, že ho pozná a vie, čo znamená. Na Slovensku je tento pomer 95 k 78 percentám. Vyplýva to z nového prieskumu Eurobarometer o občianstve EÚ a demokracii, ktorý vo štvrtok zverejnila Európska komisia (EK).


Prieskum naznačil, že ide o najvyššiu úroveň informovanosti od roku 2007 a stabilný nárast "euroobčianstva" v porovnaní s rokom 2015, keď na túto otázku kladne odpovedalo 87 percent opýtaných.

Väčšina Európanov je tiež dobre informovaná o svojich právach. Slovenskí respondenti podľa výsledkov prieskumu poznajú najmä právo podať sťažnosť inštitúciám EÚ (90 percent, priemer EÚ je 89 percent), právo na pobyt v ktoromkoľvek členskom štáte EÚ (86 percent) a pokiaľ sa už nachádzajú v inom členskom štáte, aj právo na rovnaké zaobchádzanie, aké majú štátni príslušníci daného členského štátu (83 percent, priemer EÚ 81 percent).

Rastie aj počet Európanov, ktorí vedia, čo robiť, keď sa nedodržiavajú ich práva ako občanov Únie. Na otázku o voľnom pohybe občanov v priestore Európskej únie 82 percent respondentov vyjadrilo názor, že pre ich ekonomiku je to prínos. A 92 percent opýtaných (87 percent Slovákov) uviedlo, že ak by boli v štáte mimo EÚ, v ktorom ich krajina nemá konzulárny úrad ani veľvyslanectvo a potrebovali by pomoc, vedia, že sa môžu obrátiť na Delegáciu EÚ.

Prieskum obsahoval aj otázky týkajúce sa volebných práv občanov EÚ. Výsledky ukázali, že v priemere 71 percent Európanov a 73 percent Slovákov vie, že európsky občan žijúci v inej krajine EÚ, než z ktorej pochádza, má právo voliť alebo byť volený vo voľbách do Európskeho parlamentu.

Väčšina opýtaných uviedla, že ak by mali lepšie informácie o eurovoľbách (predchádzajúce sa konali vlani v máji) vo všeobecnosti a o konkrétnom vplyve EÚ na ich každodenný život, viac by ich to motivovalo zúčastniť sa na týchto voľbách.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.02.2019
Európska únia i Slovensko trpia nedostatkom rastlinných bielkovín
Ministri poľnohospodárstva členských štátov Európskej únie (EÚ) minulý týždeň rokovali o riešení nedostatku rastlinných bielkovín v EÚ. Únia ich musí pre zabezpečenie dopytu po potravinách dovážať z tretích krajín. Agroministri diskutovali aj o africkom more ošípaných.
viac
22.09.2020
Európsky týždeň regiónov a miest už čoskoro online!
Tradičné európske podujatie obcí, miest a regiónov Európsky týždeň miest a regiónov sa tento rok uskutoční v netradičnom formáte – online.
viac
16.10.2020
Päť princípov pre transparentné a efektívne IT
Vláda SR minulý týždeň schválila päť princípov pre transparentné a efektívne IT. Posledný Odpočet plnenia Národnej koncepcie informatizácie verejnej správy konštatuje, že pri digitalizácii Slovensko zaostáva.
viac
27.05.2021
Únia navrhuje reformu firemných daní, žiada väčšiu transparentnosť
Minulý týždeň navrhla Komisia reformu zdaňovania veľkých firiem v EÚ. Proti daňovým únikom chce bojovať transparentnosťou a jednotnejšími pravidlami.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %