23.04.2024, meniny má
10. júla 2020

Spätné odoberanie titulov napokon bude možné. Nový zákon je už pripravený na rezorte spravodlivosti

Spätné odoberanie titulov napokon bude možné. Nový zákon je už pripravený na rezorte spravodlivosti
Zdroj: tyzden.sk/pexels.com
reklama

Len prednedávnom sme vám priniesli informácie o tom, že ministerstvo školstva na podnet premiéra Igora Matoviča zvažuje spätné odoberanie titulov. Vtedy bol tento návrh iba v štádiu riešenia a minister školstva Branislav Gröhling nepovažoval jeho realizáciu za možnú. Najnovšie však minister školstva na sociálnej sieti Facebook zverejnil, že nový zákon týkajúci sa záverečných prác je už prichystaný.

Pripravuje sa nový zákon o vysokých školách

V systéme evidencie záverečných prác je v súčasnosti 20 miliónov textov a v blízkej budúcnosti by sa mal rozšíriť o ďalších 5 miliónov. Rovnako by sa mali vylepšiť aj algoritmy, ktoré identifikujú obchádzanie overovania originality. Podľa ministra školstva akreditačná agentúra už pripravila štandardy pre vysoké školy, podľa ktorých musia upraviť systém tak, aby nedochádzalo k nečestnému získavaniu titulov.

Ak niektorá škola tieto zmeny neuskutoční dôsledkom budú najskôr sankcie, potom zrušenie niektorých programov a napokon môže dôjsť k zrušeniu celej školy. V príprave je aj nový zákon o vysokých školách, ktorý by mal zohľadňovať, že každý odbor a každá záverečná práca má individuálne pravidlá.

reklama

O ZÁVEREČNÝCH PRÁCACHToto je téma posledných dní. Bolo by dobré túto diskusiu vrátiť do vecnej roviny, preto treba…

Uverejnil používateľ Branislav Gröhling – Vzdelanie je budúcnosť krajiny Streda 8. júla 2020

Každá práca má byť posudzovaná individuálne

Minister školstva zároveň tvrdí, že ani vysoké percento zhody neznamená, že práca je plagiát. Kontrola originality sa robí od roku 2011, ale je iba pomôckou, ktorá ukazuje využívanie iných zdrojov. Preto percento povolenej zhody určuje každý odbor a každá komisia individuálne.

Okrem toho je podľa ministra dôležité neposudzovať štúdium iba podľa jednej záverečnej práce. Podľa Gröhlinga majú škola, školiteľ a oponent sledovať celkovú prácu študenta počas piatich rokov a dohliadať na to, aby prácu napísal sám.

„Percento zhody v práci je orientačné a nemusí ešte znamenať nič. Práce s originálnym vedeckým výskumom majú percento nízke. Práce, ktoré odkazujú na existujúce texty, spracúvajú ich a interpretujú, majú percento vyššie. Je úlohou školiteľa, oponenta a školy sledovať celkovú prácu študenta počas 5 rokov a dohliadať na to, aby ju vypracoval sám,“ uviedol Branislav Gröhling na svojej facebookovej stránke.

Nový zákon, vďaka ktorému bude v budúcnosti možné odoberať tituly, je už pripravený na rezorte spravodlivosti. Inšpirácia pochádza z podobného zákona, ktorý platí na Masarykovej univerzite v Brne a podľa ktorého bolo preverených 125-tisíc prác. Pri 10 z nich sa zvažovalo odobratie titulu, no napokon prišli o titul autori dvoch záverečných prác.

Páčil sa vám článok? Podporte ho zdieľaním.

Zdroje: FB Branislav Gröhling - Vzdelanie je budúcnosť krajiny, dobrenoviny.sk, aktuality.sk
Zdieľať na Facebooku