Videá v 4K a 8K rozlíšení budú úspornejšie. Po sieti prenesú menej dát

Nový kódek dokáže zmenšiť objem prenášaných dát vo videách s 4K a 8K rozlíšením. Videá prenesú len polovicu dát.

10.07.2020 15:00
Samsung QLED, 8K, Q900, Foto:
Ilustračné foto
debata (4)

Dopriať si sledovanie videí v 4K alebo 8K rozlíšení môže zatiaľ len málokto. Takýchto videí nie je totiž veľa a aj tie, čo sú dostupné majú veľké nároky na objem prenášaných dát. Priemerný hodinu a pol dlhý film môže mať pri 4K rozlíšení veľkosť až 10 GB, ktoré sa počas sledovania z internetu priebežne sťahujú. Skúsenosti s nárokmi na internetové pripojenie už majú mnohí používatelia Netflixu, ktorí preferujú sledovanie filmov v najvyššom dostupnom rozlíšení.

Veľmi podstatná je tak informácia z nemeckého Fraunhoferovho inštitútu, ktorý oznámil, že nový video kódek dokáže zmenšiť objem prenášaných dát pri 4K a 8K videách až o 50 percent. Kódek s názvom H.266 alebo VVC okrem iného vyvíjali aj firmy Apple, Microsoft, Qualcomm, Ericsson, Intel a Huawei. Firmy do neho vložili veľkú nádej, pretože očakávajú, že by mohol pomôcť pri nahrávaní a zdieľaní videí v 4K rozlíšení priamo zo smartfónov. Mnohé smartfóny takéto videá síce dokážu natáčať, no kvôli ich finálnej veľkosti a náročnosti spracovania zväčša obmedzujú ich maximálnu dĺžku. Na druhej strane, aby mohli smartfóny v budúcnosti pracovať s novým kódekom, budú potrebovať buď výkonnejší hardvér, alebo optimalizované procesory.

Rovnaká kvalita, no menej prenášaných dát

Nový kódek H.266 vyžaduje v porovnaní so starším kódemu H.265 len polovičnú vzorkovaciu frekvenciu, teda množstvo dát prenášaných za sekundu. „H.265 potrebuje preniesť zhruba 10 gigabajtov dát pre 90-minútové video vo veľmi vysokom 4K rozlíšení. S novou technológiou bude na prenesenie videa v rovnakej kvalite potrebných už len 5 GB,“ uviedol Fraunhoferov inštitút.

Len pre predstavu, ak by ste cez internet chceli sledovať video v ešte vyššom, 8K rozlíšení, potrebovali by ste pripojenie s rýchlosťou minimálne 85 Megabitov za sekundu. Takýmto pripojením však väčšina domácnosti nedisponuje. V prípade prechodu na nový kódek by už stačilo aj pripojenie s rýchlosťou 40 až 50 Megabitov za sekundu.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #4K video #8K #kódek #Fraunhoferov inštitút