Moskva žiada OBSE preveriť, ako Česko plní záväzky v boji proti nacizmu a rasizmu.

Rusko vyzýva Česko, aby dodržiavalo medzinárodné záväzky v boji proti neonacizmu, a apelovalo aj na štruktúry Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, aby v tejto súvislosti posúdili dianie v Česku. Podľa ruskej agentúry TASS to uviedol stály predstaviteľ Ruska pri OBSE Alexander Lukaševič.

"Žiadame české orgány, aby dodržiavali medzinárodné záväzky, a to aj v oblasti boja proti rasizmu a neonacizmu," uvádza sa vo vyhlásení. Konštatuje sa v ňom, že "už nás neprekvapuje, že vedenie Európskej únie takéto porušovanie zamlčuje, rovnako ako v prípade radu ďalších členov EÚ. Vyzývame OBSE a jej špecializované štruktúry, aby zaujali principiálne stanovisko k tomu, čo sa v ČR deje".

Stály predstaviteľ upozornil OBSE na to, že v posledných rokoch sa prípady neonacizmu v Česku vyskytujú čoraz častejšie. Razí sa aj línia na marginalizáciu úlohy Červenej armády a heroizáciu nacistických spolupáchateľov. Lukaševič vo svojom vyhlásení pripomenul viaceré prípady, keď boli odstránené pamätníky či pamätné tabule na počesť oslobodenia krajiny či tých-ktorých miest. Mnohé ďalšie podobné objekty sa stali terčom opakovaných útokov vandalov.

Vo vyhlásení sa tiež spomína, že špecializované štruktúry na ochranu ľudských práv v rámci OSN, najmä Výbor pre odstránenie rasovej diskriminácie, zaznamenávajú v Česku aj šírenie rasistických stereotypov a predsudkov voči menšinovým skupinám, a to najmä prostredníctvom internetu a sociálnych sietí. Terčom týchto prejavov sú podľa Lukaševiča najmä žiadatelia o azyl, utečenci, Rómovia a Židia. Rusko v tejto súvislosti vyjadrilo znepokojenie aj nad úlohou médií v tomto procese.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.