Autor textu: PaedDr.Helena Rusnáková
06.07.2020

Prvý slovenský MemoEuro suvenír zobrazuje novozámockú Synagógu

Zberateľov poteší 10. júla

Foto: predná strana 

Bratislava 06.07.2020 (Skolske.sk)

Novozámčania majú ešte čerstvo v pamäti 27. júl  2018, kedy bol na Hlavnom námestí, v rámci tradičných osláv sviatku Porciunkula, pokrstený prvý O eurový suvenír mesta Nové Zámky. O suvenír prejavili veľký záujem nielen obyvatelia mesta, ale aj zberatelia zo širšieho okolia. Mnohí zberatelia  pricestovali aj z väčšej diaľky, aby rozšírili svoje zbierky, iní si ho kúpili jednoducho – ako suvenír, na pamiatku. Radosť všetkých kupujúcich však bola rovnaká. Po uplynutí dvoch rokov čaká na zberateľov týchto suvenírov opäť príjemné prekvapenie.

Dňa 10. júla bude slávnostne uvedený suvenír MemoEuro.

pic

MemoEuro  suvenír, produkt nemeckej firmy Euroscope,  sa od roku 2018 a teší veľkej  popularite medzi turistami, návštevníkmi a zberateľmi v krajinách ako Nemecko, Rakúsko, Francúzsko, Taliansko, Belgicko a Holandsko. Od jeho vzniku bolo vyrobených už viac ako 130 ks rôznych edícií a pripravujú sa nové vydania aj v ďalších krajinách. Prvým slovenským motívom bude suvenír s vyobrazením Synagógy v Nových Zámkoch.

Prečo práve novozámocká synagóga? 
Synagóga v Nových Zámkoch má významné miesto medzi stavebnými pamiatkami Slovenska.
Ortodoxná synagóga v Nových Zámkoch bola postavená v roku 1880. V súčasnej dobe je jednou z už len štyroch synagóg na Slovensku, ktoré slúžia svojmu pôvodnému účelu. Synagóga je využívaná nielen na cirkevné účely Židovskej náboženskej obce, ale aj na kultúrne účely, na usporiadanie koncertov.

Hoci od ukončenia 2. svetovej vojny uplynulo 70 rokov, v srdciach Novozámčanov sú spomienky na takmer 5 tisíc odvlečených obyvateľov mesta židovského vierovyznania počas 2. svetovej vojny veľmi bolestivé. Každoročne sa na počesť obetí holokaustu poriadajú spomienkové oslavy aj v priestore nádherne obnovenej Synagógy.

V rokoch 1991 – 1993 bola synagóga svojpomocne obnovená. Okná boli pôvodne vyplnené vitrážnym farebným sklom, ktoré symbolizovalo Dávidovu hviezdu a motív tabule s Desatorom. Na vonkajšej stene synagógy je osadená pamätná tabuľa pripomínajúca 4 843 obetí holokaustu z Nových Zámkov i jeho okolia. Ich mená sú zvečnené na 18 mramorových tabuliach na vnútorných stenách synagógy.
Na vonkajšej stene je umiestnená aj pamätná tabuľa na pamiatku švédskeho diplomata Raoula Wallenberga, ktorý v roku 1944 pôsobil v Budapešti. Viacerí Židia v Nových Zámkoch vďačia tomuto švédskemu diplomatovi za prežitie holokaustu.

Ako sme sa dozvedeli od vydavateľov suveníru, jeho vydanie je zrealizované v spolupráci s pánom Tomášom Langom, predsedom Židovskej náboženskej obce v Nových Zámkoch a novozámockými lokálpatriotmi .Fotografiami zo svojho archívu prispeli Paul A. Glendell a Dominik Horváth.
​​​​​​​
Pre zberateľov je plánovaná špeciálna darčeková sada s fotografiami a informáciami o Synagóge vo viacerých jazykoch.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]