Ako si dopestovať rukolu v záhrade, alebo v byte

Georgina Babinová Téma
14. marca 2021 1

Aj keď v priebehu storočí jej popularita kolísala, rukola je súčasťou ľudskej stravy naozaj veľmi dlho. Spomína sa v Starom zákone, takže pestovanie rukoly mohlo byť známe už v 6. storočí pred Kristom. Rastlina je pôvodom zo Stredomoria a už dlho sa jej darí po celom regióne Talianska, Maroka, Turecka a Portugalska. V staroveku Egypťania a Rimania považovali listy a olej zo semien za afrodiziakum a stále sa používa ako liečivo v Indii, Pakistane a západnej Ázii. Olej lisovaný zo semien, známy ako olej Taramina, sa často používa na podporu rastu vlasov, redukciu lupín, ničenie vší a redukovanie zápalov kože.

Čo je teda vlastne rukola? Je to starobylá listová zelenina, ktorá je v súčasnosti obľúbená u kuchárov po celom svete a jej pestovanie zo semien je absolútne jednoduché, či už na záhrade, v kvetináči na balkóne, alebo doma vo vašej kuchyni.

💡 Rukolu môžete pestovať aj v truhlíkoch:

Truhlík 50 cm, hnedý
2,39 €
Truhlík plastový, 383x144x130 mm, 4,9l, BOARDEE CASE, biely 40
4,29 €
Truhlík plastový, 383x144x130 mm, 4,9l, BOARDEE CASE, antracit 40
4,29 €
Truhlík + miska 60cm, terakota
5,69 €

Pozrieť ďalšie

 

Rukola a jej druhy

Rukola (Eruca Sativa (L.) Cav.) je šalátová zeleň, ktorej francúzsky názov „roquette“ ju naozaj vystihuje. Tento člen rodiny Brassicaceae, teda horčice, je skutočne raketou: rýchlo klíči – dokonca aj v studenej a vlhkej pôde – a rýchlo rastie. Rastliny plnej veľkosti sú často pripravené ku konzumácii iba mesiac po klíčení.

Rukola má údenú, korenistú, komplexnú chuť a vôňu. Ak chcete začať rozoznávať výraznú chuť rukoly, začnite pridaním niekoľkých listov do bežných šalátov. Nebude trvať dlho a pravdepodobne budete pridávať viac a viac listov a nakoniec v šaláte nebudete chcieť nič iné len rukolu. Existuje niekoľko rôznych druhov rukoly. Vo všeobecnosti platí, že čím je list tenší a ostrejší, tým je chuť korenistejšia a najlepšie chutí ak nie je stresovaná teplom, alebo nedostatkom vody. Malé biele kvety rukoly sú tiež jedlé. Majú ostrú korenistú chuť, podobnú listom a krásne zdobia tanier.

Rukola je jednou z tých zelenín, ktorú ľudia milujú alebo nenávidia. Má tendenciu mať pižmovú vôňu a chuť, ktorá môže niektorých ľudí odradiť, zatiaľ čo iní považujú toto pikantné sústo za veľmi osviežujúce. Nemusíte sa cítiť trápne, ak nemáte rukolu radi; ste v dobrej spoločnosti – Julia Child ju tiež veľmi nemala rada – gurmáni vedia o kom je reč.

Rukola v záhrade

 

Kultivary rukoly

  • Runway“ – veľmi rýchlo rastúca rastlina s veľkými laločnatými listami
  • Garden“ – rýchlo rastúce rastliny produkujú listy s jemnou chuťou podobnou reďkovke
  • Rocket“ – Má krásne zúbkované listy, sviežu a korenistú chuť a je úžasná v šalátoch a sendvičoch. Klasická odroda, ktorú vidíte predávať v supermarketoch a podávať v reštauráciách.
  • Sylvetta“ – rastie pomaly, má úzke korenisté listy
  • Astro“ – rastie rýchlo s jemnou chuťou
  • Red Dragon “ – do inak zelenej palety vnáša farbu. Tradičné zubaté listy v tvare dubového listu sú prerušované gaštanovými žilami.

 

Kde a ako pestovať rukolu?

Väčšina listovej zeleniny sa môže vysiať priamo do pôdy a rukola nie je výnimkou. Rovnako ako u všetkých záhradných rastlín, tajomstvo úspechu pestovania spočíva v tom, čo urobíte skôr, ako vysadíte semienka. Rukole sa darí najlepšie v dobre odvodnenej pôde, ale má rada veľa vlhkosti, takže polievajte často. Rastlina preferuje pH pôdy 6 až 6,5. Pred výsevom vmiešajte do pôdy dobre zhnitý hnoj alebo kompost. Malo by sa to urobiť hneď, ako bude možné pôdu spracovať na jar alebo ešte lepšie, pripravte ju na jeseň skôr, ako uložíte svoje záhony k zimnému spánku. Na jar akoby ste to našli.

Rukola miluje chladné počasie a môže sa vysadiť začiatkom apríla aj skôr. Potrebujete iba denné teploty nad 4 ° C. Ani mráz ju nezastraší. Rastie najlepšie na slnečnom mieste, aj keď toleruje určitý tieň, najmä keď stúpa letná teplota.

 

➡️ Výsev

Rukola sa dá jednoducho vysiať zo semien a výsadba sa môže začať hneď, ako sa pôda na jar roztopí. Nájdite miesto na plnom slnku alebo v čiastočnom tieni a zasejte semená 0,5 cm hlboko, do riadkov vzdialených 25 cm, pričom medzi semienkami nechajte asi 2,5 cm. Semená by mali vyklíčiť v priebehu niekoľkých dní!

Skúste ju pri výseve zmiešať zmiešať s inými šalátovou zeleňou a vytvorte si vlastnú mesclunovú zmes. Rukola je vynikajúca partnerská rastlina! Pretože má plytké korene a nezaberá veľa miesta, môže sa ňou vyplniť medzera okolo mnohých pomalšie rastúcich plodín. To môže byť užitočné aj v horúcom lete, pretože väčšie plodiny poskytnú tomuto milovníkovi chladného počasia určitú tienistú úľavu. Vysievajte opäť koncom leta pre jesennú úrodu alebo ešte lepšie, každé 2 až 3 týždne počas celej sezóny pre nepretržitú úrodu.

Ak pestujete rukolu v lete, môžete zvážiť výsev druhov odolných voči teplu. Divoká rukola, blízka príbuzná kultivovanej odrode, je menej horká a odolná voči teplu. Rastie o niečo pomalšie, dozrieva asi za 5 týždňov, takže to majte na pamäti pri načasovaní výsevov na nepretržitú úrodu.

Rukola bude rásť v ružici asi takej širokej ako vysokej. Podobne ako listový šalát a horčičné zelene, rukola sa v horúcom počasí naťahuje k nebu, kvitnúca a semeniaca. Keď rastlina začne vysielať kvitnúcu stopku z centra, môžete ju vytiahnuť z pôdy, alebo môžete pokračovať v zbere listov, kým nebudú chutiť príliš silne. Niektorí záhradníci režú rastliny späť, aby získali ďalšiu úrodu, keď sa snaží dorásť. Kvitnúce stonky môžu dorásť do 60 až 90 cm a môžu mať na vrchu malé biele kvety. Sú jedlé a vyzerajú pekne v šaláte. Kvitnúce signály naznačujú, že sezóna pre rukolu končí a môžete ju nahradiť.

Semiačka rukoly v pôde

 

Starostlivosť

Najdôležitejším bodom starostlivosti je udržiavanie rastliny dobre zalievanej. Pravidelná zálievka zabráni rýchleniu rastlín. Polievajte ju jemne a udržiavajte pôdu trvalo vlhkú po celé vegetačné obdobie. Zalejte keď sú horné 2 cm pôdy suché. Podporte excelentnú produkciu listov pravidelným hnojením hnojivom s nepretržitým uvoľňovaním. Zachovajte pôdnu vlhkosť a predíďte burine pomocou vrstvy organického materiálu, ako je sušené ihličie alebo odrezky suchej trávy. Na redukciu tepelného stresu zabezpečte určitý tieň pre výsadbu v teplom období – napríklad neskorší výsev robte v tieni vyšších rastlín, ako sú paradajky a fazuľa.

 

Škodcovia a choroby

Ako člen rodiny brassica, rukola hostí zopár škodcov, ktorí ju milujú. Našťastie má krátku vegetačnú sezónu a v čase, keď hmyz začne lietať, je už mimo záhrady. S niektorými sa však pravdepodobne stretnete.

Chrobák na liste rukoly

 

➡️ Škodcovia

  • skočky – tieto bežné záhradné škodce môžu prezimovať v pôde a objavia sa, aby vyhrýzli otvory v mladých listoch, čo niekedy vedie k úplnému zničeniu rastlín. Tieto drobné chrobáky si môžete, ale nemusíte všimnúť, ale dávajte pozor na malé okrúhle diery v listoch, najmä u mladých rastlín. Existuje niekoľko spôsobov, ako mať pod kontrolou populáciu skočkov, ako napríklad použitím krytov záhonov, partnerskou výsadbou s nechtíkom alebo posypanie prirodzene sa vyskytujúcou rozsievkovou zeminou – kremelinou.
  • slimáky – ak ste dosť odvážni, pozbierajte ich po večeroch ručne, alebo vyrobte „pivné pasce“., alebo pasce z kukuričnej múky.  Môžete tiež skúsiť posypať rozsievkovou zeminou, alebo kávovou usadeninou základňu rastlín. Nedokážu sa cez túto bariéru preplaziť.
  • kovolesklec cudzokrajný ( Trichoplusia ni ) – tieto malé zelené húsenice si svoju cestu prehrýzajú listami. Pozbierajte ich ručne alebo posypte rastliny rozsievkovou zeminou.
  • vtáky – tiež si radi pochutnávajú na tomto štipľavom občerstvení. Ak sú vtáky problémom, účinným odradzujúcim prostriedkom môže byť sieťovina

 

💡 Ako nastražiť pivné a kukuričné pasce na slimáky?

Slimák na listeVykopte jamu do zeme a do otvoru vložte veľký zaváraninový pohár alebo misku; použite niečo, čo má strmé strany, aby sa slimáci nevedeli vyplaziť späť. Naplňte misku asi do ¾ pivom (spraví to aj lacné pivo) a nechajte ju vonku cez noc. Ráno by miska mala byť plná utopených slimákov, ktoré môžete použiť ako krmivo pre vtáky. Pre pascu z kukuričnej múky dajte do zaváraninového pohára polievkovú lyžicu alebo dve kukuričnej múky a položte ju bokom v blízkosti rastlín. Slimáky sú priťahované jej vôňou, ale nevedia ju stráviť a to ich zabije.

 

➡️ Choroby

  • peronospóra –  hľadajte hnedé škvrny na vrchoch a spodkoch listov. Odstráňte napadnuté rastliny, namiesto lístia zalievajte základňu rastlín a rastliny prerieďte.
  • listová pleseň – žltnúce listy alebo malé vlhké hnedé škvrny na listoch môžu byť znakom tejto bakteriálnej infekcie. Pri prvých príznakoch infekcie odstráňte postihnuté rastliny a plodiny striedajte. Zalievanie základne rastlín namiesto listov môže znížiť pravdepodobnosť plesne.

 

Zber a uskladnenie

Mladé listy môžete začať zbierať keď sú 5 – 7,5 cm dlhé. Podľa nášho názoru sú najlepšie mladšie listy – chutné, jemné a korenisté, ale nie príliš štipľavé. Rukola má tendenciu rýchliť, najmä v horúčave, a keď sa to stane, listy sa môžu stať horkými. Keď príde čas zberu, rukolu zberajte večer. Ak listy oberiete uprostred slnečnej intenzity, pravdepodobne dôjde k jej zvädnutiu. Zbierajte vonkajšie listy na spodnej časti rastliny. Stred ponechajte neporušený pre budúci zber. Môžete tiež zbierať celé rastliny odrezaním tesne pod korunou.

Pravidlá zberu v skratke

✅ Nikdy sa nezbierajte rukolu na slnku, pretože čím je teplejšie, tým rýchlejšie zvädne.
✅ Vyhnite sa zberu vo vlhkom počasí, ak len nechcete ovisnuté listy.
✅ Vždy si zberajte počas najchladnejšej a najsuchšej dennej doby – zvyčajne večer, keď slnko zapadá, alebo ráno, ak nie je rosa.

Čerstvé listy sa môžu uchovávať až 10 dní v chladničke. Listy zabalené v textilnej alebo papierovej utierke uložte do perforovaného plastového vrecka a vložte do zásuvky chladničky. Môžete tiež skúsiť zmraziť listy v miskách na ľad. Len umyte, nasekajte, vložte do misiek, zalejte olivovým olejom a potom zmrazte. V každej kocke nechajte trochu priestoru pre expanziu. Počas zimy môžete rozmraziť a používať kocky v šalátoch, polievkach a vaječných pokrmoch.

Pestovanie rukoly v kvetináči

 

Pestovanie rukoly v kvetináči

Pretože rastliny rukoly sú relatívne malé a majú kompaktný koreňový systém, môžete ich sadiť blízko seba, alebo dokonca do kvetináča. Ako listová zeleň má rukola menšiu potrebu plného slnka a bude sa jej dariť dokonca aj v čiastočnom tieni. V skutočnosti je pestovanie tejto mierne korenistej a mimoriadne výživnej listovej zeleniny v kvetináči pomerne ľahké.

Rukola sa cíti dobre aj v oknách orientovaných na sever – zriedkavá vlastnosť pre izbovú rastlinu. Chladnejšie teploty bránia rastline v rýchlení alebo ísť do semena. V zime premiestnite kvetináč na slnečnejšie miesto v okne orientovanom na juh, ale nezabudnite ho držať mimo zdrojov tepla, ktoré vysúšajú pôdu a stresujú rastliny.

➡️ Výber kvetináča

Pretože korene rukoly sú pomerne plytké, nepotrebujete na pestovanie rastlín obrovský, ani hlboký kontajner. Hoci, kalkulujte s vysadením väčšieho množstva rukoly, pretože akonáhle jej prídete na chuť, budete ju chcieť stále! Aj keď môžete pestovať rukolu takmer v čomkoľvek, samo-zavlažovací kontajner uľahčuje celý proces.

 

💡 Rukolu môžete pestovať v akomkoľvek kvetináči ⤵️

Plastový kvetináč Ratolla Round antracitová, pr. 16,5 cm
3,99 €
Plastia Kvetináč samozavlažovací na stěnu Siesta sivý, 29 cm
5,99 €
Samozavlažovacia žardina Plastia Siesta záves 25 cm čokoláda
7,99 €
Samozavlažovací Plastia BERGAMOT, čokoláda 35 x 35 cm
9,49 €
Plastia Žardina samozavlažovacia Siesta terakota , pr. 25 cm
9,99 €
Samozavlažovací Plastia Mareta 30 hnedá, závesný, pr. 30 cm
9,99 €
Plastia Samozavlažovací kvetináč Mareta hnedá, pr. 25 cm
9,99 €
Plastia Žardiniera samozavlažovací bronz
11,49 €

Pozrieť ďalšie

 

➡️ Výsev

Ako u väčšiny šalátovej zelene, aj semená rukoly sú malé, takže musíte byť opatrní, aby ste ich nezasadili príliš hlboko. Rukola nepotrebuje hlbokú pôdu, aby rástla, hoci čím hlbšia pôda, tým väčší list. Semená sa zasievajú už od februára a počas celého skorého leta. Ak je už veľmi horúco, vydržte do konca augusta, septembra až októbra.

  • naplňte kvetináč zmesou pre kvetináče a jemne ho vyrovnajte rukou
  • semená rozdeľujte čo najrovnomernejšie na pôdu
  • semená jemne zaťapkajte do pôdy
    zľahka ich prikryte zeminou a opäť jemne uťapkajte
  • opatrne polejte, buď pomocou ružicového nástavca alebo jemným rozprašovaním z hadice. Nechcete, aby tlak, alebo váha vody narušili semená a zatlačili ich príliš hlboko do pôdy.

Udržujte pôdu rovnomerne vlhkú, kým sa neobjavia výhonky, čo bude trvať od 7 do 14 dní. Keď sú sadenice vysoké asi 2,5 až 5 cm, prerieďte ich tak, aby boli od seba vzdialené 3 až 8 cm. Aj keď by ste mali sadenice riediť, rukola zvyčajne porastie bez ohľadu na to, či ju riedite, alebo nie.

Vaša rukola by mala byť pripravená na zber asi za tri až štyri týždne. Čím mladšie listy, tým jemnejšie a sladšie budú, takže nečakajte príliš dlho, kým ich začnete oberať. Akonáhle sú sadenice 7 až 10 cm dlhé, môžete buď vytiahnuť celú rastlinu, alebo ak chcete, aby naďalej rástla, môžete zbierať iba listy ich odrezaním alebo odtrhnutím smerom k základni.

Rukolový šalát na tanieri

 

Prečo je rukola nielen chutná, ale aj mimoriadne zdravá?

Rukola, okrem svojej výraznej, pútavej chuti, toho ponúka ešte oveľa viac. Jedna šálka (20 gramov) rukoly má 4 kalórie, 0 gramov tuku, bielkovín a uhľohydrátov. Rukola je dobrým zdrojom vitamínu K-1, A, C, B-2 (Riboflavín), B-9 (folát) a minerálov, ako je vápnik, nehemové (anorganické) železo, horčík, mangán, fosfor a draslík.

 

✅ Protirakovinové účinky

Nutrične zaujímavá vec na rukole je, že obsahuje mnoho látok, ktoré rôznymi pozitívnymi spôsobmi ovplyvňujú naše zdravie. Jedna z vecí , ktoré rukola dokáže, je pôsobiť ako protirakovinová látka. Deje sa tak vďaka obsahu glukosinolátov ktoré sú rozdelené na indoly, najmä izotiokyanáty. Tieto zlúčeniny pomáhajú telu sa čistiť od rakovinových buniek skôr, ako môžu spôsobiť poškodenie a pomáhajú regulovať hormonálnu aktivitu, čo znižuje riziko rakoviny spojené s hormónmi.

Rukola tiež pôsobí ako antirakovinotvorná látka kvôli chlorofylu, ktorý obsahuje. Tmavo listová zelená zelenina ako je aj rukola obsahuje chlorofyl, pigment, ktorý dodáva rastlinám zelenú farbu a pomáha im zachytávať slnečné svetlo potrebné na fotosyntézu. Keď konzumujeme chlorofyl z rastlín, pomáha nám to blokovať rakovinu, ktorú spôsobujú polycyklické aromatické uhľovodíky nachádzajúce sa v tabakovom dyme a heterocyklické amíny nachádzajúce sa v mäse varenom pri vysokých teplotách.

 

Diabetes

Účinky tejto vynikajúcej zeleniny zďaleka nekončia pri rakovine. Spolu s ostatnou listovou zeleňou obsahuje rukola antioxidant známy ako kyselina alfa-lipoová (ALA), ktorá môže znižovať hladinu glukózy v krvi, zvyšovať citlivosť na inzulín a narúšať zlaté časy oxidácie odstraňovaním voľných radikálov. ALA môže tiež redukovať poškodenie nervov u pacientov s cukrovkou, zlepšiť mitochondriálnu funkciu, spomaliť proces starnutia, chrániť pred neurodegeneratívnymi chorobami a chelatovať toxické kovy zvýšením intracelulárnych hladín glutatiónu.

 

Krvný tlak

Ďalšou výhodou rukoly je, že podobne ako červená repa obsahuje dusičnany. Dusičnany majú zlú reputáciu v dôsledku skutočnosti, že môžu vyvolať migrénu u citlivých jedincov a akonáhle sa konvertujú na dusitany, môžu tvoriť nitrozamíny, ktoré sa u zvierat ukázali ako karcinogénne. Ak sa to však stane, zdroj dusičnanov je obyčajne zo spracovaného mäsa, ako sú napríklad hotdogy. Rukola, rovnako ako iné produkty obsahujúce dusičnany, obsahuje aj vitamín C, ktorý prirodzene inhibuje tvorbu nitrozamínov a preto sa rukola nepovažuje za karcinogén. V skutočnosti vysoký príjem dusičnanu v strave môže znižovať krvný tlak a znižovať spotrebu kyslíka v myokarde počas cvičenia, čím sa zvyšuje športový výkon.

 

Rukola v kuchyni

Vďaka svojej štipľavej chuti je táto vynikajúca listová zelenina často vmiešaná v surovom stave do čerstvých šalátov alebo jednoducho podávaná samostatne, pokvapkaná olivovým olejom, citrónovou šťavou a posypaná kvalitným tvrdým syrom. Rukola tiež funguje dobre na pizzi po ukončení pečenia alebo sa môže použiť do omeliet a omáčok. Vzhľadom k tomu, že rukola má takú pikantnú chuť a úžasnú vôňu, je ideálna na prípravu pesta.

Rukolové pesto v miske

 

⭐ Rukolovo-mandľové pesto

Ingrediencie: 1 šálka listov rukoly, ½ šálky olivového alebo avokádového oleja, 1 šálka správne namočených a opečených mandlí, 5 pretlačených strúčikov cesnaku, ½ šálky čerstvo nastrúhaného parmezánu, soľ a čerstvo mleté korenie podľa chuti

Postup prípravy: Priveďte do varu vodu vo veľkej nádobe. Pridajte rukolu. Varte, kým nebud jasne zelená (~ 30 sekúnd). Vyberte rukolu a vložte do misky plnej ľadovej vody na niekoľko minút, kým nevychladne. Preceďte, rukolu okamžite usušte a vložte ju aj s ostatnými surovinami do kuchynského robota. Pulzujte, kým zmes netvorí hrubé pyré.

Hoci toto nie je tradičné pesto, pretože namiesto orieškov alebo vlašských orechov používa mandle, má príjemnú chuť a štruktúru pesta. Pri príprave akéhokoľvek pesta si môžete všimnúť, že v dôsledku oxidácie zmení farbu. Blanšírovanie rukoly tomu môže predísť, rovnako ako aj pridanie kyseliny, napríklad citrónovej šťavy, do zmesi. Do pesta môžete pridať aj štvrť čajovej lyžičky práškového vitamínu C, aby bolo žiarivo zelené. Tenká vrstva olivového oleja naliata na vrch pesta pomôže zabrániť vniknutiu vzduchu a tiež minimalizovať zmenu farby. Skonzumujte ho najneskôr do 1 – 2 dní od prípravy.

 

Zdroje informácií:


Ako sa vám páčil článok?
4.3/5 - (9 votes)
Autor článku
Georgina Babinová

Rada cestujem, mám rada ľudí a život, ktorý by sme si už bez rôznych pomocníkov do kuchyne alebo domácnosti ani nevedeli predstaviť. Niekedy sa však strácame v bludisku nespočetných možností, ktoré nám moderné technológie ponúkajú. Veľa času tiež venujem poznávaniu rastlín, kvetín a pestrej záhrady. Dúfam, že aj moje články vám trocha pomôžu v orientácii a aj vďaka nim sa rozhodnete vždy správne.

Komentáre

Dobrá hlúposť citujem “ Vysievajte opäť koncom leta pre jesennú úrodu alebo ešte lepšie, každé 2 až 3 týždne počas celej sezóny pre nepretržitú úrodu.”
!!! Rukola je trvalka, netreba ju opäť a opäť siať, stačí zostrihnúť celú nadzemnú časť a do pár dní vyženie veľa mladých lístkov a oveľa rýchlejšie a hustejšie a bez roboty akokeby ste ju siali nanovo. Takisto vám prezimuje a oveľa skôr si užijete 1.úrodu ako keby ste ju vysievali opäť na jar. Mám to vyskúšané.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.