Cestná doprava

Vyskúšali sme si tankovanie na prvej LNG stanici v ČR

Prvá čerpacia stanica skvapalneného zemného plynu (LNG) sa nachádza v Klecanoch v areáli Volvo Renault Truck Centra, v tesnej blízkosti diaľnice D8. Plnohodnotná mobilná stanica behom pár minút naplní nádrže vozidlám Iveco, Scania aj Volvo.

Prevádzkuje ju spoločnosť GasNet, ktorá patrí k najväčším propagátorom pohonu na LNG v Českej republike. V poslednom období pomáhala hneď niekoľkým firmám s testovaním vozidiel na toto palivo. Naposledy jej služby využívala spoločnosť Helicar, ktorá si v Českej repbulike ako prvá zaobstarala LNG vozidlo značky Volvo. Aj tá už bude môcť využívať omnoho komfortnejšie plnenie, ktoré zaručí mobilná plniaca stanica od španielskej firmy HAM.

Plniaca stanica umožňuje pohodlné a rýchle doplnenie LNG (FOTO: MŠ)

Strategické miesto

Prvá v Česku inštalovaná mobilná stanica firmy GasNet stojí v areáli Truck Centra Praha-Sever značiek Volvo Trucks a Renault v Klecanech pri Prahe (areál PEMA), len pár metrov od pôvodnej stanice. Truck centrum sa nachádza v tesnej blízkosti diaľnice D8 a v blízkosti veľkého logistického parku. Na prvý pohľad vyzerá plnička ako bežná cisterna, avšak ponúka plný komfort tankovania porovnateľný s pevnou stanicou. „Ide o druhú generáciu mobilnej plniacej stanice od španielskej firmy HAM,“ vysvetľuje nám Ladislav Pivec zo spoločnosti GasNet. Stanica spĺňa všetky bezpečnostné predpisy, vrátane STN ISO EN 16924, čo je špeciálna norma pre plniace stanice LNG.

Doplna aj pre Volvo

„Kapacita cisterny je 56 kubíkov, za hodinu zvládne natankovať až 6 áut a vydržať by mala až na 60 tankovaní,“ vypočítava Ladislav Pivec. Veľkou výhodou tejto stanice je skutočnosť, že dokáže natankovať aj Volvo, ktorého technológia potrebuje studenšie LNG než Iveco či Scania. Stanica je vybavená takzvanou on-line saturáciou, obsahuje totiž najchladnejšie LNG vhodné pre Volvo. „Ak príde Iveco alebo Scania, LNG sa pre nich automaticky predhreje,“ vysvetľuje Ladislav Pivec. Preto je na obslužnom paneli špeciálny ovládač v modrom poli s nápisom Extra studené LNG / Len pre Volvo. Zároveň tu nechýba ani odtlakovacia hadica, ktorú pri prekročení určitej hranice tlaku plynu v nádrži vozidla (vzniká prirodzeným odparovaním LNG) potrebujú vozidlá Iveco a Scania. Pri Volve sa to deje priamo prostredníctvom plniacej hadice.

Počas 6 minút dokážete natankovať až 300 kg LNG (FOTO: MŠ)

Do desiatich minút je hotovo

Po krátkom testovaní je teraz stanica v plnej prevádzke. Pre demonštráciu tankovania pri našej návšteve poslúžilo Iveco Stralis NP firmy ROVOLOGISTIK CZ Group, SE, ktoré jazdí pravidelnú linku pre ŠKODA AUTO a.s. z Mladej Boleslavy do Kasseli. Akonáhle auto prejde v tesnej blízkosti stanice, fotobunka umiestnená na cisterne spustí automatické ofukovanie plniacej pištole teplým vzduchom. „To zvyšuje komfort užívania, pretože vodič si pomocou vzduchovej pištole očistí iba plniace hrdlo u svojho vozidla,“ upozorňuje na ďalšiu technickú prednosť tejto plničky Ladislav Pivec.

Vozidlá Volvo Trucks využívajú trochu odlišnú technológiu, no aj tie tu bez problémov natankujete (FOTO: MŠ)

Pred pripojením hadice do nádrže vodič najprv dôjde k platobnému terminálu. Ten je na začiatku návesu a dostane sa k nemu cez bránku, ktorú si otvorí pomocou tankovacej karty GasNet. Vďaka tejto karte zároveň vykoná aj autorizáciu tankovania. „Vydávať budeme vlastné karty GasNet, do budúcnosti sa ale počíta aj s možnosťami platenia s medzinárodnými fleetovým kartami,“ hovorí Ladislav Pivec. Autorizácia platby prebieha on-line a akonáhle je tankovanie schválené, má vodič tri minúty na to, aby zdvihol plniacu hadicu a ďalšie tri minúty, aby začal samotné plnenie. Čo má robiť, mu radí displej na ovládacom paneli v českom jazyku. Samotné plnenie LNG je neuveriteľne rýchle, počas šiestich minút sú nádrže plné (až 300 kg). Pri plnení musí vodič z bezpečnostných dôvodov po 30 sekundách stláčať tlačidlo bdelosti, inak sa plnene preruší. Celé tankovanie nezaberie ani 10 minút. GasNet si v súčasnosti účtuje 25,40 českých korún (0,95 eur) s DPH za kg LNG.

Non-stop prevádzka

Areál s plničkou v Klecanoch je cez týždeň otvorený od 7 do 20 hodiny, v sobotu od 7 do 15 hodiny. Ak vodič príde mimo uvedené časy, zavolá na vrátnicu, ktorá mu otvorí vchodovú bránu. Spočiatku budú pri tankovaní prítomní ľudia z firmy GasNet, ktorí budú postupne zaškoľovať vodičov. Aj počas tejto reportáže prešlo školením hneď päť vodičov.

Zdroj
Michal Štengl

Prečítajte si aj

Back to top button