Koronakríza urýchľuje plány bánk na efektívnejšie fungovanie. Slovenská sporiteľňa (SLSP) ohlásila zámer prepustiť desať percent zamestnancov. Výrazne znížiť počet pracovníkov môžu aj ďalšie banky.

SLSP na konci minulého roku zamestnávala viac ako štyritisíc ľudí. Teraz môže o prácu prísť približne 400 z nich. Ohrozené sú predovšetkým pracovné miesta v centrále. „Približne pred dvoma rokmi sme v Slovenskej sporiteľni naštartovali proces digitálnej transformácie, ktorej cieľom je poskytovanie moderných služieb pre našich klientov a posilnenie pozície Slovenskej sporiteľne ako trhového lídra. Aktuálna celosvetová pandémia Covid-19 proces transformácie urýchlila,“ tvrdí hovorkyňa sporiteľne Marta Cesnaková.

Banky hľadajú nový zdroj príjmov
Neprehliadnite

Banky hľadajú nový zdroj príjmov, úvery vynášajú čoraz menej

Prepúšťanie nebude nárazové, ale finančný dom ho plánuje realizovať v postupných krokoch. V tomto roku by mohlo firmu opustiť približne 250 ľudí, v nasledujúcom roku ďalších 150. Spoločnosť zatiaľ nerozhodla, kto bude musieť odísť. Ohrození sú však najmä vedúci jednotlivých tímov a stredný manažment.

Veľké banky môžu prepustiť viac

Na Slovensku bankový sektor naposledy výraznejšie okresával počet zamestnancov v rokoch 2009 až 2010. V porovnaní s koncom roka 2008 v komerčných bankách ubudlo viac ako desať percent zamestnancov.

Pozrite si, koľko ľudí vlani zamestnávali najväčšie banky

Najväčším dielom sa pod to podpísala Slovenská sporiteľňa, ktorá aj teraz ohlasuje prepúšťanie. Od roku 2008 do roku 2010 v sporiteľni klesol priemerný počet zamestnancov zo 4 799 na 3 816. Vlani mala najväčšia banka 4 081 pracovníkov. Ak by prepustila desať percent z nich, mala by menej zamestnancov než VÚB aj Tatra banka.

Práve ďalšie dve veľké banky sú najväčšími kandidátmi na možné prepúšťanie.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa