10.7.2020 09:10 | MobilMania

Apple rozširuje program pre nezávislé servisy. Aj na Slovensko

Zdroj: Pixabay

Firma si dáva právo odmietnuť akúkoľvek prihlášku bez udania dôvodu.

Spoločnosť Apple oznámila , že svoj program pre nezávislé servisy rozširuje do 32 ďalších krajín naprieč Európou včítane Slovenska. Spustila ho pritom takmer pred rokom v USA , pričom postupné rozširovanie avizovala už vtedy. Téme sa venoval web Neowin.net.

Partnerstvo s Applom v rámci programu môže mať pre nezávislé servisy veľké výhody. Získajú totiž priamy prístup k oficiálnym náhradným dielom, servisným nástrojom a dokumentácii. Sľúbené pritom majú rovnaké ceny, aké Apple účtuje autorizovaným servisom.

Zahrnuté však sú len mobilné telefóny iPhone. Prostriedky na servis ostatných produktov kalifornskej spoločnosti si tak musia servisy aj naďalej zaobstarať samé. Firma sa zároveň pochválila, že v USA už uzavrela partnerstvo s viac ako 140 firmami, ktoré prevádzkujú spolu 700 servisných centier.

Dobrá správa pre dostupnosť služieb

Apple však za prístup k svojim náhradným dielom kladie servisným strediskám prísne podmienky. Odstránené komponenty zo zariadení musia výrobcovi vracať a tiež nebudú môcť vykonávať opravy v rámci záruky.

Pred prijatím do programu musia mať servisy zaškoleného aspoň jedného svojho pracovníka. Apple preň pripraví 40-hodinový kurz s testom na konci. Inak ale sú členstvo v programe aj výcvik pracovníka bezplatné.

Dodajme, že program si netreba mýliť s autorizovanými servismi Applu . V takom prípade ide o firmy, ktoré môžu vykonávať aj opravy v rámci záruky. Zamestnávať ale musia technika z Applu, ktorý na takéto opravy dohliada. Podmienky na zaradenie do tohto programu sú ešte prísnejšie.

Čítajte aj Systém macOS by mohol bežať aj na iPhone. V špeciálnom režime

Možnosť spolupráce pre nezávislé servisy môže byť pre našincov veľmi dobrou správou. Pri oprave iPhonov totiž program sľubuje majiteľom výber z väčšieho množstva poskytovateľov. Je tak oveľa menej pravdepodobné, že ľudia zo vzdialenejších oblastí budú musieť za servisom cestovať desiatky kilometrov.

Viac sa o programe pre nezávislé servisy dozviete v samostatnom článku . Popisovali sme v ňom tiež situáciu, ktorá vzniku programu predchádzala. Odkaz na prihlásenie do programu a kompletné informácie ponúka Apple na svojom slovenskom webe .