ČlánkyMagazínOvocieReceptyVitamíny

Ako si uchovať egreše na zimu: 4 super tipy

Leto nám prináša množstvo vynikajúcich plodov, ktoré si zaslúžia našu pozornosť. Sú výborné, zdravé, v lete osviežia v zime naopak, zahrejú. Máme za sebou bohatú sezónu jahôd a aj čerešní. Niektorí ešte bojujú s višňami. Na rad sa však konečne dostávajú aj ríbezle a v neposlednom rade aj egreše! 

Znie to prekvapivo, ale okrem zelených a červených plodov existuje celý rad druhov egreša. Plody niektorých špeciálne vyšľachtených odrôd sú väčšie a majú sladšiu chuť. Preto sa egreše hodia napríklad aj do zákuskov a koláčov, na rozdiel od bežne používaných odrôd. Taktiež sa egreše dajú použiť na prípravu džemov, kompótov, koláčov a dokonca aj octu.

Egreše ako vitamínová bomba

Či už čerstvé alebo uvarené, egreše sú výborným zdrojom pre život potrebného vitamínu Cé.  Približne 100 g plodov obsahuje asi štvrtinu odporúčanej dennej dávky Céčka pre dospelého človeka. Čo je ešte lepšie, pri varení sa stráca len nepatrné množstvo tohto vitamínu. Takže s týmto ovocím môžeme robiť čokoľvek od zavárania cez pečenie ovocných koláčov po prípravu sirupov alebo džemov.

Niekedy sa verilo, že šťava z egrešov rovnako ako zavárané černice, dokáže vyliečiť zápaly a pomáha pri boji s horúčkou. Ak milujete egreše a ste ich už prejedení, myslite dopredu – na zimné obdobie a zavarte si kus leta do zaváraninového pohára. 

Páčia sa vám tieto tipy na recepty? Podporte ich zdieľaním na Facebooku 🙂 Ďalšie zaujímavé recepty nájdete na našom webe nazjedenie.sk v sekcii recepty.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *