Čaro podzemia trikrát inak: Slonie uši, kone z bane a honba za okúzľujúcim opálom

V letných horúčavách dobre padne schladiť sa pod zemou. Mimoriadne zážitky čakajú aj v útrobách zeme - a to v každej časti Slovenska.

10.07.2020 07:00
debata
Jaskyňa Driny. Foto: SHUTTERSTOCK
jaskyňa Driny Jaskyňa Driny.

Slonie uši v jaskyni

Na západnom Slovensku je sprístupnená jediná jaskyňa, a to Driny. Neponúka síce monumentálne priestory ako iné jaskyne, tvoria ju totiž viaceré úzke puklinové chodby s celkovou dĺžkou 700 metrov. Z nich je verejnosti prístupných 450 metrov.

Očarí však podmanivou kvapľovou výzdobou, ktorá vznikla z vápenca a dažďovej vody.

Sintrové dekorácie vypĺňajú všetky chodby a siene. Okrem klasických kvapľov, ktoré rastú všetkými smermi, a Čarovného jazierka sú dominantou Drín zo stropu visiace Slonie uši – ružica skamenených záclon so zúbkovým zakončením.

Jaskyňa leží v chránenej krajinnej oblasti Malé Karpaty, vchod do nej je na západnom svahu vrchu Driny. V jaskyni je teplota 8 °C a vlhkosť vzduchu dosahuje vďaka rozpustenému vápencu 99 %, takže návšteva jaskyne sa vyrovná jednej kalciovej injekcii.

Jaskyňa Driny a jej slonie uši. Foto: SHUTTERSTOCK
jaskyňa Driny Jaskyňa Driny a jej slonie uši.

Na chvíľu baníkom

Banská Štiavnica je hrdá na svoju banskú minulosť, ktorú predstavuje v najstaršej a najrozsiahlejšej baníckej expozícii na Slovensku.

V tamojšom múzeu si možno prezrieť nielen technické exponáty na povrchu, ale ešte zaujímavejšie je zostúpiť pod zem do štôlne Bartolomej.

Tu návštevníci uvidia, v akých podmienkach pracovali a čo všetko museli kedysi zvládnuť baníci. V plášti, s prilbou a lampášom si môžete na vlastnej koži skúsiť, aké to je, objaviť ložisko drahých kovov, preskúmať ho.

Expozícia ukáže, koľko práce dalo v minulosti zbaviť podzemie vody, za pomoci strojov a nástrojov ťažiť drahé kovy a následne ich spracovávať.

Vrcholom prehliadky je podzemný konský ťažný gápeľ z 19. storočia, ktorý pripomína dobu, keď z bane odčerpávalo vodu 2 000 koní a rovnaký počet ľudí. Stroj je jediným takýmto zariadením zachovaným na Slovensku.

Banské múzeum je vzdialené asi kilometer západne od centra Banskej Štiavnice, v idylickom údolí pod tajchom Klinger.

V Banskej Štiavnici majú najrozsiahlejšiu... Foto: SHUTTERSTOCK
baňa, Banská Štiavnica V Banskej Štiavnici majú najrozsiahlejšiu banícku expozíciu na Slovensku.

Objavte dúhový opál

Slanské vrchy nad Prešovom ukrývajú celosvetový unikát, najstaršie opálové bane. Vzácny slovenský nerast očaril panovníkov, alchymistov aj básnikov. Opál je mimoriadne krehký amorfný minerál.

Pôvab vzácneho polodrahokamu spočíva v dúhových farbách, keď ho ohrejete v dlani, bude sa lesknúť ešte viac.

Komplikované podzemné bludisko Dubníckych baní meria neuveriteľných 35 kilometrov a od roku 2015, po storočnej pauze od posledného dňa ťažby, sem opäť prúdia ľudia.

V hlbinách uvidíte ukážky banských prác s originálnym náradím, spoznáte odvodňovacie techniky, prejdete okolo podzemného potôčika a nazriete aj do oddychových priestorov pre ukonaných baníkov.

Najmenších návštevníkov osloví čarovný detský svet, dobrodruhovia si počas piatich hodín vyskúšajú ťažbu vzácneho kameňa s použitím rovnakého náradia, aké sa tu používalo pred stopäťdesiati­mi rokmi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #jaskyňa #banská štiavnica #baňa #podzemie