Permakultúrne záhrady

Permakultúrne záhrady: Slovo na úvod

Redakcia - 10. júla 2020 - 9961. zobrazení

„Aké sú to tie permakultúrne záhrady?“, pýta sa každý, kto sa s týmto komplikovane znejúcim pomenovaním stretol po prvýkrát. Po rýchlom uvedení do obrazu často nasleduje otázka: „Sú teda permakultúrne a tzv. prírodné záhrady to isté?“

V princípe áno. Permakultúrna záhrada je človekom vytvorená záhrada fungujúca na princípoch, aké sa bežne vyskytujú vo voľnej prírode a môžeme ju teda pokojne nazývať prírodnou. Mnohokrát sú však za prírodné označované aj záhrady, ktoré sú človekom nielen vytvorené, ale tiež umelo udržiavané pri živote a prírodný charakter len imitujú.

Permakultúrna záhrada

Permakultúrne záhrady sú…

Prírodná záhrada v pravom zmysle slova sa vyznačuje predovšetkým schopnosťou samoregulácie. Ak pri jej zakladaní využijete všetky dostupné zdroje vo svoj prospech, neskôr už do nej nemusíte vnášať žiadne umelé prvky, akými sú anorganické hnojivá, herbicídy, pesticídy a iné „cídy“, čo je výhodou nielen z ekonomického, ale predovšetkým ekologického hľadiska.

Zber úrody - permakultúrne záhrady

Aké by mali byť permakultúrne záhrady?

Na základe poznávania vašej záhrady viete docieliť rovnovážny stav, ktorý si nebude neustále vyžadovať vašu pozornosť, energiu a čas. Záhrada sa tak stane nielen príjemným miestom pre odpočinok, ale tiež zdrojom kvalitných potravín pre vás.

Viete, kedy strihať tuje a ako sa o ne starať?

Viete, kedy strihať tuje? Aké druhy tují poznáme? Akú staroslivosť vyžadujú tuje? Prezradíme vám 5 užitočných rád ako a kedy strihať tuje!

Strihanie tují - kedy strihať tuje

Nie je dôležité, akým veľkým pozemkom disponujete, či máte malú záhradu v centre mesta, prípadne obrovský pozemok na vidieku. Dokonca terasa či balkón stačí na to, aby ste sa stali hrdými majiteľmi prírodnej alebo, ak chcete, permakultúrnej záhrady.

Permakultúrne záhrady - pestovanie zeleniny

Čo budete potrebovať na to, aby ste sa stali permakultúrnymi záhradníkmi?

  • Pozemok na realizáciu – Môže byť simulovaný aj terasou či balkónom.
  • Dostatok času a energie na založenie záhrady – Investícia sa vám časom vráti.
  • Niečo málo financií – Nebudeme vám klamať, bez vstupných nákladov sa asi nezaobídete.
  • Chuť poznávať a tvoriť – Bez toho to skutočne nepôjde!

Autor textu: Nina Kvasňovská

  • Kategórie

Podobné články