Zdroj: Marie Starovecká

Bývanie mladej rodiny v Rusovciach: Úpravou rodičovského domu získali moderný priestor

09. 07. 2020
Zdieľať

Úprava rodičovského domu na nový moderný priestor je jedným z najdostupnejších riešení bývania mladých rodín. Samozrejme, nie vždy je to možné, niekedy sa prestavba či dostavba ani neoplatí. Našťastie to nebol prípad rekonštrukcie a dostavby domu v Rusovciach.

„Naša rekonštrukcia kompozične nadväzuje na pôvodný rodičovský dom. Snažili sme sa zachovať jeho hmotovú skladbu a charakter pri pohľade z ulice. S exteriérovým výrazom domu sme pracovali veľmi citlivo. Zjednodušili sme strešné detaily a odlíšili nové časti od starých zmenou materiálu na fasáde. Na juhozápadnej strane – smerom do záhrady interiér postupne vďaka terase s pergolou prechádza do exteriéru,“ opisuje premenu domu architektka Jana Tartaľová.

rodinný dom v Rusovciach

Aj hlavný vstup do domu je zvýraznený akcentom v podobe červených dverí a prekrytý pergolou, ktorú pozdĺžne lemuje kvetináč. Zdroj: Marie Starovecká

Charakteristické črty zjednodušili

Pôvodná časť domu je charakteristická bielou fasádou so sivým soklom a strechou stanového tvaru s dvoma vikiermi. Zjednocuje ju antracitová strešná krytina. Nové časti pri vstupe sú obložené vertikálnym dreveným obkladom. Rovnakým spôsobom je vizuálne oddelená terasa od susedov.

Prečítajte si tiež
Moderná prístavba pre mladý pár: Dostatok priestoru pre rodičov, deti aj vnučky

Terasa ponúka veľký a príjemný priestor na posedenie i stolovanie, pergola sa vďaka zásuvnému tieneniu vie prispôsobiť potrebám majiteľov. Aj hlavný vstup do domu je zvýraznený akcentom v podobe červených dverí a prekrytý pergolou, ktorú pozdĺžne lemuje kvetináč.

vonkajšia terasa rodinného domu v Rusovciach

Zdroj: Marie Starovecká

Ako sa menil interiér?

Ani vo vnútri nezostalo všetko tak, ako to bolo kedysi. Na prízemí architekti vytvorili otvorený priestor – odstránili niektoré priečky. Po vstupe do domu červenými dverami sa ocitneme v hale. Vo vstupnej predsieni je integrovaný šatník a pohotovostné WC. Vďaka skleneným posuvným dverám už z predsiene vidíme otvorený priestor jedálne, ktorá je oceľovo-dreveným schodiskom spojená s druhým nadzemným podlažím.

Obývacia izba v rodinnom dome v Rusovciach

Zdroj: Marie Starovecká

Na prízemí je tiež kuchyňa s komorou a rodičovská spálňa s kúpeľňou a saunou. Na jedáleň nadväzuje obývačka, z ktorej presklenými dverami vyjdeme na terasu s vonkajším jedálenským stolom a posedením. Medzi prízemím a poschodím vznikla galéria. V nej – na východnej štítovej stene – dominuje knižnica. Z galérie sa dostaneme do dvoch izieb a kúpeľne.

jedáleň v rodinnom dome v Rusovciach

Zdroj: Marie Starovecká

Betón, čierna oceľ, dubové drevo, zemité textílie

V interiéri domu nájdeme zaujímavú kombináciu pôvodných prvkov (kazetové dvere, luster) s modernými materiálmi – betónom, čiernou oceľou konštrukciou a textíliami v zemitých farbách. Tieto prvky vyvažuje biela a dubové drevo. Je ním obložená stena v obývacej izbe, drevené lamely v podobe podhľadu vytvárajú akcent v kúpeľni na prízemí.

Prečítajte si tiež
Dom po starých rodičoch premenili na moderné bývanie

Drevo je použité aj na nášľapnej vrstve schodiska, na vstavanom nábytku a solitéroch. V dennej zóne je jednoliata podlaha z veľkoformátovej gresovej dlažby, spálňu zmäkčuje koberec. Koberec je aj na poschodí – dotvára príjemnú, tichú atmosféru nočnej časti domu. Nový strop obývacej izby je betónový, nadväzuje tak na hmotu krbu a odhalený železobetónový nosník v galérii na poschodí. V kuchyni dominuje biela doplnená sivou pracovnou doskou.

kúpeľňa so sivými obkladačkami a sprchovým kútom

Zdroj: Marie Starovecká

RD Purista EX

Architektonický ateliér: MIMO architekti a Archholiks
Autori: Ing. arch. Soňa Králiková, Ing arch. Jana Tartaľová, Ing. arch. Michal Tartaľ
Lokalita: Rusovce, Bratislava
Projekt: 2012 až 2014
Realizácia: 2014 až 2016
Plocha riešených priestorov: 215 m2

Sabína Zavarská
Foto: Marie Starovecká

Kategória: Návšteva
Tagy: rekonštrukcia rodinný dom
Zdieľať článok

Diskusia