Najlepšie pleťové masky: TOP 7 produktov podľa recenzií a testov

najlepšie pleťové maskyAké sú najlepšie pleťové masky? Ak zvolíte správne, už po niekoľkých minútach pôsobenia môžu na vašej pleti zanechať pozitívne zmeny. Ide o koncentrované kozmetické produkty, ktoré majú intenzívne a bohaté zloženie. Výber pleťovej masky však nezávisí od ceny, pekného balenia, odporúčania vašej kamarátky alebo influencerky. Svoju pozornosť musíte zamerať predovšetkým na typ svojej pleti a jej hlavné potreby.

Masky na pleť majú totiž rôzne určenie. Kým niektoré sú hydratačné a uľavia suchej a napnutej pokožke, ďalšie odstraňujú nepekné čierne bodky a maz, iné majú zaujímavý liftingový alebo antiage účinok. Potreby pleti sa menia s vekom, preto sa v našom článku zameriame na každý typ pleti zvlášť – od mladej po starnúcu, od mastnej po suchú pleť. Pripravili sme sprievodcu, ktorý vám zodpovie 3 kľúčové otázky:

  • Aký typ pleti máte?
  • Akú pleťovú masku vybrať, aby svojím zložením pokožke prospela?
  • Aké pravidlá pri aplikácii pleťovej masky dodržiavať?

Prešli sme množstvo diskusných fór a stovky recenzií pleťových masiek. Čo myslíte – našli sme jednoznačného víťaza? Nenašli, a tak je to aj správne. Univerzálna pleťová maska totiž neexistuje, a preto na trhu nájdete viacero kozmetických produktov pre odlišné potreby pleti, ktoré stoja za vyskúšanie. Do našej tabuľky sa dostali produkty, ktoré už medzi pleťovými maskami patria k stáliciam.

Najlepšie pleťové masky na trhu

 E-shopInfoHodnotenieCena (od) 
#1Vichy Aqualia Thermal Night
Spa Replenishing
Anti-Fatigue Cream-Gel

✅ gél s kyselinou hyalurónovou
✅ hydratácia
✅ upokojuje a regeneruje
✅ balenie 75 ml
[usr 5 text="true" tooltip="true"]25 eur Prejsť do obchodu
#2BIODERMA Sensibio MASQUE
✅ pre citlivú a intolerantnú pokožku
✅ upokojujúci účinok
✅ jas pokožky
✅ 75 ml
[usr 5 text="true" tooltip="true"]18 eur Prejsť do obchodu
#3TianDe Intenzívna hydratačná maska
✅ pre suchú pokožku
✅ obnovuje ochrannú bariéru
✅ pre mladistvý vzhľad
✅ plátenná maska
[usr 4.9 text="true" tooltip="true"]2,70 eur Prejsť do obchodu
#4Belathena hydrogelové masky s Beta-Glukanem
✅ chladivý a upokojujúci účinok
✅ obsah kolagénu a kyseliny hyalurónovej
✅ pre zrelú pleť
✅ 4 x plátenná maska
[usr 4.9 text="true" tooltip="true"]37 eur Prejsť do obchodu
#5Missha Airy Fit Rice
✅ čistiaci a osviežujúci účinok
✅ pre všetky typy pleti
✅ hydratácia
✅ plátenná maska
[usr 4.8 text="true" tooltip="true"]1,80 eur Prejsť do obchodu
#6Saloos Green Clay
✅ zdroj minerálov
✅ zbavuje pokožku nečistôt a toxínov
✅ balenie 80 g
[usr 4.7 text="true" tooltip="true"]3,50 eur Prejsť do obchodu
#7Dermacol Gold Elixir Mask
✅ maska s výťažkom z kaviáru
✅ bohatá na proteíny
✅ na 2 použitia
[usr 4.7 text="true" tooltip="true"]1,90 eur Prejsť do obchodu

Ako vybrať pleťovú masku

Aplikáciu pleťových masiek predstavuje starostlivosť o pokožku s cieľom zlepšiť jej vzhľad a eliminovať nedostatky. Na kvalitu pokožky pritom vplýva množstvo faktorov, predovšetkým znečistenie a škodliviny z prostredia, časté vystavenie UV žiareniu, hormonálne zmeny, nedostatočná alebo nevyhovujúca starostlivosť o pokožku, používanie dráždivej kozmetiky alebo cez pokožku sa prejavujúce alergie.

Ak sa chcete tešiť z peknej pleti bez výrazných problémov, ktoré by sme museli prekrývať nánosmi make-upu, vyberajte pleťovú masku s prehľadom a dostatkom informácií. Začneme od toho najpodstatnejšieho – od určenia typu pleti. Podľa nasledujúcich znakov sa dokážete rýchlo zaradiť a potom ste už na správnej ceste dopracovať sa k očakávanému výsledku.

Zároveň si povieme niečo viac o štruktúre a typoch pleťových masiek (látkové, gélové, zlupovacie, …). Vašej pozornosti by nemal ujsť ani zoznam kozmetických značiek, u ktorých v ponuke nájdete kvalitné pleťové masky aj ďalšie kozmetické produkty, častokrát s dopĺňajúcim sa účinkom.

Typy pleti: Ako spoznať typ pleti?

Za život môžeme okúsiť viacero problémov s pleťou. Počas puberty sa väčšina z nás trápi s akné. Cez zimu sa u niektorých môžu objaviť suché až ekzematické miesta, pričom zvyšok roka nevyžaduje pokožka špeciálnu starostlivosť. S pribúdajúcimi rokmi sa objavuje viac vrások a pigmentových škvŕn. Pokožka odráža náš životný štýl, životné obdobie, hormonálne výkyvy, a dokonca aj zdravotné problémy.

Pozrite sa do zrkadla a pokúste sa nájsť v niektorom z nasledujúcich výstižných popisov.

Normálna pleť

Normálna pokožka nevykazuje žiadne výrazné nedostatky. Je prirodzene matná a pružná. Nie sú na nej prítomné žiadne zápalové procesy, ak – tak len občasná vyrážka, napríklad pod vplyvom menštruačného cyklu. Mikrocirkulácia krvi, ktorá zabezpečuje prísun živín a kyslíka, je rovnomerná. Netrápi vás pocit pnutia, pretože je dostatočne hydratovaná. Ani chladné a veterné počasie jej nespôsobuje podráždenie.

✅ Čo potrebuje normálna pleť?

Takýto typ pleti je výhrou v mnohých ohľadoch, no aj o súčasný stav sa treba dôkladne postarať. Doprajte svojej pleti napríklad masky s obsahom vitamínov A a E, ktoré fungujú ako prírodné antioxidanty. Hoci výber pleťových masiek na normálnu pleť nie je taký široký, nájdu sa medzi nimi také, ktoré udržujú prirodzenú rovnováhu a dôležité funkcie pokožky.

Mastná pleť

Mastná pleť je takmer z úplne opačného spektra.  Je na pohľad lesklá, pretože mazové žľazy nadmerne produkujú kožný maz. Z tohto dôvodu sa póry často upchávajú a v spojení s hromadiacimi nečistotami vzniká vysoký predpoklad pre vznik zápalových ložísk a vriedkov. Za nadmernou produkciou kožného mazu stojí najmä genetika, stres, ale aj hormonálne zmeny

✅ Čo potrebuje mastná pleť?

Ruky preč od opakovaného vytláčania pupienkov a komedómov. Iba zvyšujete riziko, že sa pokožka ešte viac zapáli. Dobrou voľbou môžu byť pleťové masky s antibakteriálnym, sťahujúcim a ošetrujúcim zložením, ktorých zloženie napomáha obnoviť prirodzenú rovnováhu a hydratáciu.

Suchá pleť

Suchá pokožka trpí nedostatkom hydratácie pod vplyvom poruchy vodnej a lipidovej výmeny. Prejavuje sa pnutím, olupovaním, šupinami a rýchlym sklonom k začervenaniu či podráždeniu pod vplyvom vonkajších faktorov (škodia jej najmä zmeny teploty). Je tenká, náchylnejšia na poškodenie aj na vznik predčasných vrások.

✅ Čo potrebuje suchá pleť?

Tento typ ako taký, môže byť dedičný a nemusí vznikať priamo zlou starostlivosťou. Ak však jej suchosť prehliadate, z občasných suchých miest sa po rokoch stanú ekzematické ložiská. Navyše, okolo očí sa zvýraznia vejárikovité vrásky aj o 10 rokov skôr, ako u vašich rovesníčok. Pleťové masky na suchú pleť majú za úlohu zvýšiť jej hydratáciu, podporiť prirodzenú pružnosť a elasticitu. Často sú ich súčasťou výživné prírodné oleje.

Zmiešaná pleť

Zmiešaná pleť dá svojim „majiteľkám“ zabrať. Charakteristickým znakom je mastná T-zóna (čelo, nos a brada sa lesknú + sú náchylné na vznik pupienkov). Na lícach je buď normálna pleť, ale častejšie sa objavuje suchá so sprievodnými znakmi ako začervenanie a šupiny. To, čo vyrieši problém líc, nepomôže T-zóne. Práve naopak – mastné partie sa ešte viac zviditeľnia. Ako rozlúsknuť tento tvrdý oriešok?

✅ Čo potrebuje zmiešaná pleť?

Mastná a suchá pleť sú dva protipóly, preto je logické, že to, čo prospeje suchým miestam, nemožno aplikovať na mastnú časť. Vyhnite sa intenzívnym hydratačným prípravkom a tiež aj prípravkom na báze alkoholu a mentolu. Pre T-zónu použite napríklad zlupovaciu alebo gélovú masku s adstringentným účinkom (zmierňuje zápal). Výhodou je, ak dokáže absorbovať aj prebytočný maz a pokožku upokojiť. Na suché miesta použite masku s bohatými výživno-hydratačnými vlastnosťami. Ak si dáte záležať na detailnej aplikácii podľa zón, výsledok vás poteší. Pravdou totiž je, že „univerzálne“ masky na zmiešanú pleť sú skôr nemastné-neslané, čiže neuškodia, ale ani veľmi nepomôžu.

Citlivá pleť

Citlivá pokožka tak trochu „nevie čo chce“ a dokáže nečakane prekvapiť. Raz jej vadí studený vzduch, inokedy nový make-up, potom sa jej nepáči zapnuté kúrenie, slnečné žiarenie, či dokonca aj vlastný pot pri športovaní. Zvyčajne zareaguje začervenaním (rozšírenie podkožných cievok), svrbením a pocitom pnutia.

✅ Čo potrebuje citlivá pleť?

Základom je dopriať jej šetrnú starostlivosť. Pri odličovaní postupujte jemne. Žiadne drhnutie ani prehnané sušenie uterákom po umytí. Zaobstarajte si kozmetiku bez umelej parfumácie a dráždivých látok. Od dobre zvolenej pleťovej masky môžete očakávať dva kroky. V prvom kroku podráždenú pokožku upokojí, v druhom zase prispeje k obnove štruktúry kože.

Zrelá pleť

Približne po 25. roku života produkcia kolagénu klesá a s pribúdajúcimi rokmi sa stáva pokožka čoraz suchšou. Nedostatok kolagénu sa zvyčajne naplno prihlási o pozornosť po dovŕšení 40.roku života. Pokožka je čoraz tenšia, suchšia, zvýrazňujú sa mimické vrásky aj hlbšie ryhy. Neskôr stráca integritu s hlbšími vrstvami, čo sa prejavuje poklesom kontúr.

✅ Čo potrebuje zrelá pleť?

Predovšetkým vyššiu ochranu pred UV lúčmi, ktorú ju dokážu rýchlo a v mnohých prípadoch až nezvratne poškodiť. Taktiež sa skúste vyhýbať zlozvykom – fajčeniu a alkoholu, ktoré zhoršujú okysličenie krvi a negatívne vplývajú na prirodzenú hydratáciu pokožky. Pleťová maska na zrelú pleť by mala mať hydratačné a výživné zloženie, doplnené o vyššiu dávku antioxidantov.

Základné typy a štruktúry pleťových masiek

Maska hydratačná, exfoliačná, zlupovacia, regeneračná, výživná, ílová či bahenná maska… Dá sa v tom vyznať? Samozrejme, líšia sa zložením, štruktúrou aj samotným účinkom. Rozdelili sme ich do týchto základných kategórií.

Plátenné (alebo aj textilné) pleťové masky

Ich základom je istý druh tenkého prírodného plátna s výrezmi pre oči, nos a ústa. Po vybratí z hermeticky uzatvoreného balíčka masku rozprestriete na očistenú tvár. Plátno je už na prvý dotyk mokré. Je totiž rovnomerne nasiaknuté substanciou masky. Plátenné masky môžu mať rôzne určenie – hydratačné, detoxikačné, čistiace, regeneračné aj čistiace, a i. Sú jednorazové.

Za posledné roky zaznamenali v obľúbenosti veľký boom, a to najmä preto, že môžete zakaždým vyskúšať inú masku, až kým nájdete tú, z ktorej budete mať ten pravý WAU efekt.

Krémové a gélové pleťové masky

Ako už naznačuje ich názov, ide o masky, ktoré majú krémovú alebo gélovú konzistenciu. Najčastejšie sa predávajú v 50 ml tubách alebo malých téglikoch. Na očistenú pleť nanesiete v tenkej vrstve masku a podľa návodu na používanie ju necháte pôsobiť. Niektoré masky môžu mať chladivý, iné zase prehrievajúci účinok. Nájdete tu rozmanité zloženia, ktoré sú určené pre rôzne typy pleti, preto sa orientujte predovšetkým podľa hlavných popisov.

Niektoré z nich nemajú iba jemnú štruktúru. Pripravte sa na to, že tie, ktoré nesú prívlastok exfoliačné, môžu obsahovať miniatúrne abrazívne zložky, ktoré pri prvotnej aplikácii pokožku jemne masírujú a zbavia odumretých kožných buniek.

Po uplynutí doby pôsobenia ich dôkladne zmyte.

Zlupovacie masky

Videli ste aj vy videá, kde sa z tváre bolestivo odstraňovala čierna čistiaca zlupovacia maska s obsahom uhlia? Takéto silné masky, ktoré na pokožke po pár minútach vytuhnú, majú pri odstraňovaní doslova vytrhať čierne bodky. Realita je však často iba taká, že zachytia jemné tvárové chĺpky a strhnú alebo poškodia vrchnú vrstvu kožných buniek. Tvár tak môže zostať podráždená a začervenaná.

Ďalšie zlupovacie masky sa zase pekne lesknú. Sľubujú, že obsahujú zlato a po zlúpnutí majú zanechať pokožku jemnú, hladkú, žiarivú, vypnutú aj omladenú. V prípade zlatých pleťových masiek rozhoduje cena. Kým tie najlacnejšie sú iba pozlátkom bez účinku, drahšie masky už môžu prekvapiť.

Ceny pleťových masiek

Cena je pri pleťových maskách ukazovateľom kvality, zloženia aj množstva. Môžete si kúpiť pleťovú masku za pár eur, no tiež aj masku, za ktorú zaplatíte desaťnásobne viac.

✅ Pleťové masky do 5 eur

V cene do 5 eur nájdete základné pleťové masky od obľúbených značiek, ktoré sú bežne dostupné v drogériách. V predajnosti vedú masky značiek Dermacol, Garnier, L´Oreál, Natura Siberica, a i. K obľúbeným patria najmä plátenné masky na jednorazové použitie. Účinok masky je vysoko individuálny. Masky môžu priniesť zaujímavý závan do rutinnej starostlivosti o pleť, pekne ju hydratovať aj vyživiť. Ak však máte vážnejšie problémy s pokožkou, odporúčame rozhliadnuť medzi produktami s vyššou cenou, kde je zloženie masiek silnejšie.

✅ Pleťové masky do 20 eur

V druhej cenovej kategórii sa ukrývajú aktuálne najpredávanejšie pleťové masky, ktorých zloženie je už zacielenejšie na konkrétny problém pokožky. Zo značiek vyberáme Nuxe, Ryor, Bioderma aj Havlíková apotéka. Ak si dáte záležať na výbere podľa typu pleti, môžete sa o pár minút tešiť z príjemného výsledku.

✅ Pleťové masky od 20 eur

Oplatí sa investovať do drahých masiek, ak si za túto cenu môžete zaplatiť sedenie u kozmetičky? Pleťové masky od renomovaných kozmetických značiek majú pokročilé zloženie. Zľahka vypnú povädnutú pleť, rozžiaria unavenú tvár pod náporom stresu, zmiernia vrásky okolo očí. Zaujať vás môže portfólium masiek od Juvena, Sisley, Annemarie Börlind aj Vichy.

Najlepšie značky pleťových masiek

Pokožka každej z nás je jedinečná. Dáte na skúsenosti svojich kamarátok, alebo sa chystáte prejsť dostupné recenzie a testy pleťových masiek? Do nasledujúceho zoznamu sa nám dostali značky, ktoré sprevádzajú pozitívne hodnotenia a ich pleťové masky patria k najvyhľadávanejším.

  • TianDe – Obľúbené pleťové masky od ruskej prírodnej kozmetickej značky sú vytvorené podľa starých čínskych receptúr. K dostaniu aj malé balenia „na skúšku“ za dobrú cenu.
  • Annemarie Börlind – Luxusné intenzívne pleťové masky sprevádzajú dobré hodnotenia u nás aj v zahraničí. Nemecká certifikovaná prírodná kozmetika.
  • Garnier – Značku Garnier netreba v našich podmienkach veľmi predstavovať. Široké portfólium pleťovej aj vlasovej kozmetiky plní regále v drogériách aj supermarketoch. Najpredávanejšie sú textilné pleťové masky dostupné za pár eur.
  • Juvena – Máte unavenú, povädnutú pleť alebo bojujete s časom a chcete pokožke prinavrátiť jej mladistvý vzhľad? Švajčiarska značka Juvena je považovaná za experta omladzujúcej kozmetiky. Zloženie aj pre náročných.
  • L’Oréal Paris – Francúzska kozmetická značka ponúka niekoľko zaujímavých pleťových masiek na konkrétne problémy pleti. Sú súčasťou kozmetických línii a nájdete k nim aj vzájomne sa dopĺňajúce krémy.
  • Vichy – Francúzska značka Vichy si u nás vybudovala dobré meno. Patrí k dôveryhodným značkám a jej kozmetické produkty nájdete aj v lekárenskom sortimente.
  • Belathena – Hydrogelové masky Belathena poskytujú hydratačný účinok, ktorý na pleti vydrží až niekoľko dní. Ide o drahšie kozmetické produkty. Dostupné v lekárňach a online lekárňach.
  • Ziaja – Produkty značky Ziaja obsahujú prírodné zložky, najmä kozie maslo, kakaové maslo a prírodné íly. Výhodou sú malé balenia, cca do 10 ml, za cenu pod 1 €. Môžete tak vyskúšať viacero masiek bez toho, aby sa vám na poličke v kúpeľni hromadili nespotrebované tuby.
  • Purity Vision – Česká značka prírodnej kozmetiky si dala za cieľ spojiť tradičné postupy s najnovšími vedeckými poznatkami. Vyrába voňavú kozmetiku v BIO kvalite.
  • Bioderma – Máte citlivú a netolerantnú pokožku, ktorá vás dokáže pravidelne potrápiť? Francúzska farmaceutická kozmetická spoločnosť vyvinula obsiahly rad kozmetiky pre citlivú pokožku a nájdete v nej aj pleťové masky.
  • Missha – Jednoduché a elegantné balenia kórejskej kozmetiky Missha prinášajú medzi konkurenciu závan originality. K najpredávanejším od tejto značky patria plátenné pleťové masky.
  • Dermacol – Tradičná česká značka má bohaté zastúpenie naprieč rôznymi kozmetickými produktami. Verné zákazníčky nedajú dopustiť na make-upy, krémy, telové mlieka, sprchové gély. Poteší aj širší výber cenovo dostupných pleťových masiek.

Najčastejšie kladené otázky – FAQ

Ako aplikovať pleťovú masku pre maximálny účinok?

Na procedúru s pleťovou maskou si každý týždeň vyhraďte pár pokojných minút, napríklad s dobrou kávou alebo obľúbeným čajom. Pred aplikáciou pokožku odlíčte a vyčistite. Účinnosť masky zvýšite, ak teplo otvorí póry na pokožke. Pomáha para pri sprchovaní alebo krátke naparovanie s uterákom prehodeným cez hlavu. Masku nanášajte od stredu nosa smerom do strán. Vyhnite sa citlivej oblasti očí a pier. Pozor aj na to, aby sa vám tuhnúca maska nedostala do vlasov, ktoré by neskôr odlupovaní dosť vytrápila. Po 5, 10 či 15 minútach pôsobenia (podľa návodu) masku šetrne zmyte alebo zlúpnite. Vyhnite sa „zoškrabávaniu“, aj husté pleťové masky pod vlažnou vodou skôr či neskôr povolia. Následne pleť ošetrite denným alebo nočným krémom.

Ako vznikajú čierne bodky? Aká pleťová maska na ne pomáha?

Čierne bodky sa najčastejšie objavujú na nose. Vznikajú tak, že sa otvorené vlasové folikuly zaplnia kožným mazom a odumretými kožnými bunkami, ktoré nadobudli tmavú pigmentáciu. Áno, aj na nose sa nachádzajú miniatúrne chĺpky. Niektoré zlupovacie pleťové masky si s menšími čiernymi bodkami dokážu poradiť. Ak sú však hlbšie v štruktúre pokožky, môžu začať spôsobovať zápal, resp. spojenie do väčšieho ložiska. Budete potrebovať kozmetické alebo lekárske ošetrenie a pátranie po príčinách.

 E-shopInfoHodnotenieCena (od) 
#1Vichy Aqualia Thermal Night
Spa Replenishing
Anti-Fatigue Cream-Gel

✅ gél s kyselinou hyalurónovou
✅ hydratácia
✅ upokojuje a regeneruje
✅ balenie 75 ml
[usr 5 text="true" tooltip="true"]25 eur Prejsť do obchodu
#2BIODERMA Sensibio MASQUE
✅ pre citlivú a intolerantnú pokožku
✅ upokojujúci účinok
✅ jas pokožky
✅ 75 ml
[usr 5 text="true" tooltip="true"]18 eur Prejsť do obchodu
#3TianDe Intenzívna hydratačná maska
✅ pre suchú pokožku
✅ obnovuje ochrannú bariéru
✅ pre mladistvý vzhľad
✅ plátenná maska
[usr 4.9 text="true" tooltip="true"]2,70 eur Prejsť do obchodu
#4Belathena hydrogelové masky s Beta-Glukanem
✅ chladivý a upokojujúci účinok
✅ obsah kolagénu a kyseliny hyalurónovej
✅ pre zrelú pleť
✅ 4 x plátenná maska
[usr 4.9 text="true" tooltip="true"]37 eur Prejsť do obchodu
#5Missha Airy Fit Rice
✅ čistiaci a osviežujúci účinok
✅ pre všetky typy pleti
✅ hydratácia
✅ plátenná maska
[usr 4.8 text="true" tooltip="true"]1,80 eur Prejsť do obchodu
#6Saloos Green Clay
✅ zdroj minerálov
✅ zbavuje pokožku nečistôt a toxínov
✅ balenie 80 g
[usr 4.7 text="true" tooltip="true"]3,50 eur Prejsť do obchodu
#7Dermacol Gold Elixir Mask
✅ maska s výťažkom z kaviáru
✅ bohatá na proteíny
✅ na 2 použitia
[usr 4.7 text="true" tooltip="true"]1,90 eur Prejsť do obchodu
Dúfame, že sme vám pomohli, alebo vás aspoň inšpirovali pri výbere novej pleťovej masky. Ak áno, budeme radi za vašu spätnú väzbu, skúsenosť, vašu recenziu, porovnanie alebo hodnotenie zakúpeného produktu. Môžete to urobiť v komentároch nižšie na tejto stránke. Možno práve váš názor pomôže ostatným vybrať najlepšiu pleťovú masku na konkrétny typ pleti.
Rate this post
0 Zdieľanie

0 Zdieľanie
Share
Tweet
Pin